sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Jostein Gaarder: Sofian maailma


Jostein Gaarder: Sofian maailma, alkuteos Sofies verden, 1991, Tammi tam tam 2007, sivumäärä 608.

Norjalaisen Jostein Gaarderin (s. 1952) romaani Sofian maailma on yhdistelmä juonellista romaania, ja samalla katsaus länsimaisen filosofian historiaan. Päähenkilö 14-vuotias Sofia Amundsen alkaa saada mystisiä kirjelappuja postilaatikkoon. Lähettäjästä ei ole merkintää, ja kysytään Kuka sinä olet? Mistä maailma on peräisin? ja samalla kelataan läpi Sokrateen dialektisen ote, ja paneudutaan hänen oppilaansa Platonin kirjoituksiin. Suuret antiikin Kreikan filosofit selataan läpi, siis myös Aristoteles, joka kehitti kaiken muun ohessa logiikkaa. Välillä katsastetaan seemiläiset uskonnot ja Jeesuksen toiminta, ja puhutaan farisealaisesta Paavalista. Hän oli Saulus, ja apostolina Paulus (Paavali). 

Kirjeiden lähettäjäksi esittäytyy Alberto Knox. Kirjeissä hän yhdistää Sofian ja Hilde Møller Knagin.

Sofian filosofian oppituntien opetusmenetelmä on yksinkertainen. Sofia saa kirjeitä, joissa on kysymyksiä, ja kertomuksia. Kun Alberto ja Sofia tapaavat, niin keskustelut syvenevät pohdinnaksi. Opinnoissa vuosisadat vierivät ja filosofit vaihtuvat, kirkkoisä Augustinus saa suunvuoron, ja sitten luonnontieteet ja tähtitiede ottavat harppauksia, ymmärretään, että maa ei ole kaiken keskus. Kepler, Kopernikus, Galileo Galilei ja Isaac Newton esitellään. Toisaalta alkvat uskonpuhdistukset, Martin Luther. Kirja on aatteiden laukkaa, empirismi nousee esiin ja  Rene Descartes, joka lanseerasi lausuman Cogito ergo sum, Ajattelen siis olen olemassa. Sitten tulee Spinoza, jonka mielestä Jumala on luonnossa, sitten Locke ja Hume. Valistus tuo omat aattensa ja filosofinsa Montesquieu, Voltaire, Rousseau, ja Ranskan vallankumouksen "aatteet" Vapaus, Veljeys ja Tasa-arvo, joka tuolloin ei koskenut orjia, eikä naisia, mutta veljeys kertookin lausumasta olennaisimman. Tahti on uskomaton Immanuel Kant ja kategorinen imperatiivi, 
Søren Kierkegaard- totuus on subjektiivinen, Marx, Darwin, Freud, Nietzsche ...

Kirjassa filosofian lisäksi tarkastellaan Sofian ja Hilden elämää. Molemmat tytöt täyttävät 15 vuotta ja heidän isänsä ovat ulkomailla. Alberto Knox lähettää siis kirjeitä 14-vuotiaalla Sofialle. Hilden isä YK-upseeri Albert Knag palaa komennukselta Libanonista. Hän antaa Hildelle mainitun Sofian maailman syntymäpäivälahjaksi. Jokainen saa itse pitkästyä tai haltioitua, miten Hilden ja Sofian elämät kietoutuvat toisiinsa, ja mitä Knox ja Knag puhuvat ja tekevät.

Olen lukenut filosofian peruskurssit yliopistossa, ja myös filosofian historian, joten tiedollisesti tässä ei ollut minulle mitään uutta tai erikoista. Sen sijaan Sofian maailma on nuorelle kiinnostava tapa tutustua hankalaan aiheeseen, ja on luultavasti hyvin opettavainen. Keski-ikäisenä miehenä en pitänyt kirjan ideasta, jossa keski-ikäiset miehet lähettelevät kirjeitä teinitytöille ja karkeloivat heidän kanssaan - ilman äitien tietoa asiasta.

Jostein Gaarderin pitkä ja suosittu romaani Sofian maailma kertoo 14-vuotiaan päähenkilönsä varttumisesta, ja hänen paneutumisesta länsimaisen filosofian historiaan.

*****
Jostein GaarderJ (s. 8.8.1952) on norjalainen kirjailija, joka on opettanut uskontoa ja filosofiaa. Sofian maailmasta on tehty myös filmi.


Kirja on Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla ja Helmet 2021 -haasteen kohta 2 kirjoittaja on opettaja rastittuu. Kirkko ja kaupunki -lehden lukuhaasteen kohta päiväkirjan tai kirjeiden muotoon kirjoitettu romaani.

12 kommenttia:

  1. Filosofia voi olla mulle vähän liian vaikeatajuista kuten tämän kirjan rakennekin. Toisaalta kiintoisaa, mutta toisaalta vaikeasti sulateltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tässä oma logiikkansa, mutta tällä kirjalla pääsee kyllä kärryille :)

      Poista
  2. Ostin tämä tytölleni, mutta minulla jäi kirja lukematta varmaan ajanpuutteen takia. Nyt harmittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus itseäkin harmittaa, jos on antanut kirjan pois, itse annan kirjoja muille tai vien kierrätykseen, osan tärkeimmät säästän.

      Poista
  3. Voi kun annoin teoksen "Lansimaisen filosofian historia" kierrätykseen. Nyt tuli sitä ikävä. :) Olen aina tykännyt filosofiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Filosofia on kiinnostavaa, harmi, että kaipaat kirjaa. Toivottavasti löydät uuden kappaleen.

      Poista
  4. Tämä on vielä edessä, miekin luen tuota Keskisuomalaisen listaa haasteena. Itse kävin lukiossa kaikki filosofian kurssit ja kirjoitinkin ylppäreissä. Tästä saa varmaan aika paljon irti sillä taustalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että pidät tästä. Minä olen ajatellut lukea koko listan ja blogata talven aikana.

      Poista
  5. Muistan pitäneeni tästä, vaikka totta kyllä että näin jälkeenpäin ajatellen tuo vanhemman miehen kirjoittelu teinitytölle oli hieman arveluttava kuvio...
    Ja muistelin että ne myöhemmät filosofit käsiteltiin aika harmittavasti läpijuoksemalla, ehkä ovat myös hankalampia tähän formaattiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että alkupään filosofeista on helpompi kirjoittaa, mutta se on vain arvaus. Tämä olisi ollut loistokirja nuorena. Olihan tässä jotakin arvoituksellista, ja löytämisen iloa, ja viattomuutta.

      Poista
  6. tulen aina uteliaaksi kun luen näitä juttujasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on muuten kirja, joka saattaa ihmisen uteliaaksi :)

      Poista