sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Reijo Mäki: Enkelit kanssasiReijo Mäki: Enkelit kanssasi, Otava 1995, Seven 2002, sivumäärä 298.

Kahdeksas Reijo Mäen Vares-dekkari Enkelit kanssasi ilmestyi kolme vuotta edellisestä Vareksesta Kaidan tien kulkijoista. Mäki julkaisi välillä Rahan kääntöpiirin ja Roivas-sarjan kakkososan Liian kauniin tytön. Kirjan juoneen kuuluu, että myös Jussi Vares on ollut tauolla yksityisetsivän hommista. Jussi Vareksella on mennyt hyvin, hän on ollut osakkaana  perintäalan yrityksessä REPO Officessa.

Kirja alkaa kun Vareksen liikekumppani nelikymppinen menevä ekonomi Mikko Berg on murhattu. Kun poliisit tulevat Vareksella ei ole mitään mielikuvaa viimeisestä kolmesta päivästä. Edellinen muistikuva on, että Suomi on hävinnyt 1994 MM-finaalin Kanadalle rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Viimeiset kolme vuotta Jussi on pyörittänyt menestyvää perintäyritystä, mutta nyt rikospoliisi Kerkko Pielinen tekee kotietsinnän Vareksen asuntoon, ja käskee pysyä maisemissa.

Tämä on niitä Vareksia, jossa Vares penkoo asioista, henkilöt ja konnat selviävät pikku hiljaa. Mikko Bergillä on ollut kiinteistösijoitusyhtiö gynekologi Janssonin kanssa, suhde aseman sihteerin Mimmi Ansion kanssa. Varekset taltioivat aina myös silloista kaupunkikuvaa, torin varrella soittaa sahaansa Mato-Ville, ja Surutoin-ravintolassa tarjoillaan kevyessä virka-asussa. Surutoin työllistää myös Vareksen tyttöystävää teologian ylioppilasta Netta Vaaraa, joka ilmoittaa Varekselle suhteen olevan ohi, eikä halua kuunnella selityksiä: "Oletko sinä Vares tullut kerjäämään peppua sillä varjolla, että liikekumppanisi on tullut äänettömäksi yhtiömieheksi". Vares vinoilee vastavuoroisesti puntinvääntäjä Mauno Elokankareelle ja piiloutuu sitten naisten vessaan, Surutoimessa tulee esitellyksi Elokankareen työnantajat eli Hymypojat eli kaksoset Karl-Erik "Kare" Kaerla ja Per-Olof "Pärre" Kaerla, liikemiehet, joita lama ei hiljentänyt.

Tässä kohtaa kirjaa Mäki esittelee lisähenkilöitä. Lepakko on nuori katkera mies, joka suunnittelee kostoa Mulkulle, jonka vuoksi isänsä firma oli tehnyt konkurssin, ja isän elämäntyön päätyttyä, myös elämä päättyi. Lepakolla on halussaan sattumalta myös Mikko Bergin pastori Johannes Alasen antikkaan pornokasettien joukkoon piilottama video. Myös Vares löytää murhamotiivin, ja löytää Vares Netan jälkeen seuraakin Mimmi Ansiosta. Lepakko kiristää kopioimillaan kaseteilla, mutta homma päättyy Lepakon kaverin kuolemaan. Toinen henkilö on ammattitappaja Tiikerpuu, jonka toimia seuraillaan. Kaverin maailmankatsomus muuttuu, ja luultavasti parisuhde alkaa.

Vareksen tutkimukset vievät eteenpäin, ja samoja nimiä alkaa löytyä ja yhteyksiä. Vares tietää syyllisen ja alkaa hiostaa ja painostaa, loppuratkaisuihin osallistuu myös Lepakko "omalla panoksellaan" ....

Reijo Mäen dekkari Enkelit kanssasi on kotiinpaluu takaisin Vareksen maailmaan. Teos on minusta sarjan paremmasta päästä.

****
Reijo Mäki (s.1958) on tuottelias kirjailija.

Vares-bloggauksiani:
Hot Dog 2016
Tulivuori 2015
Cowboy 2014
Intiaani 2013
Seriffi 2012
Huhtikuun tytöt 2004
Black Jack ja Valkovenäläinen
Mullan maku 2000

Reijo Mäen Roivas-sarja
Slussen 2016
Kruunun vasikka 1994
Liian kaunis tyttö 1993

Ehtookellot sisältää lyhyitä tarinoita, myös Vareksen viimeisen tarinan.

10 kommenttia:

 1. Kiva oli lukea postaustasi, kiitos siitä. Mietin, miksi en ole lukenut yhtään Reijo Mäkeä. En löydä siihen mitään syytä, varmasti kannattaisi.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Ei ole hyvä kansikuva, mutta perus-Vareksessa peruskansi.

   Poista
 3. vanhat kannet kivoja, luin suameks:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/01/ta-hand-om-min-mor-av-kyung-sook-shin.html

  VastaaPoista
 4. Hyviä nimiä kirjoilla. Vares minulle vielä ihan tuntematon, paitsi että hänen nimensä olen nähnyt / kuullut usein. Reijo Mäki on näemmä kirjoittanut ahkerasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitähän tulee TV:stä. Nämähän ovat varsin viihteellisä, ja osin alatyylisiäkin, mutta kyllä näitä luke, ja ovat parhaimillaan ihan luettavia.

   Poista
 5. No moi,
  se on se kirjanurkka.. Topless yökerho ja pippurisumutetta kasvoille. Hyvä Vares. Eikö kolmen päivän putki riittänyt vaan piti sitten jatkaa? Tää ei oo kyllä siis parasta iltalukemista. Pakko vielä sanoa että Mäen Varekset on omasta mielestä alkanut jotenkin alkanut ilmentämään liian kaavamaista juonenkulkua. Tai niin ku ei yllätä enää kun on muutaman niistä uudemmista lukenut. eikö sitten ollut malttia pitää lomaa? ja juuri kuten sanoit, kolmen vuoden tauko Vareksen kirjoittamisesta tuotti hyvän tuloksen. 5/5

  VastaaPoista