lauantai 2. huhtikuuta 2011

Melvin Burgess: Hepo

Tämä kirja on ollut koulujen lukulistalla. Ja tämä postaus on kaivettu kovalevyltä, mutta hieman muokattu.
Kannen yksityiskohta

Tätä kirjaa inhosin, enkä pystynyt sanasta sanaan lukemaankaan, joten "juonipaljastukset" eivät ole luotettavia. Teos on kuitenkin laatukirjan maineessa ja hyvä kuvaus niistä vaikeuksista, mitä kotona on, ja alamäestä mitä niistä voi seurata,.... 

Hepo -teos kertoo Häkän ja Gemman kotoa karkauksen ja luisumisen huumeiden käyttäjiksi, ja siitä, miten huumeiden käyttö rahoitetaan ja mihin kaikki lopulta ajautuu.

Jokainen kolmekymmentäkaksi lukua on jonkin henkilön näkökulmasta katsottuna ja näkökulmia ovat : Gemma, Häkä, Skolly, Richard, Vonny, Rob, Lily, Sally, Emily Brogan, Häkän isä, joillakin on siis useita näkökulmia (Häkä ja Gemma). Kertojan vaihdolla saadaan eri näkökulmia.
Tapahtumapaikka on Englannin Bristol, jonne ensin Häkä ja sitten Gemma karkaavat Minelystä, joka on alun ja lopun tapahtumapaikka.

Kirjan keskeiset henkilöt Gemma ja Häkä ovat 14-vuotiaita, kun kirja alkaa. Häkä ei tule toimeen vanhempiensa kanssa, äiti juo hieman, isä enemmän. Isä hakkaa Häkää, jonka oikea nimi on David, ja isä on alkoholisti. Häkä karkaa kotoa. ja Gemma pian perässä. Häkä on ajelehtija, ei saa mistään kiinni, ajalehtii ongelmasta toiseen, varmasti siksi, että häntä on hakattu, ja koti on ollut painajaismainen paikka.

Gemmalla on asiat kotona hyvin, mutta hän seuraa poikaystäväänsä, isän kanssa on vain vähän ongelmia. Gemma varastaa isän Visan ja saa sata puntaa, jolla hän ostaa punkkarivaatteet ja käy konsertissa. Gemma on "gimma", joka luulee hoitavansa tilanteet, ei hoida, varsin lapsellinen, koko ajan luisutaan alemmas ja pois kaikesta "normaalista", ja luulee, että homma pysyy lapasessa, ei pysy.

Tarina on minustava todella ahdistava. Kierre alaspäin näkyy ulospäin, mutta Häkä ja Gemma uskottelevat itselleen, että ongelmaa ei ole ja tilanne on heidän hallinnassaan. Bristolissa asuisi järkeviäkin ihmisiä, mutta Häkä ja Gemma ajelehtivat niistä eroon. Häkä on alkuun Bristolissa talonvaltausporukoiden kanssa, näiden toiminta ei ollut päihdevetoista. Tyhjään taloon murtaudutaan ja sinne muutetaan asumaan. Ruoka kerjätään tai varastetaan kaupasta eli ei aivan laillisella pohjalla, mutta pahempaa on koko ajan tulossa. Kun Gemma tulee, kuviot muuttuu, ja aina vaan ankeammiksi ja ankarammiksi. Tulee uusia "kavereita" kuten Lily ja Alan ja Helen, ja uusia päihteitä, ja myös viikatemies korjaa satoa: Alan ja Helen. Teoksessa on raskaudet (mm. Lily ...), huumeet, vankilat ja ihan kaikki lieveilmiöt...

Tämä on minusta surullista, ja ahdistavaa, kirjan kohtaukset muistaa pitkään.

Kirjan tarkoituksena on varmasti estää kokeilut, ja toivottavasti se sen tekee.

Ehkä teos opettaa "ymmärtämään" sen elämän lainalaisuuksia, sellainen elämä on aivan kamalaa. Teos toivottavasti antaisi kipinää sille, että ongelmat voisi nostaa päivävaloon ja ratkaisuun, kun ne ovat vielä pieniä. Varhainen puuttuminen on tärkeää. Päihdeongelma usein juontuu muista ongelmista. Ne, jotka eivät ole ongelmissa eivät koskaan tajua niiden asemaa, joilla on ongelmia, tämä on joka asiassa usein näin.

Luvuttain
1: Gemma ja Häkä yötä farmarivolvossa, mitään ei tapahdu
2: Gemma: Gemmalla menee kotona huonosti
3: Häkä: Bristolissa. Skollyn kaupasta saa suklaata ilmaiseksi
4:Skolly: Skolly auttaa kodittomia. Häkä nimi tulee siitä, että ei polta, koska tupakasta tulee häkää.
5: Häkä: Häkä pyytää Gemmaa asumaan
6: Gemma. Gemmalla kotiarestia
7: Richard: Richard liimaa pankin lukkoja kiinni, ilkivaltaa
8: Gemma: Gemma varastanut isältä 100 puntaa
9: Vonny yrittää Gemmaa kotiin
10:Gemma: Lily tulee kuvioihin
11-18: käyttöä, varkauksia, luuloja vapaudesta
19: Gemma: Lily raskaana. Alan ja Helen kuolleet
20-21: Käyttöä
22: Skolly: pohtii muutosta kodittomia, surettaa Davidin (Häkä) alamäki. Vietiin sairaalaan
23: Häkä: Häkän mietteitä. Pohtiipiirtämäänsä voikukkaa. Pidätetty hallussapidosta. Vieroitukseen.
24-26: Käyttöä ym. Gemman raskaustesti postiivinen.
28: Emily Brogan: Gemman äiti, pyytää Gemmaa kotiin
29: Häkä: Vankilassa
30-32: Puheenvuoro vielä Häkän isällä, Häkällä ja Gemmalla. Gemmalla vauva, Häkä ei ihan kuivilla. Häkän isä saanut potkut.
--
Samaa teemaa Suomesta Raili Mikkasen Koukussa. Päähenkilö taisi olla Sanna, ja oli tälläkin "kavereita", ja oli Tomi-veli, ja Mummot. Mummo on usein näissä kirjoissa se mukava henkilö niin tässäkin, eli respektit kaikille mummoille :)

Jos luet Koukussa -kirjaa voit todeta, että kävi Saana Jenkeissä ja luisui päihteisiin ja siitä seurasi kaikenlaista, myös kotimaassa.

Molempien kirjojen sanoma on siinä, että päihteet kannattaa jättää kokeilematta, ja jos tässä onnistuvat on näillä kirjoilla paikkansa. Ja jos pääsee irti, pitää olla nollalinja.

Kolmas kirja, jossa käsitellään aihetta on


Ruohoa lunta , jonka kirjoittajaa ei tunneta, tai ei ainakaan mainita. Mainitaan vain, että tekijä on kuollut yliannostukseeen.

Ruohoa lunta -teos on julkaistu O.K- -sarjassa vuonna 1974, alkuteos Go ask Alice on vuodelta 1973 USA:sta. Teos on pelkkä päiväkirja, jossa on päivämääriä ja tekstiä, ja alkaa:

Syyskuu 16
Eilen ajattelin olevan onnellisin ihminen koko maailmassa, koko linnunradalla ... ja nyt kaikki on rojahtanut päälleni .. ja lakata olemasta...


Päiväkirja kattaa noin kahden vuoden ajan. Aluksi päiväkirjassa on selkeitä päiviä, myöhemmin ei ole aina päivämääriäkään. Mielialan vaihtelut huomaa helposti ja yksinäisyyteen ja arvottumuuteen liittyviä ajatuksia.

Aluksi kirjoittaja kommentoi katkennutta suhdetta Rogeriin, puhuu muutosta, isä on dekaani. Sitten alkaa ongelmien luettelu: laihdutus, kalorit, läskit, laihuuden ihannointi hyppää minun silmilleni, laihtunut 5,5 kg, ja 1,5 kg, sitten muutto, yksinäisyys, arvottomuuden tunteet ja lihoaminen ...

Kesällä isovanhempien tyköön, jossa ensin tylsää, ja sitten "kavereilla" bileet, jossa on virvoitusjuomaan on sekoitettu huumetta, ja kesällä monia huumebileitä, ensimmäinen kerta, jonka jälkeen pelkää raskautta, käyttää unilääkkeitä, piristäviä ja rauhoittavia ....

Kierre menee syvemmälle, ja kaikki päättyy noin kahden vuoden kuluttua noin 16-vuotiaana mainintaan kuolemasta. Ankea kirja, mutta minusta alun paino-ongelmat tarkoittivat, että ongelmia oli heti alusta saakka.

*****


Reija Kaskiaho: Tulitikkuihmisiä, 2001 Wsoy, Bulevardisarja 005, 198 sivua, 8 lukua.

Kirjan tapahtumapaikka: kaupunki Suomessa, luultavasti rannikolla.

Päähenkilö Teemu Varala on 15-vuotias, joka täyttää 16-vuotta kirjan tarinan aikana, asuu äidin kanssa, joka on yksnhuoltaja. Teemulla on kaveri Pate, joka asuu vanhempien ostamassa asunnossa, ja päihteitä vedetään myös huumeita.. Alkuun Teemu ja Pate yrittävät murtoa ja käyttävät huumeita. Kirjan teksti ja taitto on muka lennokasta, porukoissa pyörii Timppaa ja Tomppaa ja kaikenlaista kamaa.

Äidin ex-miehen Joukon (tai luultavammin nykyisen tyttöystävän  Sirkun) tytär Marjaana muuttaa Teemun kotiin ex-miehen nykyisen tyttöystävän ulkomaan komennuksen ajaksi, mikä on ensimmäinen ja pahin epäloogisuus. Marjaana pääsee poikien mukaan.

Kirjassa vilisee epäloogisuuksia, mutta kirjailijalla on aina täysi vapaus, mutta toisaalta tämäkin kirja kertoo päihteistä ja niiden vaaroista. 

Kirjassa kamaan kuolee ilmeisestikin Marjaana, joka on teoksen tulitikkutyttö. Kirjan nimellekin siis saadaan selvitys tulitikkutyttökin kuoli H.C Andersenin sadussa toisesta syystä sadussa kuoli pakkaseen ja kylmään ja tässä päihteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti