keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Carolyn Keene: Neiti Etsivä ja Kalliovuorten salaisuus
Carolyn Keene: Neiti Etsivä ja Kalliovuorten salaisuus, 2007, alkuperäinen The Secret at Seven Rocks  1991, sivumäärä 123, Tammi 1995, sivumäärä 125.

Neiti Etsivä ja Kalliovuorten salaisuus -kirja on  82:s 105:n suomennetun neiti Etsivä kirjan sarjasta. Kirjailija Carolyn Keene on oikeasti joukko kirjailijoita. Olen blogannut aiemmin sarjan osasta 79: Neiti Etsivä ja Sisäoppilaitoksen salaisuus

Neiti Etsivä eli  Paula Drew menee  yhdessä ystäviensä George Faynen ja Bess Marvin kanssa patikoimaan Coloradoon Kalliovuorille. He majoittuvat Paulan isän ystävien luo Seven Rocksin pikkukaupunkiin.

Patikoidessa kolmikko joutuu tulitukseen, kun metsästäjät ampuvat kauriita. Paula vie lisäksi haavoittuneen puuman pennun Pawsin villieläinhoitolaan.

Kirjan tapahtumat ovat seuraavat: tihutöiden sarja kohtaa villieläinhoitolaa. Kaupungissa on kaksi leiriä metsästyksen kannattajat ja vastustajat. Vanhassa hopeakaivoksessa kummittelee. Viisi vaarallista vankia on paennut. Kaasulyhdyn illan aikana pukeudutaan viktoriaanisiin asuihin, ja sen aikana Paula kaapataan.

Paula itse epäilee eläinhoitolan poikaa Jesse McKayta, joka ei kuitenkaan ole syyllinen vaan hänen vankikarkuriveljensä, joka on tullut kostamaan Jesselle tämän oikeussalissa esittämän langettavan todistuksen vuoksi.

Paula on tässä 18-vuotias ja omistaa ajokortin. Kirjan konna on mies.

Neiti Etsivä ja Kalliovuorten arvoitus on rutiinilla kirjoitettu vauhdikas seikkailu, joka täyttää oman ihailijajoukkonsa odotukset. Tämä antaa tytöille esikuvaa, että nuorissa neideissä on neuvokkuutta, ja miehet peitotaan älyllä ja toiminnalla.


***
Wikipedian mukaan ensimmäinen teos olisi Neiti Etsivä ja kadonnut testamentti vuodelta 1955.

7 kommenttia:

 1. Nämä on keveitä kesälukemisia. Itse olen kerännyt sarjan kirjoja valkoselkäisinä punaisella raidalla.Tätä en ole lukenutkaan. Neiti Etsivät taitaa kuulua samaan sarjaan kuin Tiinat siinä mielessä, että hän ei juurikaan vanhene seikkailujensa lomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Iättömiä ovat. Tämä oli ihan luettava, mutta rutiiniluonteisuus paistoi tästä paikoin läpi.

   Poista
 2. Voi nostalgiaa, Neiti Etsiviä tuli luettua lapsena ihan hurjasti! Kyllähän ne melkoista rutiinikamaa ovat näin aikuisen silmin. :D

  VastaaPoista
 3. Tätä sarjaa en tunne, mutta avauksesi perusteella teoksessa on sekä edelleen ajankohtaisuutta akselille metsästys ja sen vastustajat, eläintesuojelu - nykypäivän siilin kiduttajille ehdoton stoppi ettää erityisen hienoa on sen todentaminen, että tyttökin voi olla reipas toimija, saavuttaa tuloksia ja kulkea omia polkujaan ilman pelkkää "kiiltsikoiden liimailua" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näen sarjan suurimman annin siinä, että antaa lapsille hyvän roolimallin. Olen lukenut pari näitä blogiaikana, kiinnostaa kaikki joka on suosittua, ja on puhutellut lukijoita :)

   Poista