torstai 4. toukokuuta 2017

Ilkka Remes: Uhrilento


Ilkka Remes: Uhrilento, WSOY 2001, sivumäärä 432.

Ilkka Remeksen Uhrilento -trillerin päähenkilö on tohtori Antti Kaira IC-Pharmasta, joka toimii Saksan Heidelbergissä. Aivotutkija Antti johtaa huumeriippuvuudesta irti projektia. Pääjohtaja Konrad Gladbach lopettaa kuitenkin projektin rahoituksen. Antti Kairan kylkeen on porautunut arvoituksellinen jenkkityttö Tina Carabello. Antti ja Antin työasioista kiinnostunut Tina aikovat pika-avioitua Helsingissä, missä Antti viettää polttareitaan. Tinan lentokone on syöksynyt alas, ja katoaa tutkasta, ja sen olinpaikka on tuntematon.

Remeksen trillereihin kuuluu monilankainen juoni. Lentokone löytyy Montenegron liepeiltä, mutta kone on tyhjä? Missä ovat ihmiset?

Miksi Amerikassa Kurt Coblenz herätetään yöuniltaan ja lähetetään Eurooppaan?

Tina Carabello väittää olevansa taiteilija, mutta hän on asunut Cannesissa ja osallistunut Uuden Aamun lahkon toimintaan. Sara tietää Tinan lahkotaustasta, ja tonkii Tinan jälkiä Cannesissa. Cannesissa Luc Cresson niminen psykologi yrittää auttaa Bea -nimistä lahkon uhria. Luc ja Sara yhdistävät voimansa. He tonkivat Tinan poikaystävän Jacob Weinstaubin jälkiä, oliko Jacob lentokoneessa?  Myös Antti yhdistää voimansa Elina Curtisin koneessa olleen Nato-upseerin vaimon kanssa.
Tilannetta selvittäessään Antti törmää ruumiiseen Montenegrossa? Lisäksi onnettomuutta tutkiva "komissio" haluaa salata jotakin. Antti näkee Elinan ammuttuna. Pian hän on itse etsittynä murhasta, eikä kehenkään voi luottaa. Mikä on salaisuus, jota ei voi tuoda päivänvaloon? Se selviää kirjan lukemalla.

Jännityksen luomisessa Ilkka Remes on mestari, piinaavan jännityksen jälkeen lopullinen karmea tilanne selviää, ja Remeksellä selviää aina sankari, mutta muut saavat kolhuja tai kuolo korjaa. Ilkka Remes toivoo, että lukijoille jätetään löytämisen ilo, kunnioitan tätä toivetta.

Hyvä jännäri, jossa Antti Kairaa pitää kuosissa seuraava ajatus:
Sama kude
On meissä kuin mik' unelmissa on,
Ja unta vaan on lyhyt elämämme.

 —Tämä löytyy Shakespearen näytelmästä Myrsky, sen neljännestä näytöksestä Prosperon sanomana.
*****
Ilkka Remes (s.1962) on Suomen myydyimpiä kirjailijoita.


Antti Korvesta kertovat kirjat ovat:
Ikiyö (2003)
Hiroshiman portti (2004)
Nimessä ja veressä (2005)
6/12 (2006)
Isku ytimeen (2009)

Aaro Korpi -sarjan bloggaus 
Piraatit (WSOY 2003)
Musta kobra (2004)
Pimeän pyöveli (2005)
Kirottu koodi (2006)
Hermes (2007)
Draculan ratsu (2008)
Operaatio Solaris (2009)
Riskiraja (2010)
Bloggaus TÄÄLLÄ.

Nämä kaikki olen joskus lukenut lukuun ottamatta Musta Kobraa.

Seuraavista Remes-kirjoista olen itse blogannut
Esikoiskirja Pääkallokehrääjä
Karjalan lunnaat
Itäveri
Omertan liitto
Horna ja Jäätyvä helvetti

2 kommenttia:

 1. Kiitos hienosta postauksesta. Meidän kirjahyllyssä on neljä Remeksen kirjaa, mutta en ole saanut aikaiseksi lukea niitä. Ainoa minkä olen lukenut on Pääkallokehrääjä.
  Löytämisen ilo on aina ilo, kun lukee kirjoja. Liian yksityiskohtaiset kuvaukset eivät ole minun juttuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä on suurinpiirtein samaan tasoa, kuin Pääkallokehrääjä, minusta Remeksen teosten taso vaihtelee ja uusimmasta en lainkaan pitänyt.

   Poista