torstai 28. kesäkuuta 2018

E. L. Koningsburg: Vanhan rouvan salaiset paperit



E. L. Koningsburg: Vanhan rouvan salaiset paperit, alkuteos From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler 1967, suomentanut Marikki Makkonen, WSOY TaskuSet 1973, sivumäärä 133.

Amerikkalainen 12-vuotias Claudia Kincaid on mallikelpoinen lapsi, joka kokee viikkorahansa pieniksi velvollisuuksiinsa nähden. Kuusivuotias pikkuveli Kevin on joka toisen viikon hänen vastuullaan. Elämä on siis epäoikeudenmukaista ja Claudia on päättänyt karata kotoaan. Hän säästää viikkorahoistaan junalipun hinnan New Yorkiin ja takaisin, hän nimittäin haluaa mennä Manhattanille Metropolitan museoon. Karkumatkalle hän houkuttelee toisen pikkuveljensä Jamien, jolla on paljon rahaa, peräti 24 dollaria. Sisarukset lähtevät junalla soittotuntia ennen, ja kuljettavat vaatteita viulu- ja trumpettikotelossa. Sisarukset jättäytyvät illalla museoon, ja välttelevät yövartijoita. Claudia haluaa olla kauniiden esineiden keskellä,  karkumatka kestää miltei viikon ja yöt Claudia viettää Englannin renessanssin huoneessa. Lapset livahtavat aamulla syömään kaupungille ja ovat päivisin koululaisryhmien mukana, ja yöt kuluvat museossa.

Tämä on erilainen nuorten kirja, tässä ei ole mitään draamaa, ei rikollisia, on vain vahva Claudia, joka on karkumatkalla. Museon Michelangelon Enkeli -veistos  herättää huomiota, onko se aito Michelangelo. Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564) oli renessanssiajan monitoimitaiteilija, kuvanveistäjä, taidemaalari ja arkkitehti, osan veistoksista hän vain signeerasi. Veistoksen on myynyt museolle 200 dollarista rikas rouva Basil E. Frankweiler. Claudia alkaa tutkia, onko veistos aito, hän tutkii kirjallisuutta, ja merkintöjä veistoksessa. Hän kirjoittaa kirjeen museon johdolle, ja saa vastauksen postilokeroon. Vastaus on kohtelias, mutta ylimielinen.  Claudia kokee, että karkumatka on nyt tässä, mutta hän haluaa vielä selvittää, onko veistos aito. Viimeisillä rahoillaan Claudia ja Jamie matkustavat rouva Frankweilerin luo. Rouva ottaa lapset kartanoonsa. Claudia kylpee,  ja Jamie selittää korttipeleistään ja he pelaavat rouvan kanssa korttia. Jamiella on teoria, että ihmisen oppii tuntemaan vain asumalla yhdessä tai pelaamalla korttia.  Rouva ilmoittaa kadonneitten lasten löytymisestä asianajajalleen Saxonbergille, joka on sattumalta (rouva tietää) lasten isoisä. Lasten katoamisesta on ollut viikon ajan lehdissä.

Tämä on minusta hyvä lastenkirja. Rouva, joka on rikas ja lapseton 82-vuotias leski, kohtaa lapset tasavertaisena. Rouva on hyvin älykäs, kuten Claudiakin, rouvalla on sama pelisilmä kuin Jamiella. Claudia ja Vanha rouva puhuvat salaisuuksista. Claudia ymmärtää, miksi hän karkasi kotoa, ja Claudia tajuaa, miksi vanha  rouva ei anna aitouden osoittavaa dokumenttia museolle, vaikka möi pilkkahinnasta veistoksen (rouva haluaa säilyttää salaisuuden ja mielenkiinnon). Jamie saa selville, että rouva sai veistoksen toisen maailmansodan jälkeen pelaamalla korttia.

Lapset pääsevät rouvan Rolls Roycella kotiinsa, lapset puhuvat, että alkavat käydä vanhan rouvan luona kylässä.

Kirjan kertojaratkaisu on ovela, se  on vanhan rouvan kirjettä lakimiehelleen. Vanha rouva muuttaa testamenttiaan, hän lahjoittaa lapsille aitoustodistuksen ja Claudialle ison sängyn, mutta ei ilmeisesti rahojaan, eli kirja välttää halvat ryysyistä rikkauksiin -kliseet. Claudia ja vanha rouva ovat itsepäisiä, hankalia, mutta vahvoja ihmisiä, jotka pitävät salaisuuksista. Pirteä utelias ihminen pysyy nuorena. Rouva, joka pitää lapsia vastuullisena, kylläkin  teroittaa  vanhempien pohjatonta huolta. Claudia puolustelee asiaa, jäähyväiskirjeellään, jossa lupaa palata kotiin. Rouva Frankweilerilla on muitakin salaisuuksia mapissaan, ja sinne ne jäävät, toisin kuin nykyisin, jolloin kaikki pitää tyrkätä sosiaaliseen mediaan.

Lopuksi rouva Frankweilerin toteamus: "Onni on kiihtymystä, joka on löytänyt lepopaikan." s. 123.

*****
Elaine Lobl Konigsburg eli E.L Konigsburg (1930 - 2013) oli yhdysvaltalainen lasten- ja nuortenkirjailija ja kuvittaja. Tästä on tehty vuonna 1973 elokuva, jossa rouva Frankweileria esittää Ingrid Bergman, opettajaa esittää Richard Mulligan, joka tunnetaan Soapin Burt Campbellina.

Osallistun tällä Lukupinon Yhdysvallat lukuhaasteeseen.

4 kommenttia:

  1. En tiennytkäään,että tästä on tehty elokuva. Olen lukenut tämän kirjan muutamankin kerran ja voisin lukea taas uudemmankin kerran. Minusta tämä on oikein hyvä ja mainio kirja ja kuuluu kirjahyllyni kiehtoviin kirjoihin. Hienoa, että bloggasit tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tämän kirjan vasta nyt (en siis lapsena), tiedon filmistä löysin netistä, ja olen katsonut sitä sieltä täältä, ja on siinä Ingrid Bergman. Hyvä kirja, vaikka karkumatkailu ei ole niin mukava harrastus.

      Poista