tiistai 23. huhtikuuta 2019

Mauri Kunnas: Piitles


Mauri Kunnas: Piitles, Otava 2012, sivumäärä 80

Mauri Kunnas on lajissaan Suomen paras. Hänen lajinsa on (tylsienkin) tarinoiden toteutus hauskasti kiteyttäen kuvin ja sanoin.

Mauri Kunnas syntyi vuonna 1950 ja The Beatles perustettiin vuonna 1960, ja se hajosi vuonna 1970, The Beatles on kaikkien aikojen merkittävin rock-bändi, jonka jäsenet ovat Liverpoolista kitaristi John Lennon, basisti Paul McCartney, kitaristi George Harrison, ja rumpali Ringo Starr, ilmeisesti kaikki laulavat, mutta eniten Lennon ja McCartney.

Tämä Piitles-kirja kertoo The Beatles yhtyeen alkutaipaleen läpimurtoonsa asti, myös sen että basistina ollut Stuart Sutcliffe erosi bändistä ja Paul McCartney siirtyi bassoon. Yhtyeen rumpalikin vaihtui, Pete Best erotettiin ja tilalle rumpuja paukuttelemaan nousi Ringo Starr. Täm nelikko on kannessa ja kuva on piirretty kuten Abbey Roadin (1969) kansi, eli kadun yli marssivat John, Ringo, Paul ja George.

Henkilökohtaisesti en ole kuunnellut Beatlesia, en omista levyjä, enkä tunne jäseniäkään, mutta Piitles oli upeasti toteutettu kirja. Tiedän toki muutaman tunnetuimman kappaleen, ja senkin Ferry Aidin pohjalta, jolloin Paul McCartney (tai oikeuden omistajat?) 'antoi' esittää Let It Be:n, ja siinä lauletaan: 'When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me/ Speaking words of wisdom, let it be'.

Kirjassa lähdetään jäsenten lapsuudesta, Paul McCartneyn äidin nimi oli Mary, hän oli naimisissa Jimin Paulin isän kanssa, isä oli puuvillakauppias, Paulilla oli pikkuveli. Kätilönä toiminut Mary-äiti kuoli, mutta perhe puski eteenpäin. Ringo Starr syntyi ensinnä 7.7.1940 pommitusten aikana, sitten John Lennon syntyi eli 9.10.1940. John Lennonin lapsuus oli hyvin "rikkonainen" mutta ainakin virikkeellinen. Isä Alfred lähti merille, ja äiti Julia sai toiselle miehelle lapsen. John Lennon asui välillä äitinsä, välillä tätinsä ja välillä isänsä luona. Johnilla oli coverbändi Quarry Men vuonna 1957, jona vuonna hän meni taidekouluun, ja seuraavana vuonna Johnin äiti jäi auton alle. John alkoi seurustella Cynthian kanssa, jonka kanssa hän meni naimisiin. Kirjasta saa käsityksen, että John Lennon ei ollut kovin sitoutunut liittoon.

Beatlesin  nimestä on teorioita, ja tässä esitetään, että nimi olisi ilmaantunut liekehtivässä piirakassa. Nimi oli ensin The Silver Beetles, mutta muuntui muotoon The Beatles.


Loppukesällä 1960 matka suuntautuu Saksan Hampurin Reeperbahnille, takakannen kuvassa kadun yli kävelevät Pete Best ja Stuart Sutcliffe. Kuvassa on uskomaton määrä yksityiskohtia. Juliste jossa lukee The Beatles, ja sen yläpuolella Rory Storm and his Hurrican, bändi jossa Ringo Starr soitti.  Kuvan ylälaidassa on puhelintyttö, merimies ja nainen, sekä kaksi katunaista alakulmassa, ja kissa ja akka. Harrison oli alaikäinen, ja sitä kautta tuli lähtö Hampurista, mutta sinne vielä palattiin.

Vuonna 1961 Beatles soitti Cavernilla Liverpoolissa ruokatunnilla, ja sihteerit kävivät kuuntelemassa. Albumissa on esitelty bändimuutokset, ja Brian Epsteinin mukaan tulo. Stuart kuolee, Paul siirtyy bassoon, ja Ringo rumpuihin Peten potkujen jälkeen.


Upea albumi, jonka kuvia on hyvä katsella, ja tekstiä on paljon.
***
Mauri Kunnas piirsi sarjakuvia vuosina 1975-1986 ja niitä julkaistiin Introssa, Helpissä ja Suosikissa, ja niistä on koottu albumi Nyrok City, josta on bloggaus täällä.
Nyrok City -albumissa oli koko Beatlesin tarina  tiivistetty kahteen sivuun, se on tehty jo 9/1978, eli aikana, jolloin kaikki beatlet vielä olivat elossa. Eli tarina Piittels' story on kertomus Liverpallin nelosista, johon kuuluvat Juhani Lennonjohto, Pauli Mäkikartano, Yrjö Harvinainen ja Risto "Rinkeli" Tähti. Sarjakuva alkaa ajasta, jolloin rumpalina oli vielä Pete Paras. Sarjakuvassa seikkailee Rion Epsilon, mukuloissa aiheutetaan hysteriaa, on rakastamisen aika, ja hippikausi, Sitten tapahtuu hajoaminen, ja Yoko ja John nakuilevat, mutta Paulilla ei ole siivet maassa (Linda MacCartney ja Wings!)
Kännykkäkamerakuva albumista. Kuvan epätarkkuus on tarkoituksellista, vähemmän kopioitavaa, eli hankkikaa albumi :)
***
Tänään on Kirjan ja Ruusun päivä, aiemmin on saanut ilmaiskirjan, jos on ostanut 15 eurolla kirjoja, nyt saisi kassin. Tämä on aiemmin hankittu kirja. Aiemmat postaukseni Kirjan ja Ruusun Päivästä:

2018: Leena Lehtolainen:Turmanluoti:
2017: Roope Lipasti, Karoliina Korhonen: Elovena tyttö
2016: Ronja Salmi ja Jami Nurminen: Onks noloo?
2015: Kari Hotakainen Kantaja
2014: Anna-Leena Härkösen Takana puhumisen taito
2013: Jari Tervon Jarrusukka
2012: Tuomas Kyrön Miniä

6 kommenttia:

 1. Iso kiitos Jokke, ei tämän parempaa ja hymyä nostanutta aloitusta paluulle arkeen olisi voinut olla!

  Ei ole kuin yksi Mauri Kunnas, jonka taitoja en väsy ihailemaan, rakastetttu ikäpolvesta toiseen.

  Eikä ole kuin the one and only Beatles, joka kuului omiin huikeisiin teinivuosiini oleellisesti, She loves you yeah, yeah;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mauri Kunnas on varmasti tehnyt tätä rakkaudesta Beatlesiin, on tämä huikea teos. Itselle the Beatles on jäänyt valitettavasti etäiseksi, Ferry Aidin jälkeen reipastuin.

   Poista
 2. Tämä löytyy hyllystä - pitäisi vihdoin se lukeakin! Mukavaa Kirjan ja ruusun päivää & Lukuviikkoa.

  VastaaPoista
 3. Hyllystä löytyy ja blogista. Aivan upea sarjakuvakirja Beatlesista :) Tykkään kovasti.

  VastaaPoista