torstai 11. joulukuuta 2014

Maria Lang: Murha vuokralaisenaMaria Lang: Murha vuokralaisena, Gummerus kolmas painos 1987, alkuteos  Ofärd i huset bor, 1959, suomentanut Ritva Tiusanen, sivumäärä 212.

Maria Lang on legendaarinen ruotsalainen salapoliisikirjailija. Langilla oli useita salapoliseja, tässä teoksessa salapoliisi on Christer Wijk.

Tapahtumien keskipiste on talo Tukholman Östermalmilla, missä on asianajotoimisto, jossa pääosakkaana on  Ivan Rydefelt ja osakkaana on Ivanin äveriään vaimon Auroren sukulainen Jörgen Lööv. Jörgen Lööviä muut pitävät mätämunana. Asianajotoimistossa on ollut rahavarkaus. Talossa portinvartijana on laiska Frank Schedin, jonka vaimo Märtä Schedin toimittaa kaikki askareet. Talossa asuu leskirouva Doris Hellner, jolla on hehkeä teini-ikäinen Peg-tytär, joka tuntee maagista vetoa Jörgen Lööviä kohtaan. Talossa asuu opettajapariskunta Bengt Olof ja Harriet Bogren, Bengt Olof on yliopistossa epäonnistunut katkeroitunut opettaja, joka on lyöttäytynyt Jörgenin kanssa juopottelemaan.  Talossa samassa asunnossa asuvat laulajatar Camilla Martin sekä kampaaja Gudrun Assarson. Assarsonia käy tapaamassa etsivä Christer Wijk.

Talossa siis kaikki paha kohdistuu Jörgen Lööviin, joka löytyy kuolleena asunnostaan kaasuhanat auki. Christer Wijk aloittaa järjestelmälliset tutkimukset. Jörgenin asunnossa oli kuoliniltana käynyt todellinen kuhina. Varsinkin naisväkeä oli lapannut asunnossa toinen toisensa jälkeen.

Arvasin syyllisen, joka on mielenvikainen. Siitä huolimatta pidin erittäin paljon Langin tyylistä ja hiljaisesta huumorista. Lang tarkastelee päähenkilöiden kautta myös todellisia ongelmia, kuten yliopiston virkajärjestelyjä, ja sen jälkeistä motivaatio-ongelmaa oppikoulussa ja kyttävää ilmapiiriä. Lang tarjoaa murhalle monia motiiveja: pillerikauppa, kiristys, kleptomania, rattijuopumus ja mustasukkaisuus. Lopulta motiivi oli kateus, joka oli kiimaakin suurempi yllyke murhaan.

Christer hoitaa tutkimukset tyylikkäästi päätökseen kokoamalla väen Löövin asuntoon ja paljastaa syyllisen. Christer pitää erityisesti kahvista, muttei Wagnerin oopperoista, mutta jatkossa oopperalaulajasta.

Minusta Maria Langin Murha vuokralaisena on perinteisen dekkarin mittakaavassa hyvä ja viihdyttävä yhden illan lukupaketti.

Kieli ja ilmaisut olivat hieman vanhahtavia. Patenttilukoista puhutaan, mikä on ajalle tyypillistä. Löövin kuolinsyy oli hiilimonoksidimyrkytys, eli siis häkämyrkytys. Mitä kaasua sitten käytettiin vuonna 1959, joka on kirjan alkuperäinen ilmestysmisvuosi. Minusta nykyisin nestekaasu on hiilivetyjen seosta esim. propaanin ja butaanin seos, tuleeko tästä häkämyrkytys, ei kai kaasu ole voinut olla hiilimonoksidia, olisi liian vaarallista.

Kirjassa mainitaan Floydin ja Ingon ottelu, jossa siis ottelivat yhdysvaltalainen Floyd Patterson ja ruotsalainen Ingemar Johansson. He ottivat ammattilaisina yhteen ainakin kolmesti, toisessa ottelussa Ingo tyrmäsi Pattersonin, mutta muuten oli ottavana osapuolena tai Patterson tyrmäsi Ingon. Laji oli siis ammattinyrkkeily ja sarja on raskas. Patterson sai tittelin, kun Rocky Marciano luopui siitä ja menetti tittelin Sonny Listonille, joka taas hävisi sen Cassius Claylle, jota vastaan Pattersonkin otteli, mutta hävisi. Classius Clay vaihtoi nimensä Muhammad Aliksi.

*****
Sara on kirjoittanut Maria Langista näin.

10 kommenttia:

 1. Luin jossain vaiheessa Langin dekkareita, mutta sitten varmaan vain kyllästyin. On kuitenkin ollut mukava katsella Ylen femmalta Maria Lang -sarjaa, jossa mainitsemasi Christer Wijkin kanssa rikoksia ratkoo Puck Ekstedt. Oletko seurannut sarjaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen missannut sarjan, se tulee FST:ltä, mutta jos se jatkuu yritän katsoa :)

   Poista
  2. Käsittääkseni se jatkuu, mutten mene vannomaan.

   Poista
  3. Areenassa on kaksi jaksoa, eli sieltä ainakin voi katsoa eli esim jakso 5/6 on ainakin siellä.

   Poista
 2. Komppaan edellistä, sarja on hyvä ja miljöökuvaukset mainioita. Röökiä vedetään niin mahdottomasti sisällä ja ulkona, kuten tuohon aikaan oli tapana.
  Viisikoiden jälkeen luin Agatha Christiet ja sitten Maria Langin dekkarit ja ikää oli sitten noin 15v. ja Stephen King imaisi kauhukirjoillaan maailmaansa. Nyt en lukisi Kingiä millään enkä katsoisi Hohtoa, yksi kerta riitti. Langin maailmaa voisi jälleen upota muistelemaan.

  VastaaPoista
 3. Aika teennäiseltä ja epäuskottavilta nämä tv-elokuvat ovat tuntuneet, siis minusta. En tiedä periytyyko juonien epäuskottavuus Langilta kun en ole pitkään aikaan lukenut hänen romaanejaan.

  Ruotsalaiset ovat yrittäneet samanlaista epoookin kuvausta kuin mitä englantilaiset Christie-elokuvat olivat, mutta "jokin" mättää. Ehkäpä tässä roolituskin pettää - vakiopääosien esittäjät (Ola Rapace jne) eivät tunnu kotiutuneen rooleihinsa.

  Tästä huolimatta olen nuo filmit katsonut, hah!

  Ylenpalttinen tupakanpoltto pistää silmään: kun ohjaaja ei tiedä miten toimintaa saa eteenpäin, kohtauksessa pistetään tupakaksi.

  Tosin se on realistista (jokainen 50-luvulla elänyt tietää miten paljon Suomessakin tupakoitiin, sisällä ja ulkona). Mutta kun ruotsalaiset tätimäisyydessään sensuroivat Peppi Pitkätossu - elokuvista neekeri-sanat, niin miten tämä epäterve tupakointi on päässyt läpi?

  Jestas sentään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypi katsoa yksi niin osaa sanoa tähän jotain. Tässä on minusta sellainen juoni, että helposti se muuttuu parodiaksi.

   Poista
 4. Maria Lang tulee nyt telkkaristakin... Jotenkin sarja on tehty niin pitkäveteisesti, että joka kerta olen kääntänyt kanavaa...

  Luin viime keväänä yhden osan tästä pitkän pitkästä kirjasarjasta. Kovin lempeää ja kilttiä, perin konservatiivistakin, mukavaa riippukeinuluettavaa...

  Kirjoitit kivasti tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Katsoin yhtä jaksoa töiden jälkeen areenasta, mutta en jaksanut kauaa. Riippukeinulukemisena menee varmasti mukavasti

   Poista