torstai 20. huhtikuuta 2023

Reijo Mäki: Uhkapelimerkki

 

Reijo Mäki: Uhkapelimerkki, Otava 2007, sivumäärä 284.

Reijo Mäen Uhkapelimerkki on kahdeksastoista Jussi Vares sarjassa. Jussi on tavannut erikoisen säikyn naisen nimeltään Sole Sulavesi, joka katoaa ja löytyy myöhemmin kuolleena Ruissalon lintutornista. Tämä ilmenee heti kirjan alussa, sen jälkeen tarkastellaan Jussin ja Solen lyhyttä suhdetta. Jussi pidätetään epäiltynä Solen murhasta, mutta vapautetaan. Solen veli Timo-Pekka Pettersson palkkaa Jussin selvittämään, kuka aiheutti Sole-siskon kuoleman.

Rinnalla kulkee palkkamurhaaja Stahanovin tarina. Mies, vaikka ajaa vihreällä Ladalla, on supisuomalainen Kimmo, mutta sumuttaa olevansa rajan takaa ja sumuttaa tekevänsä töitä yhdessä Maksim Paskon kanssa. 

Kolmas juonilanka on Timo-Pekka Petterssonin vaimon Suskin seikkailut, jotka päättyvät traagisesti.

Uhkapelimerkki on Jussi Vares-sarjan paremmasta päästä, eli rikokset on mietitty ja motivoitu hyvin, ja tarina etenee. Uhkapeli vie hautaan.

*****
Avaan Uhkapelimerkkiä vähän enemmän.
Jussi Vares ehtii aika vähän siipeilemään kaveriensa kanssa Uudessa-Apteekissa. Dekkarikirjailija Oxbacka on vielä elossa, hänet murhataan osassa 20. Uudessa-Apteekissa alkoholia anniskelee kyyppari Korpela ja paljon viinaa juo ruumisautokuski Moilanen. Pastori Alanen tarjoaa suojaa antikassaan Jussille. Novellikirjailija Luusalmi murjaisee muutaman ala-arvoisen ja härskin vitsin. Eniten juonessa mukana on toimittaja Ruuhio. Ruuhio näyttää toimitukseen tulleita kirjeitä. Jussi ottaa myös tämän toimeksiannon, sillä tarvitsee rahaa. Kyseessä on nimilista: Möller, Vasama, Andersson, Hinkkanen, Taanila, ...
Timo-Pekka Pettersson järjestää yllätyssynttärit vaimoilleen Suskille, joka on hoiva-yhtiön johtajistoa. Timo-Pekalle ja vieraille on järkytys, kun Suski saapuu asuntoon pankinjohtajan kanssa vain lempimään. Myöhemmin parivaljakko löydetään murhattuina. Murhat liittyvät nimilistaan. Kyseessä on sisäpiirikaupat, jotka junaillaan Hoivakodin vanhusten pankkitilien kautta. Minusta tämä juonilanka on hyvin kiinnostava. Solen kuoleman selvitys on myös hyvin arvoituksellinen, mutta ratkeaa kyllä.

2 kommenttia:

  1. Reijo Mäki osaa asiansa ja Vares-sarjaa voisi kai varovaisesti kutsua eräänlaiseksi klassikoksikin. Yksi hänen vahvuuksistaan ovat veikeät henkilönimet kuten Sole Sulavesi, Pasko ja Luusalmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Pasko juttu oli ihan hauska, kaveri oli totaali huijari.

      Poista