sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Avery Corman: Kramer vastaan Kramer



Avery Corman: Kramer vastaan Kramer, alkuteos Kramer versus Kramer 1977, suomentajat Liisa Hakola, Virpi Luukkonen ja Teija Rinne. Suuri Suomalainen kirjakerho 1980, WSOY on painanut tämän ensin samana vuonna, sivumäärä 250.

Olen aiemmin nähnyt Kramer vastaan Kramer elokuvan, ja muistin, että Kramerit taistelevat poikansa huoltajuudesta katkerasti oikeudessa, ja kuvassa oleva Ted Kramer (Dustin Hoffman) on ollut yksin poikansa Billyn kanssa, mutta häviää huoltajuuden oikeudessa mieltään muuttaneelle vaimolleen tai ex-vaimolleen Joannalle (Meryl Streep), joskaan filmi ei tähän pääty.

Kirja alkaa Billyn syntymästä, mutta käsittelee sitten Tedin ja Joannan suhteen syntymisen ja asumisen New Yorkissa. Pari on avioituessaan kolmekymmentävuotiaita. Joannalla on ollut aiemmin ainakin kolmisenkymmentä kumppania, usein miehet ovat olleet toisaalla avioliitossa. Kirjassa Ted paiskii hommia mainostoimistossa, jolla ei mene kovin hyvin, palkkoja leikataan, ja lomia lyhennetään. Joanna on ollut yritysjohtajan yksityissihteeri. Joanna jää synnytyksen jälkeen kotiin. Muutaman vuoden jälkeen Joanna ei halua olla kotona, lopulta hän tekee ratkaisunsa:
"Ted, minä jätän sinut ... 
Ei, minä en halua Billyä"

Joanna lähtee ja muuttaa muualle, Ted jää yksihuoltajaisäksi nelivuotiaalle lapselle. Ted hoitaa päivittäiset rutiinit, ja palkkaa lapsenhoitajan. Joannalta tulee jossain vaiheessa ilmoitus, että hän on lännessä, edes Joannan äveriäät vanhemmat eivät tiedä tyttärensä tekemisistä. Ted hoitaa pyynnöstä ja omalla kustannuksellaan avioeroasiat, ja Joanna luopuu Billyn huoltajuudesta.

Kirjan tapahtumat ovat paljolti Tedin ja Billyn arkisten asioiden kuvausta. Ted on ahkera töissään, mutta mainostoimistoilla ei mene hyvin, mutta konkurssien jälkeen Ted pääsee aina toiseen työpaikkaan. Tedillä on muutama nainen yövieraana.

Kirjan loppupuolella Joanna saapuu New Yorkiin, kertoo, että on töissä pelipaikassa, ja haluaa lapsensa huoltajuuden.

Filmistä muistan, että lakituvassa tapellaan, tässäkin faktat käydään läpi. Ted läpivalaistaan, ja etsitään virheitä. Joanna on kuitenkin äiti, ja hän saa huoltajuuden. Tedin pitää kertoa Billylle, että jatkossa he näkevät vain sunnuntai-iltapäivisin klo 11 - 17, ja kaksi viikkoa kesällä.

Kirjassa ja filmissä on vielä yksi juonenkäänne, joka ei siis ole Joannan ja Tedin uudelleen avioituminen, mutta Joanna on tutkiskellut itseään ja ..

Kirja on minusta varsin hyvä kuvaus akateemisten aikuisten parinmuodostuksista, ja lastenhoitokuvioista. Kirjan parasta antia ovat miehen ja naisen roolien kääntäminen, sekä ympäröivän yhteiskunnan asenteiden hienovarainen tarkastelu. Ted on yksihuoltajaisä, Joanna lähtee kotoaan, eikä halua edes nähdä lastaan. Kun huoltajuuskiista on oikeudessa, Ted "läpivalaistaan", juoko hän viinaa, käyttääkö huumeita, onko hän "homoseksuaalinen"!!! Aikansa asenteita! Ted on hyvä vanhempi ja osaa Joannaa paremmin selvitä arkisista asioista, ja verkottua muiden vanhempien kanssa.

Joanna kertoo oikeudessa pitäneensä yhteyttä lapseen "ajatuksissaan", ja patriarkaalinen oikeus päättää antaa huoltajuuden äidille, koska nainen on äiti ja lapselle äiti on tärkein. Viime vuosituhannen ajatuksia?
****
Avery Corman (s.1935) on amerikkalainen kirjailija, jonka tunnetuin kirja tämä on.

Filmi Kramer versus Kramer napsi viisi Oscaria, ja nimeenomaan Hoffman ja Streep saivat molemmat palkinnon Oscar Gaalassa vuonna 1980, filmin ensi-ilta oli 17.12.1979.

6 kommenttia:

  1. Cormanin kirjasta en ennen postaustasi ollut tietoinen, mutta voi että, tämä on hieno elokuva! Näyttelijätyöstään Streep ja Hoffman ovat Oscarinsa ansainneet.
    Todella viime vuosituhannen ajatuksia, sillä muistan hyvin, kuinka omat sympatiat olivat tässä isän puolella, läpivalaisu kirputti ja pieni tuohtumus valtasi mielen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niitä tarinoita, joissa filmi lopulta on parempi kuin kirja. Kirja on toki hyvä mutta elokuva on loistava.

      Poista
  2. Olen saattanut tätä teosta joskus aikoinaan kirjastossa vilkaista. Elokuva, jota en ole nähnyt, tosin taitaa kiinnostaa minua enemmän kuin kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Filmi on korkeaa laatua, ja muistaakseni parempi kuin kirja.

      Poista