lauantai 31. maaliskuuta 2012

H.C. Andersen Kootut sadut ja tarinat I

Kansikuva kertomuksesta Satakieli

H.C. Andersen Kootut sadut ja tarinat I on peräti 470:n sivun mittainen ja Maila Talvio on suomentanut teoksen.

siinä on tarinoita  kolmessa osassa, löytyvät muiden muassa tarinat Peukalo-Liisa, Pieni merenneito, Keisarin uudet vaatteet, Nukku-Matti, Ruma ankanpoikanen, Lumikuningatar, Pieni tulitikkutyttö, ... kaikkiaan kuutisenkymmentä tarinaa. Lukemani painos on vuodelta 1951, jossa on Anni Swanin kehutkin. Teoksen luin lähinnä yleissivistykseksi.

Avaustarinasta Tulukset en erityisemmin pitänyt, sitten tarinat imivät mukaansa.

Nukku-Matti oli yllättävä tarina, siinä Jalmarille puhuu Nukku-Matti, mutta näyttää myös toisen Nukku-Matin, joka on kuolema, jonka kohtaaminen sujuu jos ”on hyvä arvostelukirja”!

Keisarin uudet vaatteet on niin totta tänäkin päivänä, nyhdetään rahaa, silkkiä, ja kultaa, mutta vaatteita ei tule, eikä sitä uskalleta tunnustaa.

Pieni Merenneito -tarina oli paljon dramaattisempi ja kauniimpi kuin luulin, en ole sitä aiemmmin lukenut, mainittakoon, että merenneito ei saa prinssiään, mutta ei juttu onneton ole. Tässä teemana on myös kuolevaisuus, sielu, ja kuoleman jälkeinen elämä.

Peukalo-Liisa syntyy lapsettomalle äidille kukasta, mutta rupikonna vie … yritetään naittaa milloin rupikonnan pojalle, milloin myyrälle, mutta Liisa on hyvä pääskyselle, joka vie hänet turvaan etelään, jossa Liisa avioituu kukkien kuninkaan kanssa. Mukava tarina sinällään, mutta sivuttaa täysin äidin huolen ja tuskan. Lapsen, vaikka onkin vain peukalon mittainen, katoaminen on traumaattinen ja traumatisoiva  kokemus.

Parhaisiin tarinoihin lukeutuu Satakieli, jossa Kiinan keisarin puutarhassa laulaa satakieli, joka vangitaan häkkiin ja tehdään toinen satakieli (mekaaninen kone), ... elävä satakieli karkaa, mekaaninen menee rikki, ... lopulta Kuolema tulee vierailulle, mutta satakielen laulu karkoittaa Kuoleman ja antaa elinvoimaa ... Keisarin on pakko mukautua siihen, että satakieli on vapaa ja mekaaninen lintu ei kestä ...

Ruma ankanpoikanen tarina on alkusanojen mukaan kuvaus itse kirjailijasta. Sekin hieman rosoinen sisältää hanhien metsästyksen ja verisen veden kuvauksen. Lumikuningatar -jutut lienevät lähtöisin tanskalaiselta satusedältä, Lumikuningatar vei Kain jäälinnaansa, josta Gerda hänet pois haki.

Pieni tulitikkutyttö poltteli tulitikkunsa ja haaveili ja kuoli. Isä pakotti kerjäämään, eikä kotiin ollut asiaa ilman tulosta. Toinen tohveli oli kadonnut ja toinen varastettu.

Viimeisessä tarinassa Viimeisenä päivänä kohdataan taas kuolema, ja korostetaan armon merkitystä pelastumsessa.

H.C Andersen kootut teokset II, sisältää satujen ja tarinoiden osat IV-VI yhteensä 45 tarinaa.
H.C Andersen kootut teokset III, sisältää satujen ja tarinoiden osat VII-IX yhteensä 51 tarinaa.

Tanskalainen H.C Andersen (1805 - 1875) lähti viisitoistavuotiaana Odensesta Kööpenhaminaan jossa hän vietti raskaita ja ilmeisesti rahattomia opiskeluvuosia. Andersenin motto on lukemani perusteella ollut "ei ole väliä onko ankkatarhasta kotoisin, jos on joutsenen munasta". Andersen saavutti kuuluisuutta jo elinaikanaan.

Näissä Andersenin satuteoksissa teemoina ovat  siis kuolema ja pelastuminen, vapaus ja rakkaus ajankohtaisia asioita vieläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti