tiistai 1. joulukuuta 2015

Agatha Christie: Listerdalen arvoitus



Agatha Christie: Listerdalen arvoitus, Listerdale Mystery 1934, kääntänyt Anna-Liisa Laine, WSOY 1980, Sapo 242,  sivumäärä 239.

Agatha Christien Listerdalen arvoitus sisältää kaksitoista kertomusta:

Listerdalen arvoitus
Listerdalen arvoitus on romanttinen tarina, joka päättyy hyvin. Rouva St.Vincent ja hänen naimaikäiset lapsensa Rupert ja Barbara ovat ahdingossa perheen isän keinoteltua rahat ja hienon asunnon. Barbara haluaisi naimisiin rakastamansa miehen kanssa, mutta ei tohdi pyytää rakastettuaan lääväänsä. St Vincentit saavat vuokrattua lordi Listerdalen asunnon erittäin huokeasti. Rupert haistaa palaneen käryä ja alkaa penkoa hovimestari Quentinin puuhia ja lordi Listerdalen "katoamista" Itä-Afrikkaan. Agatha Christie on saanut tarinasta kevyen ja onnellisen ja yllättävän.

Satakielimaja
Alix King on konttorirotta, joka saa muutaman tuhannen punnan perinnön. Dick Windyford toinen konttorityöläinen, joka on kuherrellut Alixin kanssa, vetäytyy syrjemmälle Alixin rikastuttua. Alix kokee salamarakkauden, kihlauksen ja avioitumisen Gerald Martin kanssa. He ostavat Satakielimajan. Alix Martin huomaa outoja sattumia Geraldin käytöksessa ja näkee enneunia. Tämä tarina on lopputulemaltaan murhatarina ja loppu on yllättävä, minusta varsin hyvä ja hyytävä kertomus.

Tyttö junassa
Romanttinen tarina George Rowlandista, setänsä palveluksessa olevasta laiskan pulleasta mutta hyvin pukeutuvasta nuoresta herrasta. Setä antaa potkut Georgelle, joka lähtee etsimään onnea ja astuu junaan. Sattumalta hän piilottaa junassa nuoren neidon, ja saa peräänsä kiihkeitä "ulkomaalaisia" Catoniasta. Tarina on enemmän romanttinen kuin dramaattinen.

Laula laulu lantista
Sir Edward etevä rikosasianajaja joutuu Magdalen Vaughanin pyynnöstä tutkimaan, kuka on murhannut Magdalenin tädin neiti Crabtreen. Epäiltyjä on vain talossa olleet henkilöt. Sir Edward on jo luovuttaa, kun hänelle tulee mieleen vanha loru "Laula laulu lantista" eli "Sing a Song of Sixpence"
"Laula laulu lantista, 
kun on tyhjä kassa
Kaksitusinaa mustarastasta
yhdessä piirakassa"
Sir Edward tajuaa, että yksi kuusipenninen puuttuu, ja tajuaa miksi, ja tajuaa, kuka on valehdellut, ja syyllinen selviää.
Tämä loru on keskeinen Agatha Christien tuotannossa, sillä siihen perustuu neiti Marple tarina Salaperäiset rukiinjyvät  ja Poirot-lyhytjuttu Kaksitusinaa mustarastasta. Minusta Anna-Liisa Lainen on kääntänyt lorun hyvin erilailla kuin Eila Pennanen, joskin tästä puuttuu kohta rukiinjyvistä.
Sing a song of sixpence,
A pocket full of rye.
Four and twenty blackbirds,
Baked in a pie
.Sitä missä muodossa loru on englanninkielisessä novellissa en tiedä, mutta käännös rimmaa, ja puhutaan kahdesta tusinasta mustarastaasta.

Edward Robinsonin miehuus
Romanttinen ja romanttisia kirjasia ahmiva Edward Robinson rakastaa Maudia, joka moittii Edwardia miltei kaikesta. Edwardilla on matomainen asenne. Edward voittaa nimikilpailussa 500 puntaa ja ostaa uuden auton, jonka kanssa hän sekaantuu jännittävään seikkailuun kauniin ladyn kanssa. Tämän jälkeen Edward on valmis lopettamaan matomaisen käytöksensä ja miehistymään ja hän uskaltaa kosaista Maudia. Eikä Maud suinkaan kieltäydy.

Onnettomuus
Tarinassa poliisi nimeltä Evans saa vihiä miehen tappajasta. Tämä tarina ei pääty hyvin.

Jane hakee työpaikkaa
Jane Cleveland on nuori neiti, joka on vailla työpaikkaa ja suostuu työtarjoukseen, jossa pitää näytellä Ostrovan ruhtinattaren Paulinen kaksoisolentoa "neiti Montresoria". Seuraa uskomattomia käänteitä, koska näin kauniisti ei voi käydä edes fiktiossa. Rosvoista on kyse, mutta onneksi suutarinpoika pysyy lestissään, ja tolkuissaan. Lopputulemana Jane päätyy naimisiin kenkätuntijan kanssa.

Tuottoisa sunnuntai
Dorothy Pratt pääsee poikaystävänsä Edward Palgroven kanssa sunnuntaiajelulle. Sunnuntaiajelu 1930-luvun alussa on "kokemus" Edwardin 20 punnan Austin on viidennellä omistajalla ja toimii vähän oikullisesti. Kommellusten jälkeen nuori pari ostaa hedelmäkorin ja selaavat lehteä, jossa tarina rubiinikaulakorun varkaudesta. He pelästyvät ja toisaalta ilostuvat, kun hedelmäkorista löytyy rubiinikaulanauha. Kyseessä on kuitenkin mainostemppu, mutta rakkaus on sentään aitoa.

Anthony Eastwoodin seikkailu
Anthony Eastwood on kirjoitusjumissa Toisen kurkun arvoitus -tarinansa kanssa, hän saa kumman soiton espanjalaiselta naiselta, jota uhataan, pitää tulla paikalle ja sanoa tunnussana kurkku. Seikkailu on monimutkainen ja kirjailija yksinkertainen, kyse on huijauksesta. Kirjailijan kämppä ryövättiin, mutta kirjoitusjumi on ohi ja uusi tarinan nimi on Espanjalaisen hartiahuivin arvoitus.

Kultainen pallo
George Dundas on saanut enonsa firmasta kenkää ja vapaana hän tapaa kauniin ja rikkaan Mary Montresorin (sama sukunimi kuin valenimi jutussa Jane hakee työpaikkaa). Dundas lähtee neidon matkaan ja joutuu pinteeseen, josta pääsee potkimalla ja päätyy lopulta  rikkaisiin naimisiin. Riemastuttava tarina.

Ruhtinaan smaragdi
Maraputnan ruhtinaan smaragdi on varastettu lordi Edward Campionin kartanosta, joka sijaitsee Kimpton-on-Sea -lomaviettopaikan lähellä. James Bond -niminen tavallinen tallaaja on tullut liian ohuella kukkarolla viettämään lomaansa mielitiettynsä Gracen kanssa. Grace tekee omat johtopäätöksensä ja hivuttautuu parempiin piireihin, ja käytännössä jättää James Bondin yksin. James Bond yrittää selviytyä, puree hammasta ja lukee itsensä kehittämisopasta. Koska uimarannalla uimakoppeihin on pitkä jono, hän asioi yksityisessä uimakopissa. Haettuaan vaattensa, hän huomaa että taskussa on smaragdi. Komisario tulee pidättämään James Bondia, mutta silloin kuuluisamman 007:n kaimalla välähtää, kyse on valepoliisista ja varkaasta. Hän selvittää tilanteen, pääsee parempiin piireihin ja voi näyttää pitkää nenää Gracelle. Mukava tarina, joka kuvaa hyvin entisajan loma- ja uimarantaelämää. Huvittavinta minusta kuitenkin on sankarin nimi, Bond, James Bond.

Joutsenlaulu
Joutsenlaulu tarina tapahtuu oopperanmaailmassa. Oopperadiiva Paula Nazorkoff on loistava laulaja, ja oikutteleva diiva. Tarinan kuluessa kuullaan traaginen tarina, Paula Nazorkoff haluaa esiintyä vielä kerran ja laulaa Toscan osan. Esitys on mykistävä, mutta lavalla tapahtuu oikea murha. Minusta loistava tarina, mutta tämän ymmärtäminen edellyttää, että tietää Puccinin Toscan juonen.

Agatha Christien (1890 - 1976)  Listerdalen arvoituksen kaksitoista kertomusta ovat hyvin erilaista Christietä, mutta osoittaa, että Agatha Christie olisi menestynyt myös romanttisen ja dramaattisen kirjallisuuden parissa.
Kaikkiin Agatha Christien kirjoihin löytyy linkki TÄÄLTÄ.

2 kommenttia:

  1. Ajankohtaiset ja kivat nämä Agatha Christie kirjaesittelyt, sama oli itselläkin mielessä viime vuoden puolella kun älysin että hänen syntymästään tulee 125 vuotta. Itse olen muistaakseni lukenut vain 10 pientä neekeripoikaa!!! jota ei sillä nimellä enää ole ja pari muuta jota en nyt saa päähän, ja Ikiyö ja pikajuna ovat itselläni. Näihin voisi perehtyä ajan kanssa eikä vain harppoa läpi niin muistaisi tuotannosta jotakin. Kiitos Jokke:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat eli Ikiyö ja Idän pikajuna ovat molemmat laadukkaita, kuten myös Eikä yksikään pelastunut tai 10 pientä n-poikaa. Ajattelin alkuvuodesta lukea dekkareita, mutta jossain vaiheessa päätin blogata kaikista saatavissa olevista, tästä kirjastakaan en vielä vuoden alussa tiennyt mitään, mutta nyt lukemisen verran enemmän :)

      Poista