keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Carolyn Keene: Neiti Etsivä ja sisäoppilaitoksen salaisuus




Carolyn Keene: Neiti Etsivä ja sisäoppilaitoksen salaisuus, 2007, alkuperäinen The Mystery of the Missing Millionairess 1991, sivumäärä 123, Tammi.

Päätin lukea yhden Neiti Etsivä -kirjan, kuuluu yleissivistykseen. Paula Drew, neiti Etsivä menee katsomaan köyhää ja kuuliaista Claudia Dixonia Brookfield Academyyn. Elokuvatähti Nicholas Armandin tytär Veronica katoaa. Koulun rehtorin neiti Greyn korviin on kiirinyt Paulan etsivämenestys ja hän antaa luvan tutkimuksiin. Veronican huoneessa häärii Margot köyhä ja katkera opiskelija. Veronican rikas isä lähettää henkivartijansa Phil Krogerin tutkimuksiin, ja pian kaveri tähtäilee Paulaa asellaan ja kyräilee Paulaa mielessään.

Paula Drewin mukana ovat Bess Marvin ja George Fayne. Soitto kidnappaajilta tulee, ja näyttelijä-isä-Nicholas komeana ja karismaattisena tulee paikalle. Sisäoppilaitoksen väellä ja oppilailla on omat salaisuutensa: rehtorilla on äidin hoitomaksuja rästissä, ja oppilailla on lukukausimaksujen maksamisessa vaikeuksia. Neiti Etsivä taas seuraa vihjeitä, pelastaa uhrin, pohtii ja puntaroi, asettaa ansan, selvittää kidnappaajien pomon, ja saa napattua kaverin kiinni, pelastaa miljoonan lunnaat, mutta jää ratkomaan River Heightsiin mysteerejä eikä astu miljonäärin palvelukseen.

Rutiinilla kirjoitettu vauhdikas seikkailu, joka täyttää oman ihailijajoukkonsa odotukset. Tämä antaa tytöille esikuvaa, että nuorissa neideissä on neuvokkuutta, ja miehet peitotaan älyllä ja toiminnalla.

***
Neiti Etsivä on täynnä naisenergiaa. Paula Drew ja hänen kumppaninsa ovat tyttöjä tai naisia. Kaikki naiset ovat lopulta hyviä ja viattomia, ja yhteisymmärryskin löytyy.  Rikolliset ovat miehiä ainakin tässä. Paula voittaa heidät älyllään ja naisellisilla avuillaan. Varmasti antaa tytöille itseluottamusta ja intoa selvitä miesten maailmassa, ja selviytyä siinä älynsä ja neuvokkuutensa ansiosta.

***
Wikipedian mukaan tämä on ilmestynyt vuonna 1993 numerolla 79. Listan mukaan ensimmäinen teos olisi Neiti Etsivä ja kadonnut testamentti vuodelta 1955.

12 kommenttia:

  1. Minulla ei ole mitään selkeää muistikuvaa tästä varsinaisesta Neiti Etsivästä. Tietenkin on mahdollista, että vaikka suurimman osan Neiti Etsivistä lapsena luinkin, juuri tätä en olisi lukenut. Toisaalta kun Neiti Etsiviä on lähes sen sata lukenut, ei jokaisesta kirjasta näin reilu kymmenen vuotta lukemisen jälkeen, enää hirveän selkeitä muistikuvia kai voi ollakaan. Kuten jo taisin mainita, niin Neiti Etsivät olivat todella tärkeitä kirjoja minulle silloin, kun olin oppinut lukemaan. Kun hankin ensimmäisen kirjastokortin, en ensin mitään muuta lainannutkaan. Tietysti aika pian siirryin myös muihin lasten- ja nuortenkirjoihin, mutta silti Neiti Etsiviä pidän kirjoina, jotka ensimmäisenä minua innostivat lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, varmasti tärkeä ja hyvä kirja :)

      Lisäsin wikipediasta poimimani tiedon, tämä on ilmestynyt järjestysnumerolla 79, eli ei ehkä ole aivan tuoreinta tavaraa, tosin niitä oli listattu 105:een asti eli saaga ei ole tuolloin vielä ollut loppusuorallakaan.

      Poista
  2. Minäkin luin tämän jokunen vuosi sitten ja pidin tätä Neiti Etsivää aika hyvänä, kun sarjan taso vähän vaihtelee. Kaikkia Neiti Etsiviä ei ole edes suomennettu. Hyvä pointti tuo miehet ovat aina rikollisia! Siis on naisiakin mukana, mutta yleensä miesten avustajina rikollisessa toiminnassa. Muistaakohan joku sellaisen Neiti Etsivän, jossa pääpahis olisikin nainen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tämä oli hyvä, ja varsin jännittäväkin sen lisäksi :)

      Poista
  3. Oi, nostalgiaa! Luin penskana nämä kaikki, ja on nimenomaan Neiti Etsivän "syy", että ahmin edelleen dekkareita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eli hyviä ja kannustavia kirjoja siis :)

      Poista
  4. Olipa mukava päästä nostalgiamatkalle Neiti Etsivän maailmaan :) Tosin minäkään en ole varma olenko lukenut juuri tätä nimenomaista osaa. Näitä tuli luettua paljon ja lukemisesta on jo aikaa, joten tarkkojen juonimuistojen sijaan mielessä on epämääräinen, irrallisia yksityiskohtia täynnä oleva muistomöykky ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muisti yleensä näissä palaa, kun niitä lukee uudestaan. Jos saan käsiini alkupään teoksia voisi lukea toisen. Tässä kannessa on tytöillä koulupuvut päällä, joka ei välttämättä ole ollut enää kovinkaan yleistä kirjan julkaisuaikaan? En tiedä, en ole asiantuntija.

      Poista
  5. Sama täällä, luin näitä lapsena kasapäin, mutten muista tarkkaan muuta kuin että aina ne imaisivat mikaansa. Muistaakseni tuon Keene- nimen takana on useampia kirjoittajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Hyvin mahdollista muuten tuntuisi olevan aika pitkä ura.

      Poista
  6. Voi, nostalgiaa :) Valtaosa tuli luettua nuorena, ja totta turiset, onhan tarinoiden naismalli houkuttava ja (nuoria tyttöjä) koukuttava. Vaikka Paulan valttina on älykkyys ja hyvät hoksottimet, kyllä häntä muistaakseni myös varsin kauniiksi useampaan kertaan luonnehditaan. Mutta samapa se :)
    -Pia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ei Paulan ulkonäköä hehkutettu, mutta todella annettiin ymmärtää hänen olevan "hyvännäköinen" :)

      Poista