perjantai 3. tammikuuta 2020

Iiris Suvitie, Marko Laihinen: Kymmenestä metristäIiris Suvitie, Marko Laihinen: Kymmenestä metristä, Puukenkki Kustannus 2019, sivumäärä 179.

Kirjan päähenkilö Varpu Niittypelto päättää aloittaa harrastaa uimahyppyä. Isä ja äiti vastustavat ajatusta, mutta Varpu tekee, mitä on päättänyt. Varpu pelkää korkeita paikkoja, mutta haasteet on tehty voitettavaksi. Varpu osoittautuu tytöksi, joka ei lannistu eikä turhaan valita pikku vastoinkäymisisä, joita jokainen elämässään joutuu kokemaan.

Kymmenestä metristä on leppeänoloinen lasten tai varhaisnuorten kirja. Varpulla on pikkuveli, ja isä ja äiti, joka odottaa jälkikasvua. Tarina kattaa ajan uimahyppyjen alkeiskurssista ensimmäisiin harjoituskilpailuihin, ja samalla esitellään uimahyppyharrastusta. Varpulla on ystäviä Harry Potter -fani Kata, joka harrastaa niin ikään uimahyppyä, sekä Klara, joka ratsastaa.

Tapahtumat menevät eteenpäin, ja pikku pulmia tulee harrastuksissa, ystävien kesken ja perheessäkin. Varpu on reipas tyttö, hän ei lannistu pudottuaan ponin selästä, loukattuaan uimahypyssä, eikä anna jännityksen pilata harrastustaan.

Varpu kiinnostuu Harry Pottereista, ja lainaa Katalta Viisasten kiven, ja hakee kirjastosta sarjan jatko-osia, eli teos kannustaa myös lukemiseen.

Tytöt ratkovat ongelmansa itsenäisesti, Katan äiti menee johtajaksi Tanskaan, mutta tytöt perustavat someryhmän ja vaihtavat ajatuksia.

Kymmenestä metristä on aidontuntuinen lastenkirja, joka sopii hyvin alakouluikäisille.

6 kommenttia:

 1. Huh. Minua ei kyllä saisi hyppäämään kymmenestä metristä, pelkään jo alemmilla korkeusasteilla kiipeämistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en hypännyt 10 metristä, enkä edes 5 metristä. Nuorempana uitiin meressä paljon, mutta hypyt oli noin 1 - 2 metristä. Kiva kirja, bloggasin kannustusmielessä.

   Poista
 2. Nasta postaus! Ja kerrankin lasten-/nuortenkirja, joka olisi kaikkien tuolloin tarjolla olleiden tyttöjuttujen: rusettipää-kiltti ja kuuliainen-nukettelija - teosten joukossa taatusti kiinnostanut. Reipas asenne, kaatua saa vaan ei maatua, sinnikkyyttä uudelleenyrittämisen muodossa, ystävyyttä...
  Lapsuuden kesinä kolmesta metristä mereen nenästä kiinni pitäen joskus mahapläiskiksellä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä asenteinen kirja ja minusta tämä sopii hyvin lukemaan oppineelle.

   Poista
 3. Olipa hauska törmätä tuttuun nimeen ja nähdä, että lastenkirjakin saa julkisuutta!

  VastaaPoista