keskiviikko 7. elokuuta 2019

Leif Hamre: Operaatio Arktis



Leif Hamre: Operaatio Arktis, alkuteos Operasjon Arktis, suomentanut Erkki Hämäläinen, WSOY 1973 NTK 209, sivumäärä 155.

Leif Hamren nuortenkirja Operaatio Arktis käynnistyy Andenesin Andoylla pohjois-Norjassa. Hintelä ja kalpea 14-vuotias Torgeir Solheim joutuu Arne Halvorsenin hakkaamaksi jääkentän laidalla syyttä ja pikkuveli Terje kopauttaa hakkaajaa jääkiekkomailalla takaraivoon.

Solheimin perhe asuu armeijan lentokentän lähellä, mutta isä on töissä Solessa etelässä, minne perhe on muuttamassa. Torgeir ja nuoremmat kaksoissisaret 8-vuotiaat Terje ja Lise päättävät mennä isän tyköön kysymään neuvoa ja piiloutuvat lentokoneeseen, jonka on määrä mennä isän palvelupaikkaan. Lentokoneiden paikkaa vaihdetaan ja lasten kone meneekin Huippuvuorille, hakemaan pois sairastunutta pyyntimiestä. Lapset tulevat lentokoneesta pois ja etsivät rakennuksia ja isän työpaikkaa, missä he eivät ole koskaan käyneet. Kun lentokone lähtee, Torgeir tajuaa, että kaikki ei ole kunnossa. He löytävät jahtimiehen asumuksen, jossa on peruselintarvikkeita, mutta ei sähköä eikä viestintävälineitä.

Kirjan juoni jakautuu kahteen osaan, toisaalla lasten etsintään ja toisaalta lasten selviämiseen Huippuvuorten talvessa.

Seikkailun kuluessa Torgeiristä karaistuu vastuunkantaja. Hän joutuu taistelemaan myrskyn kourissa, tekemään ruokaa pienemmille sisaruksille, onkimaan Terjen jääsohjosta, hoivaamaan häntä. Jääkarhu pentuineen hakeutuu lssten harmiksi, lisäksi lumi- ja jäätilanne on vaikea.

Kirja päättyy pelastumiseen, kun tajutaan, missä lapset voivat olla, sää on tehdä laskeutumisesta ja paikannuksesta mahdotonta. Torgeirin nuotiosta on hyötyä.

Alun tappelua ei setvitä, muuta kun, että Arne sai aivotärähdyksen ja toipui, ja suhtautui asiaan rakentavasti. Torgeirin vanhemmat ymmärtävät, että muut lapset alkavat kiusata lapsia, joilla on vaikeaa. Tuntuu julmalta, mutta ihmiset ovat julmia toisilleen, koulukiusaamistakin harrastavat lapset!

Kirjan asenne on, että lapsen pitää oppia pitämään puolensa, selviämään ja reseptinä on "pienessä seikkailussa karaistuu, mutta isossa kasvaa mieheksi".

Huippuvuoria runtelee ilmastonmuutos hyvin nopeasti. Jäätiköitä sulaa, ja kesällä on jopa lämmintä (linkki MTV-uutiseen). Suomen Luonto -lehden suhteellisen tuore juttu kertoo samaa (linkki). Saarella louhitaan hiiltä, ja siellä käy risteilyturisteja. Molemmat toimintoja, jotka nopeuttavat globaalisti ilmastonmuutosta: turismi ja hiilenpoltto.

*****
Leif Hamre (1914 - 2007) oli norjalainen nuortenkirjojen kirjoittaja ja lentoupseeri, hän siirtyi reserviin everstiluutnanttina. Hän siirtyi maanpakoon natsien valtaamasta Norjasta ja kouluttautui lentäjäksi Skotlannissa, ja toimi lentäjänä Kanadassa. Sodan jälkeen hän toimi Norjan "lennostossa" upseerina. Leif Hamre syntyi 9.8 eli ylihuomenna 105 vuotta sitten.

Tämäkin kirja kuului lapsuuteeni. Aikuisuuteen kuuluu kirjablogi, ja huoli ilmaston lämpenemisestä. Arktinen luonto on uhanalainen ja hauras, ja hiilidioksidipölläytyket ilmakehöän ovat sulattamassa jäätä arktisesta luonnosta.
Leif Hamren Lentokone kadoksissa on blogattu täällä
Leif Hamren Hyppää Petter on blogattu täällä.

2 kommenttia:

  1. Olen tätä kirjaa jolloinkin katsellut, että voisi olla kiinnostava. Minua nämä "karujen olojen" kuvaukset kun kiinnsotavat. Kiitos, kun esittelit kirjan. Lukuhalut siitä kasvoivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tässä karujen olojen kuvausta, ja kasvatusmetodeja, jotka olivat tuolle ajalle yleisiä. Huippuvuoret ovat lämmenneet yllättävän paljon, ja lumettomia paikkoja on kesälläpaljon, naalit näkyvät yllättävän hyvin (olen katsonut filmejä, en käynyt siellä).

      Poista