keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Maiju Lassila: RAKKAUTTA


Maiju Lassilan Rakkautta on teoksen sisäkannen mukaan tragillinen lemmen tarina, se on parodiaksi kirjoitettu vuonna 1912. Rakkausromaanin parodian päähenkilön on Sortavalan vallesmannin tytär Maiju Lassila, joka tykästyy Petteriinsä, jolle lukkarin likka Elli myös osoittaa helliä huomioita. Maiju kamppaa Ellin yritelmät ja 110 sivun jälkeen ollaan teos saatu yllätyspäätökseensä.
Vitsin pitää olla lyhyt tai hyvin kerrottu. Rakkautta -tarina on liian pitkä, eikä minua naurattanut kertaakaan. Lukijaa puhutellaan ainakin yhdeksästi.

Aikalaisarviokin oli nuiva, totta tarina oli kuiva.

Teos alkukappaleesta saa kuvan teoksen tyylistä
 ”Tekö sitä olette se Maiju Lassila … tään Tohmajärven vallesmannin tyttö?" kysyi minulta tuntematon, lihavahko isäntämies, tyhmän näköinen ukon kellukka, joka tuli Sortavalan seurahuoneelta kadulle juuri kun minä astua sipsuttelin siitä ohi. En ollut kuulevinanikaan. Niin tungetteleva oli mielestäni se kysymys.
"Vai tuliko tässä erehdys?" arveli siihen mies hölmön näköisenä, lyöttäytyi jo matkaani ja toisti: "Niin jotta ettekös te todellakin ole se vallesmanni Lassilan tyttö?"
Nyt katsahdin minä häneen, pyöräyttää kiepautin sitte takapuoltani närkästyneenä, ylpeästi, mutta tietysti samalla sirosti ja viehkeästi, keikautin nenääni ynseästi ja äänsin sitä kyytiä poistuessani halveksivasti:
"Fyi!"

Luin teoksen, koska ostin sen yhdessä Jotunin novellikokoelman ja Canthin Salakarin kanssa. Jos luet kaikki Lassilat, lue tämäkin, jos vain yhden, en suosita. Teos on Gutenbergissä, ja ilmaisena e-kirjana.

Maiju Lassila ei ollut oikeasti nainen vaan mies Algot Untola (1868 - 1918)

4 kommenttia:

 1. Jännä juttu, Maiju Lassila on ihan never-heard-tyyppi minulle. Ei herätä niin minkäänmoisia muistikuvia, että olisin missään hänestä koskaan kuullut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulitikkuja lainaamassa on Maijun kuuluisin teos. Mikäli wikipediaan on luottamista hänen oikea nimi on "Algot Untola, alun perin Algoth Tietäväinen, kirjailijanimeltään Maiju Lassila". Maihu oli minulle myös tuntematon, mutta Tulitikkuja lainaamassa soittaa kelloja, olisiko filmikin tehty.

   Minna Canth, vaikka päivä onkin ei kirjailijana ollut minulle kovinkaan tuttu, sitä oli myös SKS:n painamana. Ostin myös Maria Jotunia SKS-niteenä, mutta ostin lisäksi Jotunin Huojuvan talon

   Poista
 2. Lassila on lukematta. Tämän arvion perusteella, jos joskus jotain häneltä luen, tuskin siis Rakkautta-kirjaa ainakaan. Olisiko se sitten se Tulitikkuja lainaamassa. Mikä se muuten on? Novelli, romaani?

  VastaaPoista
 3. Wikipedian mukaan romaani vuodelta 1910, ja elokuva versioita kaksi vuosilta 1938 ja 1980, eli ilmeisesti jotain kiinnostavaa reisussa on ollut. Itse en ole tutustunut näihin.

  VastaaPoista