keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsiUrsula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi, The Left Hand of Darkness 1969, suomentanut Kalevi Nyytäjä, WSOY 1986, sivumäärä 303.

Ursula K. Le Guinin romaani Pimeyden vasen käsi on laadukas ja teemoiltaan moderni scifi-kirja. Pimeyden vasen käsi on hainilaissarjan neljäs osa, olen lukenut sarjan viidennen osan Osattomien planeetta. Tämä on minusta paras Le Guinin kirjoista, mitä olen lukenut,

Taustaa
Hainilaiset ovat aikoinaan asuttaneet Linnunrataa, ja perustaneet Ekumeenin, joka koordinoi kauppaa ja toimii yleisinhimillisenä standardina. Pimeyden vasemmassa kädessä Ekumeenin mobiili Genly Ai on saanut tehtävän, liittää syrjässä olevan Gethenin eli Talviplaneetan Ekumeeniin. Planeetalla on aina talvi, siellä on eri "valtioita". Planeetan asukkaat ovat hainilaisten kokeiluja, kaikki ovat ihmisiä, mutta ei ole erikseen miehiä tai naisia. Kerran kuukaudessa ihminen on kemmerissä (eli lisääntymishaluinen ja -kykyinen), ja tällöin he voivat paritella toisen kemmerissä olevan kanssa. Tällöin ihminen voi saada kumman sukupuolen hyväänsä. Ihminen voi siis olla syntyvän lapsen isä tai äiti, ja rooli voi vaihdella myöhemmin. Ihminen voi tehdä vapaaehtoisesti kemmervalan jonkin kanssa, ja sitoutua tähän pariin eliniäkseen, tai olla sitoutumatta, jolloin kumppani kemmerissä vaihtuu.

Talviplaneetalla ihmiset eivät ole suorituskeskeisiä, ja ovat sukupuolisesti latentteja, paitsi kemmerissä, jota varten he saavat lomaa "töistä". Planeetan asukkaat käyttävät syntyvyyden säännöstelyä eli ehkäisyä tai pidättäytymistä, sillä planeetan talvi on ankara, eivätkä olot ole kovinkaan kehittyneet.

Ursula Le Guin nostaa kemmeri-ihmisten tasa-arvon teoksen yhdeksi pääteemaksi, esimerkiksi ihmistä ei ajatella miehenä eikä naisena, eikä synnytykset kohdistu vain tiettyihin henkilöihin. Minusta kuitenkin Talviplaneetta on ihmisoikeuksien ja tasa-arvon takapajula, Genly Ai joutuu Orgoreynissä vankileirille, jonne suljetaan uudelleen koulutettavaksi poikkeavat, heitä myös "lääkitään" ja hakataan  eri tavoin ja olot ovat minusta epätasa-arvoiset.  Genly Ai pidetään poikkeavana, kuten muitakin leirin orjia. Pikkusieluinen vallantavoittelu, informaation pihtaus, vääristely ovat planeetan arkipäivää. Lisäksi kuolemanrangaistus on voimassa ja toteutetaan epäinhimillisesti, eli henkilön käsketään vaan häipyä (eli jäätikölle kuolemaan). Kemmeri-ihmiset vaikuttavat muutenkin kerronnan perusteella olevan aivan yhtä asenteellisia kuin muutkin, ja perhesuhteet vaikuttavat. Le Guin osoittaa hyvin epätasa-arvon.

Juoni lyhyesti
Genly Ain on Ekumeenin lähettiläs. Ekumeeniin kuuluu noin 80 planeettajärjestelmää, ja sen tarkoitus on yhdistää kaikki ihmisten asuttamat galaksin osat. Galaksi on asutettu Hainista, myös Terra eli Maa, jossa on ilmeisesti ollut aiemmin muuta inhimillistä asutusta (en ole lukenut hainilaissarjan alkua). Genly Ai on siis Maasta, ja hän on ollut vapaaehtoinen. Hän on tullut isommalla aluksella, joka kiertää aurinkokunnan aurinkoa, ja muu miehistö on "horroksessa", sillä matkat avaruudessa ovat pitkät (täällä ei ole keksitty vielä hyppyä hyperavaruuden läpi, tapahtuu Le Guinilla vasta Osattomien planeetassa, Asimovilla on Säätiön ykkösosassa jo hyperavaruudessa hyppy). Ekumeeni lähettää planeetalle vain yhden henkilön, koska hän ei ole uhka.
Genly Ai on mies, jonka ihonväri on musta, nenä litteä. Hän on reipas, ennakkoluuloton ja avoin.
Genly Ain tehtävä on liittää Gethenin talvi-planeetta Ekumeeniin. Hän saapuu ensin  Karhiden valtakuntaan, missä hän on kuolemanvaarassa (kemmer-ihmiset eivät olekaan niin "kilttejä", harmonisia ja yhdentyneitä).
Karhiden valtakuntaa hallitsee kuningas Argaven XV, jonka pääministeri lordi Estraven. Estraven on tarinan toinen sankari. Hän on joutunut epäsuosioon, ja tulee karkoitetuksi. Uusi pääministeri Tibe karkoittaa hänet (mikä merkitsee siis kuolemanrangaistusta) ja  Estraven pakenee Orgoreyniin, Genly Ai päättää kiertää Karhidea ja käy Handdarassa, jossa "ennustajat" vastaavat yhteen Genly Ain kysymykseen. Tällöin hän tutustuu Faxeen, joka esiintyy myös kirjan lopussa.
Genly Ai matkustaa lopulta Orgoreyniin salaa. Vaikka Orgoreynissa on kemmeri-ihmisiä, ovat molemmat (Genly Ai ja Estraven) hengenvaarassa. Kemmeri-ihmiset eivät siis olekaan niin harmonisia ja hyviä. Genly Ain saapumisesta ei raportoida lainkaan, ja hänet suljetaan uudelleenkasvatuslaitokseen, jossa olot ovat epäinhimilliset, häntä huumataan, lääkitään, ja hakataan. Estraven onnistuu vapauttamaan hänet, ja ainoa toivo on yrittää ylittää jäätikkö noin 1300 km pelkällä reellä, jota vedetään itse.

Matka kattaa miltei kolmasosan kirjasta on olennainen osa kirjan sanomaa. Matkalla Genly Ai ja lordi Estraven "oikealta nimeltään" Therm Harth alkavat luottaa toisiinsa, he eivät voi paritella, vaikka toinen on kemmerissä, mutta he saavuttavat sisäisen yhteyden. Genly Ai opettaa Estravenille puhentamisen, eli telepaattisen sanattoman yhteyden. Matka on uskomattoman raskas, öisin pakkasta on -55 astetta Celsiusta ja päivälläkin -20. He kuitenkin selviävät jäätiköltä 81 päivässä ja matkaa on taittunut yli 1300 km kävellen rekeä vetäen. Tämän jälkeen  Genly Ain pitää vielä suorittaa Ekumeenin tehtävä, ja miten käy Estravenin?

Pimeyden vasen käsi sisältää paljon samaa kuin tämän jälkeen julkaistu Le Guinin Osattomien planeetta. Siinä päähenkilö toimii yksin kahdessa erilaisessa yhteisössä. Yhteisöt eivät ole niin ihanteellisia, kuin päähenkilö on kuvitellut. (Tämä realismi on tyypillistä Le Guinia).

Nykyhetken mittapuun mukaan tärkeitä teemoja
Talviplaneetta on takapajula. Kuningas on jumittunut valtaansa, eikä todellakaan halua liittyä suurempaan kokonaisuuteen. "koska Gethen on pölyhiukkanen avaruudessa verrattuna Ekumeenin sadan maailman  kokonaisuuteen". Vaikka Ekumeeni ei hallitse vaan koordinoi, nurkkakuntaisuus painaa vaakakupissa enemmän kuin edistys, inhimillisyys ja yhteisyys. Isänmaallisuus karhidelaisuudessa koostuu kolmesta elementistä: vihasta, kilpailuhenkisyydestä, ja aggressiosta.

Planeetalla virallinen puhe on Shifgrethoria eli minusta hölynpölyä, jossa ei sanota mitään. Sana tarkoittaa varjoa. Jäätiköllä molempien pitää puhua vain asiaa, luottaa toisiinsa ja puhua aidosti tunteistaan.

Kirjan nimi viittaa runoon sivulla 234. Jossa Le Quin yrittää huuhtoa kirjan teemaa esile
Valo on pimeyden vasen käsi
ja pimeys on valon oikea käsi 
Kaksi on yhtä, elämä ja kuolema
jotka makaavat yhdessä
kuin rakastavaiset kemmerissä ...
Estraven selittää runon lausuessaan, että hekin ovat dualisteja (jonka jokainen täysjärkinen lukija on jo tajunnut), on aina olemassa minä itse ja toinen. Genly Ai sivulla 235 puhuu naisen epätasa-arvoisesta asemasta. Minusta miehet ja naiset ovat erilaisia, mutta on olemassa paljon isompia jakajia jo kirjan syntyhetkellä, esimerkiksi se, minkä värisenä syntyy ja mihin maahan, ja kuinka varakkaaseen perheeseen sattuu syntymään. Lisäksi syntymähetkellä ja myöhemmin on paljon eriarvoistavia mekanismeja. Näitä kaikkia vastaan pitää taistella. Näin ei Talviplaneetalla tapahdu. Tapahtuuko fiktiivisessä Ekumeenissa, en tiedä? Tai Suomessa tai Blogistaniassa?

Ursula K. Le Guinin romaani Pimeyden vasen käsi on mahtava scifi-klassikko, yllä oleva ajoittainen kitinä johtuu lukijan pääkopan rattaiden liikkeestä, ei kirjasta.

Raija Taikakirjaimista on blogannut kirjasta  näin.
Olen blogannut Ursula Le Guinin Maameren tarinoista NÄIN, ja sen kakkososasta Atuanin hautaholveista NOIN. Haikaran silmän bloggaus on suhteellisen tuore TÄÄLLÄ.

Ursula K. Le Guin (1929 -2018) on kuuluisa amerikkalainen kirjailjja, hänen tuotantonsa koostuu scistä, fantasiasta, runoista, lasten- ja nuorten kirjoista.

2 kommenttia:

 1. Tuo jäätikön ylityksen kuvaus on jäänyt mieleen eeppisenä ponnistuksena, jolle oikeastaan vasta äskettäin lukemani Alfred Lansingin kuvaama Shackletonin purjehdus vetää vertoja.

  Le Guin tarttuu aiheisiin ja ihanteisiin pelottomasti ja kumartelematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mitä mainitset jäätikön ylityksestä ja Le Guinista.

   Poista