sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Rex Stout: Lopullinen ratkaisu

 

Rex Stout: Lopullinen ratkaisu, alkuteos The Final Deduction, 1961 suomentaja Kari Nenonen, Jännityksen mestarit 1989, sivumäärä 189. Nero Wolfe #24.

Nero Wolfe saa tehtävän. Äveriäs Althea Vail haluaa että Nero Wolfe hankkii hänen kidnapatun nuoren aviomiehensä Jimmy Vailin hengissä takaisin. Vaimo kiikuttaa puolen miljoonan dollarin lunnaat konna Knapille. Knapp on lähettänyt kirjeitä ja soittanut vaatimuksistaan. Nero Wolfe laatii nerokkaan lehti-ilmoituksen ja sen seurauksena Jimmy Vail palaa ehjänä kotiin. Konnat ovat antaneet uhkauksen, Jimmyn pitää olla puhumatta 48 tuntiinNero Wolfe ja Archie Goodwin piiloutuvat poliisilta, jotta heitä ei pidätettäisi todisteiden salaamisesta. Kun he putkahtavat takaisin, alkaa murhakarkelot, jotka Nero Wolfe selvittää.

Lopullinen ratkaisu on hieman erilainen Nero Wolfe -dekkari ja tarinassa on yllättävyyttä.

Pidempi oppimäärä
Maitotyttö Althea Purcell oli avioitunut äveriään Harold  F. Tedderin kanssa. Kun mies oli kuollut, leski meni naimisiin Jimmy Vailin kanssa. Althealla on yksityissihteeri Dinah Utley. Perheeseen kuuluvat lapset Noel ja Margot Tedder, Althean veli Ralph Purcell osallistuu myös perheen elämään. Kidnappausta selvittäessä Nero Wolfe tajuaa, että Dinah Utley on kirjoittanut lunnaskirjeet. Utley katoaa ja löytyy murhattuna. Seuraavaksi eräs perheenjäsen löytyy kuolleena Benjamin Franklinin patsaan alta. Nero Wolfe epäilee murhaa. Wolfen ensimmäinen toimeksianto tulee valmiiksi, mutta perheen poika pestaa Wolfen etsimään lunnasrahoja. Tästä perhe ei pidä ja Althley saa Goodwinin telkien taakse. Tarkastaja Cramer on käärmeissään, koska Goodwin ja Wolfe painuivat piiloon. He marssivat naapuriin lääkäri Vollmerin luo. Mies majoittaa karkulaiset, eikä esitä ylimääräisiä kysymyksiä.

Loppuselvittelyssä Nero Wolfe kertoo syylliselle, mitä on tapahtunut. Syyllinen kiistää kaiken, mutta ratkeaa motiivin kohdalla. Wolfe on nauhoittanut keskustelun, ja tarjoilee ratkaisun tarkastaja Cramerille. Yllättyvyys liittyy juonen kuljetukseen, mutta syyllisen arvasin itse varsin aikaisin.
*****
Rex Stoutin (1886 - 1975) Nero Wolfe -dekkareista täällä, lisäksi siellä on linkit bloggauksiini. Olen lukenut  kaikki julkaistut suomenkielelle käännetyt 33 dekkaria, ja 2 novellikokoelmaa ja bloggaukset on ohjelmoitu valmiiksi.

2 kommenttia:

  1. Murhakarkelot ja yllätyksellisyys ovat dekkarigenren kelpo anteja ja jos joku niiden käytön taitaa, hän on Rex Stout.
    Kunnioitettava määrä tuo 33 luettua, mikä puhuu myös puolestaan ja on aina yhtä kiintoisaa lukea näitä avauksiasi, joista kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusin ehdottomasti lukuea kaikki suomennetut. Olen ostanut muutamia lyjytjuttukokoelmia, jotka ovat vain englanniksi.

      Poista