sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Reijo Mäki: EnkelipölyäReijo Mäki: Enkelipölyä, Otava 1985,  Seven-pokkari 2016, sivumäärä 248.

Enkelipölyä on Reijo Mäen esikoisteos.

Teoksen päähenkilö on 25-vuotias Tommi Havu nuori ekonomi, joka on töissä Turussa Pakaste Oy:ssa. Tommi ei mukaudu porvarilliseen liikemaailmaan, eikä pidä tyttöystävänsä kosiskeluista, vaan mielummin kaljoittelee inttikaverinsa Oksamaan kanssa kuppiloissa kuten Hämeenportissa, Pinellassa, Börssin puistikossa sekä Samppalinnassa.


Kuva Samppalinnan ravintolasta, sieltä rinteestä päin.

Opiskelunsa varhain jättänyt ja intistä laistanut Tommin ystävä Matias Rissanen on jäänyt Tukholmaan, missä Matias ja Tommi ovat olleet kesätöissä, kuten Reijo Mäki. Matias on lähettänyt rahakäärön Tommille ja pyytää apua. Tommi alkaa seurata Matiaksen kylmenneitä jälkiä. Tommi menee asumaan heidän yhteisen ystävänsä Patrick Bomanin luo. Patrick on taidevalokuvaaja ja hänellä on miesystävä Stefan. Patrikin luona asuu myös Pia Nilsson, joka lähtee Matiaksen kanssa lenkille  joskin pian alkavat muut karkelot "tytön ylähuulen kaari likahti ja hänen hengittäessään syvään saattoi hänen sieraimissaan havaita selvän värähdyksen; kuin nuorella tammalla, joka keväisellä tantereella on teutaroinut itsensä hikeen..." pian ruohikko pöllyää. Kirjassa pöllyävät lakanat ja erilaiset huumeet, myös enkelipöly, jolla Pian kihlattu on sekoittanut päänsä ja on vaikeasti vammautuneena sairaalahoidossa moottoripyöräonnettomuuden vuoksi, mitään toipumistoivetta ei ole.

Kirja sisältää varsin monta käännettä, eli Tommi joutuu murhasta epäillyksi ja pakomatkalle, tällöin hän kohtaa Tukholman pohjasakkaa monet mamuja ja myös suomalaisia mamuja. Pia puolestaan kaapataan ja häntä raiskaillaan vankeudessa. Kirja on varsin kuvottava.

Matiaksellakin ovat pöllynneet sekä lakanat että huumeet ja hän on ollut ori, varakkaita rouvia on riittänyt, sen jälkeen hän on ollut kuin aasi, huumeet ja pelihimo ovat vieneet velkahelvettiin, stressi on tehnyt hänestä lopulta ruunan ja velkojen takia hän on joutunut konnien muuliksi.

Sankari pelastaa kuitenkin sankarittaren, ja pesämunakin löytyy. Lopuksi selviää Matiaksen yllättävä murhaaja.

Enkelipölyä -kirja sisältää varsin voimakkaita kohtauksia enkä erityisemmin pitänyt "kohtauksista" enkä motiiveista. Kirjan miljöö on tuttu Mäen maailma, luultavasti se on tarkasti kuvattu juottoloineen 1980-luvun Turussa ja Tukholmassa.

***
Reijo Mäki (s. 1958) on isojen painosten kirjailja ja yhteiskuntamme avokätinen tuloveronmaksaja. Vares-sarja on hänen tavaramerkkinsä. 
Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:

Mäellä on myös Roivas-sarja.
1. Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
2. Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
3. Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi: Tatuoitu taivas, 1996

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti