sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Stephen King: Hohto


Stephen King: Hohto, alkuteos The Shining 1977,  suomentanut Pentti Isomursu tarkastanut Suvi Clarke, WSOY 2020, sivumäärä 651.

Stephen Kingin Hohto on kaikkien aikojen kauhuklassikko, jonka filmiversiossa Jack Nicholson näyttelee päähenkilö Jack Torrancea. Alkuperäinen Kingin kirja eroaa Stanley Kubrikin filmistä. Alla paneudun kirjaan, jossa Jack Torrancen menneisyyttä on käsitelty enemmän, Dannyn mielikuvitusystävä Tony on erilainen, tärkein muutos on, että pahan lähde on toinen.

Jack Torrance on valmistunut New Hampshiren yliopistosta ja julkaissut novelleja, ja sai hyvän paikan Stovingtonin collegesta. Torrancella on alkoholiongelma, hän pystyy raitistumaan, mutta tulistuu oppilaan George Hatfieldin puhkoessa tämän renkaita. Torrance erotetaan koulusta.

Jack Torrance käy työhaastattelussa ja hotellin johtaja Stuart Ullman pestaa Jack Torrancen, koska hänen ystävänsä Alin liikemiesisä suosittelee tätä talvivahdiksi Overlook-hotelliin. Overlook-hotelli sijaitsee Kallovuorten kupeessa, ja hotelli on talvella lumen saartama. Hotellin historia on merkillinen, se on rakennettu 1907- 1908 ja vaihtanut usein omistajaa.

Jackin vaimo Wendy ja poika Danny muuttavat Jackin mukana. Jack aikoo viimeistellä näytelmänsä valmiiksi. Jack on äkkipikainen ja hän on tulistunut aiemmin pojalleen Dannylle, ja puristanut tämän käden poikki. Danny, joka kirjan tapahtumahetkellä on viisivuotias, ei ole huolestunut kädestään vaan avioerosta, joka leijuu perheen yllä. Danny on hyvin erikoislaatuinen poika. Hän pystyy lukemaan toisten ajatuksia. Tony-niminen mielikuvitusystävä näyttää Dannylle kylttejä,  ja Dannyn unet ovat merkillisiä. Hotellissa on tapahtunut useita omituisia kuolemantapauksia. Talvivahtina ollut Grady tappoi vaimonsa, kaksi tytärtään ja lopulta itsensä vuonna 1970. Hotelli on iso, siinä on kolme kerrosta, siipiä lämmitetään isolla painekattilalla. Ruokaa ja juomaa on yllin kyllin.

Kun Jack tuo perheensä paikalle, pääkokki Dick Halloran näyttää paikkoja. Hän tutustuu Dannyyn, ja puhuu lähtiessään tämän kanssa autossa. Halloran on huomannut, että Danny hohtaa. Dannylla on kyky siirtää ajatuksia, lisäksi Danny pystyy lukemaan ajatuksia.

Kirja on hyytävä, ja puistattava, mutta sitä on pakko lukea. Hotellissa tapahtuu kummallisia asioita. Huone 217 on merkillinen, ja siellä on välillä vanhoja ruumiita, huoneessa myös Dannya vahingoitetaan. Tunnelma on hyvin painostava, ja tapahtuu lisää hyvin outoja asioita, tulee ampiaisia, ulkona eläimen malliset pensaat ovat pahoja, kuuluu ääniä, ja näkyy liikkeitä. Hotelli yrittää saada Dannyn voimat haltuun. Jackin kuuppa himmenee, ja hän on tanssisalissa juomassa. Välillä Jack nostaa painekattilan lukemia ...

Danny lähettää avunpyynnön Dick Halloranille, joka lähtee pelastusretkelle....

Vimmaisen hyytävä kirja, joka etovuudessaan ja jännittävyydessään on maaninen manifesti, mille, en tiedä.

Kirja on pahuuden alkuperän suhteen erilainen kuin elokuva. Kirja myös taustoittaa paljon Jackin lapsuutta, nuoruutta, avioliittoa sekä opettajana oloa toisin kuin filmi, joka lepää vääristyneissä kuvissa, ja Jack Nicholsonin näyttelijäsuorituksessa. Kirjassa Jackin isä oli Berliinissä asuva iso kävelykepillä kulkeva vaimonhakkaaja. Jack valmistuu yliopistosta. Kirja antaa ymmärtää että kaikki tapahtumat tuntuu olevan hotellin pahan aikaansaamaa, he haluavat Dannyn Hohdon haltuunsa. Siinä, missä filmissä Jack jahtaa perhettään kirveen kanssa, kirjassa heiluu roque-nuija.

****
Stephen King (s. 1947) on amerikkalainen kirjailija. Olen blogannut häneltä teoksen Carrie.
Tämä kirja on Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla.
Tässä on eri ajanhetkiä, joten tämä sopii Helmet lukuhaasteen kohdan 36 liikutaan ajassa. Kirkko ja kaupunki lehden haaste kohta 38, kirja jossa tapahtuu ihme.

15 kommenttia:

 1. Tämä, kuten osuvasti kuvaat: "vimmaisen hyytävä ja puistattava" edustaa tosiaan "pakko lukea" teosta, joka mielestäni lukeutuu mittavan tuotannon kirjoittajan parhaimmistoon, jos ei peräti ole paras!

  Teos edusti ilmestyessään jotain aivan uutta genressään, ja on edelleen yksi mieliinpainuvimmista lukukokemuksistani konsanaan.

  Antoisa postaus, jonka tiimoilta tuli myös selvitettyä roque-nuijan arvoitus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos juuri näin. Pidin kirjasta enemmän kuin tuosta fiomistä, jossa tuo Jack Nicholson on jopa liian vaikuttava.

   Poista
 2. Minusta tämä kirja on parempi ja myös pelottavampi kuin elokuva. Hämmästyin aikoinaan siitä, miten paljon tarinaa oli elokuvaan muutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen samaa mieltä, kirja oli erilainen ja parempi.

   Poista
 3. Tämän lukemisesta on aikaa. Elokuvankin olen katsonut muutaman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Elokuva tuli viimeksi syksyllä tv:stä, on vaikuttava.

   Poista
 4. Hohto on hyytävän hyvä! Suosittelen lukemaan myös jatko-osan Tohtori Uni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiennytkään, laitetaan lukulistalle. Kiitos suosituksesta.

   Poista
 5. Pari kertaa olen lukenut, sen teini-iän lue-kaikki-Kingit-kauden ohella yksi niistä kirjoista joihin olen halunnut palata myös alkukielisenä.
  Ja joo, toimii, tuotannon parhaimmistoa. Ja leffa on tosiaan lähtenyt hyvin eri teille...King on usein parhaimmillaan juuri lasten ja nuorten kuvaajana, ja sen puolen Kubrick taas jätti pääosin väliin ja sen sijaan otti kaiken irti Nicholsonista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Itseltä on jäänyt kauhuelokuvien ja kirjagenren lukeminen vähälle. Vasta blogiaikana olen tutustunut Kingiin, Frankensteiniin, ja Draculaan.
   Jack Nicholson on kyllä hyvä mm. Yksi lensi yli Käenoesän ja Hohdossa.

   Poista
 6. Hui kauheeta! Aitoa kamaa kauhun ystäville. Minun on nykyään pakko jättää huippukarmaisevat jutut lukematta. Hohto-leffan olen vuosia sitten nähnyt. Ahdistavat hetket loppumetreillä labyrintissä.

  Tämä oli osuvasti sanottu: "Stephen Kingin Hohto on kaikkien aikojen kauhuklassikko". Kuvittelisin että kirja on vielä kaameampi kuin leffa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme Rita A varmasti samanlaisia, en nauti kauhuelokuvista enkä harrasta genreä, mutta olin päättänyt lukea Keskisuomalaisen listaa eteenpäin ja läpi. Kiitos kommentista.

   Poista
 7. Sekä kirja että leffa tutustumatta, hyvä nosto; Kingin uusin olisi ollut pikalainana kirjastossa, mutta mulla on jo nyt liian korkea luettavien kasa, joten oli jätettävä. En ole huomannutkaan tuota K&K-lehden lukuhaastetta, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista huomasin KK-haasteen ihan sattumalla. Haasteissa joutuu vähän venymäänn epämukavuusalueelle. En ole kauhun ystävä muuta kyllä genren parhaat ovat todella hyviä

   Poista
 8. Kingiä en vielä lukenut... yliopistolla sanoi yks ope, et King ei hyvä... juuri sen takia haluaisin lukea!

  VastaaPoista