tiistai 13. syyskuuta 2016

Roald Dahl: Jaakko ja jättipersikka


Roald Dahl: Jaakko ja jättipersikka, alkuteos James and the Giant Peach 1961, suomentanut Peikko Pitkänen,  Otava 2014, sivumäärä 165

Jaakko Henrikki Tuulispää on orpo, joka asuu ilkeiden Löllö- ja Luuviulu-tätien luona ja joutuu olemaan yksin ja tekemään kaikki kodin työt. Jaakon vanhemmat söi eläintarhasta karannut sarvikuono.

Seitsemänvuotiaana tapahtuu muutos, ystävällinen Pikku-ukko tuo vihreitä rakeita pussissa, joita syömällä Jaakko voisi katkaisi ikeensä. Jaakko juoksee innoissaan riivinrautatätien puutarhassa, kaatuu, pussi repeää ja rakeet varisevat maahan. Rakeet imeytyvät maahan ja alkaa tapahtua kummia: persikkapuuhun tulee ensimmäinen hedelmä, joka kasvaa ja kasvaa. Löllö ja Luuviulu kerkesivät tehdä ihmeellisyydestä nähtävyyden. Jaakko sysätään syrjään, mutta hän löytää jättipersikasta uusia ystäviä, ihmisen kokoiset ja puhuvat hyönteiset. Persikka putoaa puusta ja matka jatkuu maalla, vedessä ja ilmassa, mukana on Jaakon lisäksi vihreä heinäsirkka, silkkiäistoukka, hämähäkki, leppäkerttu, kiiltomato, kastemato ja tuhatjalkainen. Tämä joukkio matkustaa yhdessä läpi innoittavan seikkailun  hyväksyen toisensa. Vaikeudet voitetaan yhteistyöllä, tuumimalla, mitä kannattaa tehdä ja luottamalla toisiin.

Matka päättyy Amerikkaan ja New Yorkin korkeimmalle kohdalle eli Empire State Buildingin huipulle.

Persikan kivestä Jaako saa kodin Keskuspuistoon. Hyönteiset työllistyvät, paitsi Leppäkerttu, joka menee naimisiin palopäällikön kanssa.

Minä pidin tästä 29 luvun mittaisesta hyvin rytmitetystä seikkailusta. Löllölle ja Luuviululle tosin kävi köpelösti, ja heitä irvitään. Minusta ulkonäön vuoksi ei ole syytä irviä, mutta heidän ilkeytensä vuoksi heitä on syytä ojentaa.

Jaakko esittelee amerikkalaisille ystävänsä (tässä Tuhatjalkaisen osuus:)
Saanen esitellä  teille Tuhatjalkaisen
kiltin sekä kultaisen, mut ylimittaisen
Kuningatar kutsuu sen aina uudestaan
prinssejä ja prinsessoja kaitsemaan.
pikkuisille laulamaan ja sukkaa kutomaan.


Tästä kirjasta ovat bloganneet Maija täällä sekä Bleue täällä.

Brittiläinen kirjailija Roald Dahl  syntyi sata vuotta sitten eli 13.9.1916 ja kuoli 23.11.1990. Roald Dahlin kuuluisin teos on Jali ja suklaatehdas.


Roald Dahl on käsikirjoittanut myös James Bond filmin Elät vain kahdesti. (Kuva otettu kahdesta elokuvan alkutekstikohdasta ja otsikko laitettu "vaakasuoraan").

Toisen maailmansodan aikana Roald Dahl toimi hävittäjälentäjänä, Elät vain kahdesti elokuvassa Bondilla on koottava kopteri Pikku Nellie.

Jaakko ja jättipersikka -kirjan kuvat on piirtänyt hienosti Quentin Blake, joka on vuonna 1932 Kentissä syntynyt englantilainen legendaarinen kuvittaja. Hän elää kuten, myös Roald Dahlin teokset. Roald Dahlin syntymästä on tänään kulunut sata vuotta.

13 kommenttia:

 1. En ole Roald Dahlia lukenut ja en ehtinyt lukea Jali ja suklaatehdasta tähän käynnissä olleeseen haasteeseen, mutta se päätös pitää, että se joskus tulee luettua :D Samalla voisi perehtyä vähän muuhunkin tuotantoon.

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   (Tervetuloa lukijoiksi :)
   Loggaasin itseni teidän blogiinne lukijaksi .

   Poista
 2. James Bond -yhteys oli minulle aivan uutta tietoa. :D Tätä kirjaa en ole lukenut, mutta parin muun luetun perusteella Dahlin kirjat eivät ole suuremmin ihastuttaneet. En ole samalla huumoritaajuudella kirjailijan kanssa. :) Jali ja suklaatehdas -elokuva on tosin hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin tämän Elät vain kahdesti jutun vasta tähän haasteeseen, ja katsoin filmin DVD:lta ja tuli kesällä telkkarissakin. Flemingin romaania on muutettu kokonaan, ainoastaan tapahtumapaikka eli Japani on sama,

   Poista
 3. Olipa hauska tieto tuo Bond -käsikirjoitus!
  Dahl on ainutlaatuinen lastenkirjailija. Moni karsastaa hänen rohkeita satujaan, vähän kuten klassikkosatuja. Samaan aikaan lastenleffat ym ovat melko lailla hurjempia. Entä sitten irl? Se se vasta hurja onkin :)! Satujen kautta lapsen on turvallista kokea eri tunteita, varsinkin kun ne koetaan rakastavan lukijan, vanhemman tm. kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dahl oli kyllä laatulastenkirjailija ja kuten MarikaOksalle vastasin, huomasin käsikirjoitusjutun vasta nyt.
   Totta, että vanhempien kuuluu lukea lapsille ääneen, tätä minäkin olen omille lapsilleni tehnyt.

   Poista
 4. Dahl on mielettömän kiinnostava kirajilija. Tyttäreni suosikki oli Matilda, josta itsekin pidän paljon. Nyt leikkaankin tänään Hesarista irti Dahl -jutun ja laitan Matildan väliin. Dahlista olisi kiinnostava lukea elämäkerta.

  Poikani on Jaakko, joten miten outoa, että en tätä kirjaa huomannyt, kun ostin esikoiselle paljon kirjoja lapsena.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Dahl on loistava. Matidaan en ollut tutustunutkaan, mutta nyt Jaakkoon ja jättipersikkaan :)

   Poista
 5. Tätä kirjaa on tullut luettua monet kerrat. Jälleen kerran tässä on niitä ilkeitä naisihmisiä. Dahl osaa liioittelun taidon, joka sadunkertojalla on ihan hyvä taito.
  Tykkään tästä kirjasta.

  VastaaPoista
 6. Roal Dahl on kiva, just tätä en ole tainnut lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin pienenä, että herra olisi norjalainen ennen kuin selvisi, että vain vanhemmat olivat norjalaisia ja Dahl oli britti.

   Poista