tiistai 16. maaliskuuta 2021

Agatha Christie: Kohtalon portti




Agatha Christie: Kohtalon portti, suomentanut Anna-Liisa Laine,  1973, WSOY 1983, sivumäärä 272.

Agatha Christie (1890 - 1976) kirjoitti vuonna  1922 ensimmäisen Tommy ja Tuppence seikkailun nimeltä Salainen vastustajase oli hauska ja hieman romanttinen kirja. Agatha Christie jatkoi vanhetessaan sarjaa, myös sankarit varttuivat. Tommy ja Tuppence menivät  naimisiin ensimmäisen tarinan lopussa. Myöhemmissä tarinoissa Tuppence sai kaksoset (Rikos yhdistää), ja pari adoptoi kolmannen lapsen teoksessa Salomonin tuomio. Tommyn ja Tuppencen avioliitto on onnellinen ja välittävä, sekä tasa-arvoinen. Tommy oli töissä valtion salaisessa palveluksessa, Tuppence oli mukana Kansainvälistä Etsivätoimistossaa ja oli erikoistehtävissä sodan aikana. Teoksessa Eipä aikaakaan niin voi kauhistus parivaljakko ratkaisee lapsen murhat.

Ajallisesti sarjan viimeisenä kirjana on Kohtalon portti, jossa Tommy ja Tuppence viettävät vanhuuden päiviään.  Kohtalon portti oli Agatha Christien (1890 - 1973) viimeinen kirja, jonka hän kirjoitti ja saattoi loppuun. Meno on varsin verkkaista, mutta jos on lukenut aiemmat Tommy ja Tuppencet, tämä on hyvä ja palkitseva teos.

Tommy ja Tuppence ovat vanhoja mutta eivät kovin raihnaisia. He muuttavat, ja pakkaavat uudessa talossa kirjoja. Talossa olevista kirjojen punaisista alleviivauksista selviää, että "Mary Jordan ei kuollut luonnollisesti. Se oli yksi meistä ...".  Tommy ja Tuppence alkavat pöyhiä tätä ensimmäisen maailmansodan aikaista tapausta, sillä ilmenee, että myös kirjan omistanut Alexander Parkinson oli kuollut 14-vuotiaana. Mary Jordania epäillään saksalaisagentiksi, ja kuolemantapaus liittyisi laivastosalaisuuksiin. Jordan on kuollut sormustinkukkien syöntiin, ja se olisi ollut "vahinko" ...
Tommyn ja Tuppencen ostama talo on ollut aikoinaan Salaisen palveluksen tarkkailussa. Keinuhevosesta löytyy kiintoisia asiakirjoja, ja kohta tulee kuumat paikat, Tuppencea ammutaan kerran ja yritetään myrkyttää. Tommyn ja Tuppencen lisäksi perheen Manchesterin terrieri Hannibal on aktiivinen ja pelastaa Tuppencen hengen puremalla murhaajaa kahdesti.
Mary Jordanin murha selviää. Mutta vaikka menneisyyden murhaajat ovat kuolleet, aatteet ovat ikuisia ja uuden aatteen nimissä suunnitellaan uusia hirmutekoja.Tässä viitataan bakteeriaseen suunnitteluun.
Kirjassa viitataan monta kertaa Iso-Britannian EEC-jäsenyyteen ja sen aiheuttamaan politikan muutokseen, tai kirjassa puhutaan yhteismarkkinoista. Yhdistymisen tarkoitus on oivallettu hyvin jo 1973 eli "on luotava sivistysmaiden liitto sivistyneine aatteineen ja sivistyneine uskomuksineen ja periaatteineen". s.172.
Tommyn ja Tuppencen tytär Deborah tulee käymään ja tuo mukanaan kolme mukavaa lastenlasta 15-vuotiaan Andrewin, 11-vuotiaan Janetin sekä 7-vuotiaan Rosalien.


Agatha Christien Kohtalon portti on viimeinen Damen kirjoittama dekkari ja Tommy ja Tuppence -tarina. Päättöteoksessa on hieman haikea tunnelma, mutta luotaa myös tulevaisuutta. Teoksessa liitytään EEC:hen, kun nyt britit ovat jo eronneet EU:sta.

Kaikkiin Agatha Christien dekkareihin löytyy linkit TÄÄLTÄ.

8 kommenttia:

  1. Tekiköhän Agatha mitään muuta kuin kirjoitti? Häneltä on jäänyt niin mittava kirjallinen perintö jälkipolville. 📚 Kiva lukea näitä postauksia. En muista lukeneeni yhtään Tommy and Tuppence - dekkaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agatha kirjoitti paljon, muistaakseni hän toimi kotirintamalla toisen maailmansodan aikana, ja oli muistaakseni apteekissa töissä ensimmäisen maailmansodan aikaan.
      Kiitos kommentista Rita A.

      Poista
  2. Minua tässä kirjassa on erityisesti kiinnostanut ne kaikki kirjat, joihin teoksessa viitataan. Ne herättävät uteliaisuuden halun löytää teokset luettavaksi. Nyt haluaisin lukea tämän teoksen jälleen kerran uudelleen, sillä Tommy ja Tuppence -tarinoihin ei väsy. Niihin palaa aika ajoin ja toivoo, että ah, kumpa näitä olisi enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tässä on monta koukkua, mihin voi kiinnittyä.

      Poista
  3. Christien kirjat kuuluvat kesälukemistooni. Viihdyttäviä dekkareita ja kirjat voi lukea moneen kertaan. Niihin ei kyllästy koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että dekkarit ovat hyvää kesälukemista

      Poista
  4. Christie mielenkiintoisine ja monivaiheisine elämänkulkuineen on kyllä genrensä lyömätön ikoni, jonka tuotannon pariin tulee aika ajoin palattua, - koskaan pettymättä.

    Hyvä avaus tästä hännänhuipusta, jota lukiessa ei voinut välttyä haikeuden hipaisulta, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tässä on paljon haikeutta. Christien elämä oli avioliittjen osalla traagista, ensimmäinen, mutta ilmeisesti myös toinen. Dekkaristina hän on kyllä kaikkien aikojen paras. Christiellä on esim. kaikki murhaaja-tyypit: ammattirikollinen, liittolaismurha, vaimo, mies, poliisi ja jopa lapsi.

      Poista