lauantai 29. heinäkuuta 2017

Anssi Kela: MatkamuistojaAnssi Kela: Matkamuistoja, Kustannusosakeyhtiö Teos 2012, sivumäärä 232.

Anssi Kela (s. 1972) on suosittu suomalainen lauluntekijä, joka voitti Rock-SM:n yhtyeessä Pekka ja Susi vuonna 1993, sekä teki läpimurron soolourallaaan vuonna 2001 ensimmäisellä sooloalbumillaan Nummela.Olen käynyt Anssi Kelan keikoilla, viimeksi Helsingin jäähallissa Anssi Kelan 30-vuotiskeikalla. Kirjoitusajankohta Matkamuistoille oli vuosi 2012 eli vuosi ennen uutta nousua, ennen Levotonta tyttöä. Kaikki tapahtuu aaltoina. Huipusta seurasi suosion hiipuminen. Tässä kirjassa Anssi Kela pohtii asiaa: "Seuraavat pari vuotta ovat ratkaisevia; jos urani sooloartistina ei piakkoin lähde uuteen nousuun, niin täytyy alkaa vakavastikartoittaa vaihtoehtoja tehdä työkseen jotain muuta. En näe itseäni viisikymppisenä rämpyttelemässä pubeissa vanhoja hittejäni kaljatuoppeihinsa nojaileville ihmisille." s.202.

Onneksi uusi nousu alkoi, eikä ajauduttu kirjassa mainittuun titteliin "Takavuosien suosikkilaulaja" s.188.

Itse kirja on hyvin anssimainen. Olen fanittanut Anssia niin paljon, että kirjassa ei ole oikeastaan mitään uutta, mutta hyvin kiinnostavia tuokiokuvia, lapsuudesta. bändin perustamisesta, keikoilta, keikkabusseista, hotelleista ja tapaamisia ihmisten kanssa.

Anssi Kelan takana on keikoilla soittanut bändi, jonka rummuissa on Anssin pikkuveli Ville Kela, koskettimissa Saara Metsberg. Lemonatorin basisti Antti Karisalmi on ollut Anssi bändissä ja on, kirjan kirjoitusajankohtana rumpalina on ollut Lemonatorin Kelly Ketonen. Lemonator on lopettanut toimintansa, viimeisen levynsä se julkaisi vuonna 2010.

Keikkabussi on oma maailmansa, sieltä ja hotellista on tunnelmia. Anssi on raitis, mutta iloa on ilman viinaakin erilaisten kilpailujen ja visailujen kautta, yllättäen viitataan jopa Narnian vaatekaappiin.

Teoksen luvut käsittelevät eri asioita, on kipeitäkin. Ikävintä on auto-onnettomuus, ja perheen hajoaminen, josta lööpit ilakoivat. Julkkismuusikko saa oman osansa taksijonoissa, ja keikkojen jälkeen. Osa haluaa vain lytätä.

Kiinnostavaa nykynuorille on lukea entisajan musiikin fanituksen vaikeudesta. Kirkonkylältä piti matkata Helsnkiin musiikkikauppaan kuuntelemaan levyjä, ja kuulla, mitä Soundin, Rumban tai Suosikin sivuilla ollut bändi kuulosti.

Teoksessa on valokuvia ja lopussa humoristinen tiivistys "Anssi Kela - Elämä ja teot".

Nyt näyttää siltä, että Anssi Kela ei rämpyttele viisikymppisenä vanhoja hittejä pubeissa.


Anssi täyttää 45 vuotta. Voi olla, että uusi albumikin on tulossa. Biisit Petri Ruusunen ja Musta tuntuu multa, on tehty viimeisimmän albumin julkaisun jälkeen. Valokuvan otin Anssin juhlakonsertista Helsingin jäähallista toukokuussa 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti