perjantai 1. tammikuuta 2021

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja


Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja, 32. painos, Diktaattori 2012, sivumäärä 320.

Juoppohullun päiväkirja on ilmiö. Juoppisten ensimmäinen osa kattaa vuoden verran  päiviä vuosilta 1998-1999. Tämä on juhlapainos, 100 000:n (satatuhatta) kappaleen myynnistä. Juha Vuorinen nimittää itseään hauraaksi lyyrikoksi, hyvä ettei tunnustaudu kyynikoksi.

Tarina alkaa kamalalla juopottelujaksoilla, jossa kiskotaan viinaa, ja tuodaan naisia kiskomaan viinaa ja telmimään lakanoissa, välillä on pää sekaisin, ja myös maha. Kuvaus on hyvin brutaalia, ja tämä sopii hyvin tipattoman tammikuun aluksi.

Päiväkirja on hyvä ilmaisumuoto, se toistaa mutta muuntuu, viinaa juodaan, mutta viinan haitat tulevat lehdille, kummat unet, unettomuus, käynti katkolla, uudelleen ryyppyputken käynnistyminen, käsittämättömät sekoilut ja AA-kerho. Kaikesta vitsaillaan, toisen naapurin auton päälle nakataan televisioita ja kodinkoneita raivokohtauksissa. Datsunille sattuu ja tapahtuu, ja myös peräkärrylle, joka osin palaakin. Juhaa aletaan stalkkeroida, ja päiväkirjaa laitetaan nettiin, ja Juha saa ihailijakirjeitä. Juhan juominen lainehtii, ja välillä ollaan katkolla, välillä ilokaasuhoidossa, ja AA:ssa, AA-kerhosta tulee Tiina, jonka kanssa suhde on hyvin fyysinen.  Ykkösosassa tulevat mukaan myös Juhan kaveri Kristian, ja Kristianin kaveri Mikael, hyvin erikoisia veijareita, joiden kanssa kuljetetaan joulukuusia, ja vietetään joulua ja juhannusta.

Ajankuva on tallentunut myös päiväkirjaan. Bill Clintonin ja Monica Lewinskyn suhde on tuolloin ollut ajankohtainen, sekä Formula ykkösessä Mika Häkkisen ja Michael Schumacherin kaksintaistelu. Jamppa Tuominen kuoli 19.11.1998.
Juha kavereinen katsoo Teletappeja, ja tuohtuvat Tiivi Taaviin osoitetuista epäilyistä, teletappikin saa olla millainen on. Muumimaassakin käydään, ja yöksi jäädään, mutta onneksi Muumitaloa ei lukita yöksi.
Juoppisten kantava teema on paskalla käynti. Juhan vatsa ei kestä maitoa, ja muutenkin se on hyvin herkkä.

Raamit sommiteltu itse ,kuva kamerakännyllä otettu ja pienennetty

Myös "Mulle ei vittuilla" on kantava teema. Tässä kuvassa Juha jakaa ilmaisjakelulehtiä Kalliossa, ja tunteet kuohuvat helposti.  Tätä ei voi enää ottaa vakavasti, Juoppohullun päiväkirja menee överin kautta maaliinsa, mikä se maali  sitten ikinä onkin.

Luulin, että en enää pitäisi kirjasta ja selailin sitä, mutta minusta siinä on oikeasti kaiken rosoisuuden ja eritteiden seassa herkkä ydin.


Tässä uuden painoksen kansi, kuva filmistä, ei mikään sympaattinen kansi, mutta Juha päiväkirjojen edetessä seestyy, ja löytää parisuhteen, ajaa taksia, ja perhe-elämä kukoistaa, mistä alla enemmän.
Juha Vuorinen jatkoi juoppohullun päiväkirja, kakkososan nimi on Tolppa-apina, jossa
Juha pestautuu taksikuskiksi eikä ole kovin palveluhenkinen suhari, vittuilee asiakkaille, ajattaa pitkiä reittejä, ja naiskentelee naisasiakkaita. Joku asiakas kutsuu häntä Tolppa-apinaksi, mistä kirjan nimi

Kirjan suurin käännekohta tapahtuu hieman puolenvälin jälkeen, eli Juha tapaa taksifirman omistajattaren tyttären Sirpa Kovasen, jonka kanssa alkaa kipinöidä, ja Sirpa tulee raskaaksikin, mistä lisää jatko-osissa. Muuten mennään tuttuja latuja, Kristian löytää tyttöystäväkseen Saaran, mutta onnea ei kestä pitkään, Saara kallistuu naisiin päin.  Kristianin kaveri Mikael tuntee saksalaissympatioita ja perii rahoja pelottelemalla ihmisiä omalla persoonallaan.Juha Vuorisen juoppohullu jatkuu Raskausarvilla, ja nelososa on nimeltään Vaippaihottuma. 
Juha Bergin vaimo Sirpa Kovala synnyttää tyttären ja tarina alkaa synnytyssalin tunnelmin, mittaukset, napanuoran leikkaukset, kylvetykset ja tikit...
Kun Juha menee kotiin jatketaan nuoruusmuistoin, ja Kristian ja Mikael tulevat käymään, lisäksi pankinjohtaja Pertti Von Pasan on muuttanut naapuriin. Pertillä on hehkeä vaimo ja hieno vessa, jonka Juha käy koeponnistamassa, muttei vaimoa, vaikka siivoakiin kämpän kotiintulokuntoon äidille ja lapselle. Juha paskantaa rajusti ja joka osassa. Laktoositon ruokavalio ei ilmeisesti ole auttanut, nyt ollaan jo gluteiinittomalla, mutta paska paukkuu entiseen tahtiin. Ehdoton erityismaininta paska-asioiden esiintuonnissa. Vatsaongelmat ovat ikuisia. Lisäksi Juha röyhtäilee.
Kristian vie vauvalle jättipupun ja pääsee Mirkan kanssa kummiksi, muutenkin Kristianilla ja Mirkalla synkkaa. Lapsi on kiltti. Juhan lemmenvehkeet ovat kunnossa vaimonsa Sirpa on taas pieniin päin.
Lopussa Juha kyyditsee vanhaa mentoriaan Pappa-Aaroa, mukava mies, vanhat ovat viisaita.

^ -^ 
Juha Vuorinen (s.1967) on syntynyt vuonna 1967, ja ensimmäinen Juoppis ilmestyi tosiaan jo vuonna 1998.

Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja  rastittaa Helmet 2021 -lukuhaasteen kohdan 1, eli kirjoitetaan päiväkirjaa, lisäksi kirja on Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla.

12 kommenttia:

 1. Nyt kyllä hurjasti huvitti osuva valintasi vuoden ensimmäiseksi aamuksi;) Saattaapi monella olla risainen fiilis kuin päiväkirjan kannessa...

  Tuon Juoppiksen olen joskus lukenut, muttei tuolloin kemiamme Vuorisen kanssa kohdanneet, vaikka hänen ansionsa ja tuotteliaisuutensa sekä huumorinsa omalla sarallaan ovat kiistämättömät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juha Vuorisella minusta menee jossain asioissa yli, mutta joissain asioissa suorasta tekstistä on apua. Alkoholismi, perheväkivalta, naapuriterrori ja monet muut asiat jotka kirjassa nousevat esille ovat ongelmia. Joskus asiaan puuttuminen estyy häveliäisyyden vuoksi, ehkä tässä karisee häveliäisyys?
   Hyvää Uutta Vuotta.

   Poista
 2. Tipattomaan tammikuuhun sopiva todellakin. Kiitos esittelystä, tuotanto on kiinnostanut minua jossain määrin vaikka en lukemaan ryhtyisi 😀 Muistan kuulleeni että joku heppu oli aikeissa tehdä itsemurhan mutta ei tehnytkään koska halusi lukea lisää Juoppohullun päiväkirjaa. Aloittikohan Vuorinen kirjoittamisen blogissa?

  Herkkä ydin saattaa hyvinkin löytyä. Olen hiukan "tutustunut" Vuoriseen TV-ohjelmassa Hyvät ja huonot uutiset, jota katselin jonkin aikaa ennen kuin totesin että roskaa oli enemmän kuin mukavaa asiaa. Mukava asia oli sinänsä ihan mukavaa. 🍎

  Hyvää uutta vuotta! Lukunautintoja sinulle 📚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A.
   Itse en katso tuota Hyvät ja huonot uutiset, niin monta samanlaista ohjelmaa, ja osa jutuista on tosiaan hieman omituista.
   Itsekin luulen että tätä kirjoitettiin nettiin, ja kun suosio kasvoi, niitä alettiin julkaista.
   Hyvää Uutta Vuotta sinulekin.

   Poista
 3. Minullakin on tämä edessäni, sillä Juoppohullun päiväkirja on Keskisuomalaisen 100 kirjaa -listalla. Iik :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskisuomalsien listan takia tästä erikseen bloggasin, olen myöhemmistä osista blogannut, mutte tästä.

   Poista
 4. Heh, mainio kirjavalinta, Jokke!
  Minä luin kerran peräkkäin Juha Vuorisen kirjat ulkomailla asumisesta: Maltan mieleni, Maastamuuttajan päiväkirja ja Holan takana. Hänellä oli tapana lahjoittaa näistä kirjoistaan saamansa tuotto jollekin lasten- ja nuortenjärjestölle.
  Pidin näistä Vuorisen kirjoista kovasti. Ne saivat nauramaan ja eläytymään.
  Naurattaminen on väheksytty taito - ei se ole helppoa.
  Paitsi hauskoja ja tervejärkisen viisaita niin Vuorisen "paskakirjat", kuten hän muistaakseni itse kirjojaan nimittää, ovat maalaisjärkisen viisaita!
  ...Ohho, kävin googlailemassa ja huomasin, että tänä vuonna on tullut uusi matkakirja Marpellan miljartööri-iskä. Samalla huomasin hauskan kirjan nimen Tuupovaaran tuijottaja.

  Vuorisella on kyllä niin oma ainutlaatuinen tyylinsä. Onko hänen kaltaisiaan kirjoittajia muita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta. Olen itsekin lukenut Juha Vuorisen kolumni-kirjoja ainakin Dali-Ihantala muistuu mieleen, jonka tuotosta osa meni Namikan yökoristoimintaan.
   Paskakirja tosiaan saa näissä oikean nimensä. Onhan tässä tosi suoraa ja hienoa,ymmärrän, että osa paheksuu ja pitää paskakirjoina.

   Poista
 5. Onpa kiinnostava kirjavalinta. Minäkin luin aikoinani tämän, mutta en oikein muista, mitä mieltä olin. Muistan vain, että tyttäreni Krista oli kovasti mieltynyt Vuorisen tuotantoon ja siksi varmaan tartuin tähän kirjaan. Hyvää uutta vuotta sinulle Jokke!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää Uutta Vuotta. Nuori polvi pitää näistä, ja onhan tässä totittlemista. Onhan tässä ylilyöntejä, mutta pitää sanoa, että kaikki turha on riisuttu, ja on tässä jotakin hyvin aitoa

   Poista
 6. mul huano huumorintaju, en aina ymmärrä... mukavaa uutta kirjavuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvää uutta vuotta. Asennetta ja uumorintajua tarvitaan. Juha Vuorinen on luultavasti Ilkka Remeksen,Reijo Mäen ja Laila Hirvisaaren ohela Suomen myydyimpiä kirjailijoita. Tämä on tuossa 100:n kirjan listassa jota luen. OLen toki lukenut tuon aiemmin, koska halusin tietää miksi se on niin suosittu.

   Poista