perjantai 25. marraskuuta 2016

Aapeli: Koko kaupungin VinskiAapeli: Koko kaupungin Vinski, Lasten Toivekirjasto WSOY 1972 seitsemäs painos, kuvitus Maija Karma, sivumäärä 124.

Aapelin Koko kaupungin Vinski -kirjan sankari on tietysti punatukkainen ja pisamainen Vinski, joka asuu Hömpstadin kaupungissa. Koulu on päättynyt ja Vinski ostaa apteekista näkymättömyyspulveria, jolla voi olla  näkymätön ja pääsee seinien läpi.

Vinskin luokan opettaja nuori nainen virittelee suhteen tynkää viiksekkääseen hotellissa asuvaan maisteriin, mutta näkymätön Vinski yrittää vesittää rakkauden liekkejä. Apteekkari, joka on myös näkymätön, tulee paikalle, ja parivaljakko lähtee hienon neidin Naranterin luo, jolla on Tyyny-seura, jossa on liuta niin hienoja neitejä ja rouvia. Naranterin hieno Tyyny-seura puhuu pahaa muista ja juoruaa ylikonstaapelin tyttären ja leipurin oppipojan käsikkäin kävelystä. Näkymättömät Vinski ja Apteekkari pukeutuvat näkyviin takkeihin ja ohjeistavat hienoja neitejä ja rouvia olemaan kiinnostuneita jatkossa vain omista asioistaan.

Vinski pyydystää nahkiaisia purosta, ja aikoo tehdä kepposen herra Haljuliinille, erakoituneelle herralle, jolla on vatsanpuruja. Vinski saa miehen sosiaalistumaan ilman kepposia, ja herra vie kukkia sekä Vinskin äidille että Leipurin rouvalle, ja kyläläiset alkavat pitää hänestä. (Luultavasti teko voisi myös saada toisen tulkinnan ja leipurilta korvapuustin).

Hanurinomistaja on vaimonsa tossun alla. Mies ei saa useinkaan pelata tammea kotinsa ulkopuolella, vaan potee vaivojaan. Mies on kuitenkin pelaamassa tammea ja Vinski etsii miehen tontilta kastematoja, kun varkaat murtautuvat Hanurinomistajan taloon. Vinski käyttää näkymättömyyspulveria ja pelottelee varkaita. Kun Hanurinomistaja saa omistamansa hanurin takaisin, konnat ovat Vinskin käsittelyn jälkeen kypsiä poliisin pahnoille.

Vinski saa Lutikkalinnan laiskat äijät, kännikalat kotiin ensin pyykkäämään ja sitten peräti töihin, jopa kirjailijan. Aapeli kuvaa kirjailijaa "Se on sellainen ihminen, joka on vähän parempi ihminen kuin muut ihmiset ja kirjoittaa kirjoja, paljon kirjoja". s.89.

Vinskistä tulee koko kaupungin Vinski pelastamalla pienen Liisan Kellotapulista.

Arki koittaa toki pikkupojallekin. Vinskillä on rahahuolia, ja näkymättömyyspulverikin loppuu apteekista.

Vinski on lasten kirjasankarina varsin yksinäinen. Hän toimii lähinnä yksin. Hän kasvattaa lähinnä vanhempia.


Kirjan kuvitusta ja kuvatekstejä pitää myös kiittää, Maija Karma on hyvin onnistunut. Tyyli on lapsenmielisille sopiva.

Aapelin Koko kaupungin Vinski on minusta mukava kirja, ehkä lapsi ei ymmärrä kaikkea Aapelin humaanista huumorista, mutta rittävästi kuitenkin.

*****
Aapeli oli oikealta nimeltään Simo Puupponen (1915 - 1967), tuottelias kirjailija Kuopiosta. Olen blogannut hänen pakinakokoelmasta Valitut ilot täällä ja kerrankin lyhyesti. Pikku Pietarin piha on blogattu pidemmin.

Maija Karma oli Aapelin aikalainen oikealta nimeltään Ann-Maj Kaarina Karma (ent. sukunimi Gustafson), hänen urastaan on tietoja pähkinänkuoressa Kuvataiteilijamatrikkelissa.

12 kommenttia:

 1. Kiitos Jokke hauskasta postauksesta :)
  Vinski on hauska poika ja Maija Karman kuvitukset ovat todella symppiksiä. Olen huomannut, että näissä vanhoissa klassikoissa olen valinnut parhaimmiksi juuri Maija Karman kuvittamat teokset. Onneli ja Anneli-sarja sekä Tiitiäisen satupuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Onnelia ja Annelia en ole lukenut, Tiitiäisen satupuun sentään olen :)

   Poista
 2. En muista olenko lukenut tätä itse koskaan, mutta ala-asteella opettaja luki tämän ääneen, episodi kerrallaan, samoin kun Vinski ja Vinsentin. Yksittäiset tapahtumat ovat unohtuneet, perusidea ei. Ei tosin tullut mieleen että ei tässä oikein muita lapsia olekaan, hyvä huomio...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli itselle aivan uusi kirja ja miellyttävä sellainen. Luin jostain, että Vinsentti on papukaija, ei toinen poika, kuten alkuun luulin.

   Poista
  2. Muistaakseni puhuva korppi. Lintu kuitenkin, ja sellainen jonka kanssa keskustella.

   Poista
  3. OK, niin se taisi ollakin, mutta lintu joka tapauksessa :)

   Poista
 3. Minä luin Vinski-kirjat lapsena ja taisin pitää niistä melkoisesti, koska postaustasi lukiessani huomasin muistavani kirjasta paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Itselle tämä oli ensi lukeminen. Ostin tämän torikojusta ja teos on kirjaston poistokirja. Kansi on minusta myös mukava.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Minusta Vinskissä on jotain samaa kuin joissain Astrid Lindgrenin hahmoissa esim. Katto Kassisessa (Karlsson på taket), vaikka on toki omanlaisensa sankari.

   Poista