sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Jill Barklem: Tiheikön väen vuodenajat


Jill Barklemin Tiheikön väen vuodenajat on 144 sivun mittainen kokoelma Barklemin neljästä Tiheikön väestä kertovasta kuvakirjasta, ne on nimetty vuodenaikojen mukaan. Kirjat on julkaistu 1980, tämä kokoelma lienee julkaistu 1988, ja suomennettu teos on Wsoyn toinen painos vuodelta 1991.

Parasta ovat loistavat kuvat hiiristä, jotka asuvat puissa, rungon onkaloissa, kotikoloissa, elävät kiireettömänä ja onnellisina. 

Teoksen alussa on esittely Jill Barklemistä 1951 syntyneestä taiteilijasta, jonka verkkokalvon irtoaminen kolmetoistavuotiaana esti osallistumisen liikuntatunneille, ja piirustusharrastus ja luonnontutkiminen ”veivät voiton”. 

Tiheikön väen maailma on tekijän mukaan tarkasti suunniteltu ja yhden kirjan tekemiseen kuluu aikaa noin kaksi vuotta. Minusta näiden kirjojen pohjalta on tehty nukkeanimaatiosarjaa, se varmasti löytyy googlen avulla, englanniksi esimerkiksi ”the mice of Brambly Hedge”

Tiheikön väen kevätpuuhissa vietetään Vesan syntymäpäiviä, kesällä meijeristi Vuokko Unikko  ja mylläri Aimo julkaisevat kihlauksensa ja menevät naimisiin. Syksyllä paroni Metsähiiren Vuokko-tytär katoaa ja löydetään, talvella pidetään Jäätanssiaiset.

Tarinoissa ei siis ole mitään pahiksia, eikä kauhua, eikä myöskään väkivaltaa, tarinoissa on kiireettömyyttä ja kuvat ovat parasta. Koska kuvat ovat copyrightin alla, skannasin vain kannen, jota pienensin tavan mukaan alle 20 kt:hen, mutta jo siitä näkee kuvien loisteliaisuuden.

Kirjailija mainitsee monia esikuviaan, myös Beatrix Potterin, jonka tyyliin voi myös netissä ja blogeissa tutustua.

5 kommenttia:

 1. Nämä ovat kyllä oikein mukavia lastenkirjoja, vaikkei meillä aivan huipulle nousekaan. Kyllä näiden parissa kuitenkin kelvollisesti viihdytään. Totta on, että kuvissa on katselemista moneksikin kerraksi. Ihania!

  VastaaPoista
 2. Mä tykkäsin Tiheikön väestä lapsena ja oon lukenu omillenikin. Tuo hiirten pienoismaailma kutkuttaa mielikuvitusta, ja tarinat ovat kotoisia, turvallisia.

  VastaaPoista
 3. Tiheikön väki -kirjat ovat viehättäviä. Niitä on muuten myöhemmin tehty myös tittelillä "Jill Barklemin Tiheikön väki", jolloin kirjoittaja & kuvittaja on joku muu. Tällainen on esimerkiksi Esikko ja pikku karkulaiset. Se on suloinen kuvakirja, mutta siitä puuttuu joku Barklemin henki.

  VastaaPoista
 4. Tiheikön väki oli lempparini lapsena. Luin niitä, mutta pidemmän korren taisi vetää kuvien tutkiminen, joista löytyi joka kerta aina jotain uutta ja ihmeellistä. Yhä edelleen toimin samoin, kun Tiheikön väen näen: ihailen suloisia kuvia. <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kommenteistanne :)

  Omia suosikkikuvia on paljon, mutta pienoismaailma on hieno, esim. "kerroksellinen" rakenne omenapuussa, jossa talo :)

  VastaaPoista