sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Jukka Parkkinen: Sinun tähtesi, AllstarJukka Parkkinen: Sinun tähtesi, Allstar, WSOY, ilmestyi 1994, toinen painos 1996, sivumäärä 240.

Jukka Parkkinen on kirjoittanut nuorten dystopian, dystopian, koska eletään ydinsodan jälkeistä aikaa Uudessa-Australiassa, joka miljöön puolesta on varsin Pohjois-Suomen tapainen paikka ja hyvin samantapainen kuin Emmi Itärannan Teemestarin kirjassa. Myös veden käyttöä säännöstellään! Yhteiskunta on siis keskusjohtoinen, ihmisillä in ID-kortit, jotka rekisteröivät ihmisestä kaiken. Elintapa on ekologinen. Valtiolla on voimakas keskushallinto ja kontrolli. On tehtaita, on kirjastoja ja kouluja. Osa alueista on saastunutta, eikä sinne saa mennä. Historian kirjoja ei ole, mutta kirjastossa voi selailla sähköistä Ensyklopediaa.

Kirjan sankari on Johka Leammi eli Joe, joka kuuntelee Allstar-korvanapista DJ Rebelloa, jonkin näköistä kapinallista moottoriturpaa ja hänen ohjelmiaan. Allstar on ollut myös sodan osapuoli Eklogeja vastaan. Joe käy Luusuan luontokaupungissa koulua, ja haaveilee urheilijastipendistä pesäpallossa.Joe käy lenkeillä päivittäin. Joen ystävän Mikin isoveli Rami on saanut stipendin ja on muuttanut pois. Mystinen Joke ystävystyy Joen kanssa, hän on muualta kotoisin. Joke tulee myös tundralle Ullovarriin Joen vanhempien tyköön, Joke on kiinnostunut suuren sodan veteraanista, eli Joen isän isoisästä. Joke on hakkeri. Isoisä kuolee, mutta paljastaa sitä ennen Jokelle tietojaan.

Lenkkeillessään Joe törmää söpöön tyttöön Aliseen, ja jupahtavaa poikaan Jakiin, joka kyselee, onko Joe alkanut epäillä jotain. Alise ja ja Jak asuvat eliittialueella. Epäilyksiä maailman tilasta alkaa herätä Joen mielessä  ja epäilykset kasvavat pakollisessa työpalvelussa. Kaikki ei ole niin kuin he luulivat olevan. Joe alkaa tutustua sotaan, jossa Unioni ja ympäristöliike ovat ottaneet yhteen. Joe, Joke ja Miki tekevät retken kielletylle alueelle, ja sen jälkeen alkavat silmät avautua mutta systeemin silmukka alkaa tiuketa. Tämäkin juonen käänne on samantyypinen kuin Itärannan Teemestarin kirjassa.

Jukka Parkkinen (s.1948) on pyöräyttänyt hyvän ja jännittävän nuorten dystopian. En avaa juonta enempää, mutta Joelle selviää totuuksia. Jos hallitsijoillle selviää, että yksilö tietää liikaa, hän joutuu aivopesulaan, Joe on siis vaarassa. Osa lähipiiristäkään ei ole siltä miltä vaikuttaa. Dystoopisten kertomusten tapaan tässäkin hallitsijat jauhavat pullikoijat kasvatusmyllyssään.harmittomiksi haamuihmisiksi.

Joe taitaa pesäpallon salat ja siitä on loppuselvittelyissä hyötyä

Jukka Parkkiselta olen lukenut aiemmin Onnenpoika ja pelienkelin, Kaupungin kaunein  Lyyli  Suvi Kinoksen seitsemän enoa sekä Viekas mies tuli taloon. Parkkisella on sujuva kynä, ja paljon huumoria. Tässä hampurilaispaikan nimi on McScrooge, joka viittaa Roope-Ankkaan, eli hampurilaiset säännöstellyssä yhteiskunnassa eivät ole ehkä kovinkaan maittavia. Radiossa moottoriturpa Rebelli huutaa, "Ensimmäinen muuttolintu on nähty: valkoposkihanhi. Kyllä se tekeekin hyvää, varsinkin minttukastikkeella!"  s.206. Nykymaailmassa valkoposkihanhia on liiaksikin, mutta niitä ei saa syödä minttukastikkeella?

Rebellin radioasema toimii satelliitilta, joka kerää kuuntelijoista paikkatietoa. Kaikki "fakta" on todellisuudessa systeemin syöttämää ja käännetty päälaelleen, ei aivan vieras asetelma nykyisinkään.

4 kommenttia:

 1. Täytyykin laittaa tämä lukulistalle. Nuorempana luin Parkkisen kirjoj paljonkin, mutta tämä on jäänyt lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorten kirjaksi tämä oli minusta hyvä, ja tässä on 'moderniakin'.

   Poista
 2. (Göteborgin kirjastos löytyi Sinun tähtesi: Venla Hiidensalo ja Suku on pahin, Osku :Jukka Parkkinen)

  VastaaPoista