perjantai 5. marraskuuta 2021

Jaakko I ja RuutisalaliittoJames I and the Gunpowder Plot, A Ladybird Book, Wills 6 Hepworth, LTD, 1967. Sivumäärä 52.

Tämä lapsille suunnattu kirja kertoo, miksi marraskuun viidentenä perinteisesti ammutaan ilotulitteita Bomfire nightina ja puhutaan Guy Foxista ja Guy Fawkesin Kokkojen yöstä. Tällöin juhlitaan Ruutisalaliiton kaatumista 5.11.1605. Riehassa myös naamioidutaan Guy Fawkesiksi.

Jaakko Ensimmäinen (1566 - 1625) nousi Englannin kuninkaaksi 1603. Jaakko oli tullut isänsä murhan jälkeen Skotlannin kuninkaaksi  Jaakko VI:ksi vuonna 1567. Englannin kuningattarena oli Elisabet I vuosina 1558 - 1603. Elisabet I:n kuollessa Skotlannin kuningas Jaakko VI  junailtiin Englannin kuninkaaksi Jaakko I:ksi, hän oli protestantti.

Tässä laadukkaassa varmasti lapsille suunnatussa kirjassa kerrotaan Jaakko I:stä ja Ruutisalaliitosta, jossa haluttiin räjäyttää Parlamentti ruudilla, ja syrjäyttää epäsuosittu kuningas.  Jaakko I kuvataan kirjassa täydelliseksi luuseriksi, tyhjätaskuksi joka tuli vauraaseen Englantiin ja maksatti jopa matkansa. Jaakko petti lupauksensa katolisille.

Ruutisalaliitossa katolinen Robert Catesby houkutteli salahankkeeseen John  Wrightin,  ja Thomas Winterin (Wikipediassa on nimi Thomas Wintour) ja myös Guido Fawkesin, joka syntyi 1570 ja mestattiin tammikuussa 1606. Ruutisalaliiton kasvot jälkipolville on nimeenomaan Guy Fawkes.  Catesby oli vuokrannut Parlamenttitalon vierestä asunnon, josta kaivettiin tunneli Parlamenttitaloon, ja asuntoon vietiin ruutitynnyreitä. Guy Fawkes oli ollut sotimassa Espanjan armeijassa Hollannin seudulla, ja hänen oli määrä räjäyttää ruuti. Salahanke vuosi kuitenkin sivullisille, sillä  mahdollisesti Frances Tresham varoitti velipuoltaan. Guy Fawkes yllätettiin, ja vangittiin, ja häntä kidutettiin ja lopulta mestattiin. Ihmettelen, miksi Kokkojen yönä pukeudutaan Guy Fawkeksi. Ruutisalaliittolaiset saatiin kiinni, ja kaikki mestattiin hirttämällä tai repimällä, ja heitä myös kidutettiin.

Jaakko I muuttui tapahtuman johdosta yhä epäluuloisemmaksi. Loppuhallituskaudella alkoi 30-vuotinen sota johon Englantikin osallistui, sota alkoi vuonna 1618. Jaakko I:n hallituskaudella lähti  Mayflower-laiva Massachussetsiin. Yhdysvallat itsenäistyi "vasta" 1776. Englanti muuten ajautui sisällissotaan Jaakko I:n hallituskauden jälkeen vuonna 1642, jolloin kuninkaana oli Kaarle I, hänen seuraajansa oli Kaarle II, joka kruunattiin kuninkaaksi vasta 1660.

Ladybird kirja Jaakko I ja Ruutisalaliitto on huolella tehty, joka toisella sivulla on upea maalattu kuva. Teksti on huoliteltua, ja varsin yksinkertaista, joten luulen, että kirja on suunnattu noin kymmenvuotiaalle, koska itsekin pystyn sitä hyvin lukemaan.

9 kommenttia:

 1. Keskiaikaiset kidutuskuolemantuomiot on kamalaa luettavaa. Gy Fawkesiin on viitattu ainakin yhdessä Blytonin SOS-sarjan kirjassa. Ei ehkä olisi ihan minun juhlani tämä englantilaisten syksyinen kokkojuhla sen paremmin kuin halloweenkaan. Englannin historia on kyllä sinänsä mielenkiintoista, josta toivoisi olevansa enemmän perillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enlantilaisilla ja briteillä on pitkä historia, josta itsekään en ole aivan perillä :)

   Poista
 2. Kiehtova kansi! Historia ja sen tulkinta ovat mielenkiintoinen ja ehtymätön alue. Loogista olisi jos Kokkojen yönä pukeutumisen sijaan poltettaisiin Guy Fawkes nukkeja.

  Kaikeksi onneksi lapsille tarkoitetut kirjat eivät ole meiltä aikuisilta kiellettyjä nautintoja;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuosta polttamisesta on maininta tuossa mainitsemassani Blytonin kirjassa. Onkohan tavat muuttuneet jotenkin?

   Poista
  2. Kirja on yli 50 vuotta vanha ja lasten kirja. Mutta nuo Guy Fawkes naamarit ovat aika suosittuja, ja käyttö on laajentunut.

   Poista
 3. Kuulostaapa hyvältä tuo kuvitus.

  VastaaPoista
 4. En ole tiennytkään koko jupakasta ja juhlasta, brittien elämänmeno ei ole itselleni niin tuttua. Kivaa, että taas sai sivistyä blogissasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ollut briteissä, mutta kaiketi ilotulitellaan vielä 2021.

   Poista