perjantai 8. tammikuuta 2016

Hergé: Tintti Afrikassa


Hergé: Tintti Afrikassa, Tintin au Congo 1931/1970, Tintin Seikkailut 21, Otava 1978, sivumäärä 62.

Tintti Afrikassa ilmestyi toisena mustavalkoisena jatkosarjana kesäkuusta 1930 kesäkuuhun 1931. Hergé piirsi värillisen albumin vuonna 1946, se -uudelleen piirtämisestä huolimatta- on silloisia ennakkoluuloja pönkittävä, muttei minusta ilkeästi rasistinen, sillä valkoiset ovat tässä konnan roolissa. Tästä asiasta on kiistelty aikanaan, mutta tätä ei ole Suomessa sensuroitu.


Värillisen albumin alku on hämmentävä, sillä aivan kuin siinä olisi Dupond ja Dupont, eli nämä on varmasti lisätty vasta värilliseen painokseen. Tässä Tinttiä näyttäisi piirittävän partiolaiset, ja Miloulla on omat ihailijansa.

Tintti lähtee Belgian Kongoon Milou mukanaan. Laivamatkalla on salamatkustaja mukana, ja Miloulla on vaikeuksia. Pian ollaan jo perillä, jossa mustat toivottavat Tintin ja Miloun tervetulleiksi. Valkoiset lehtimiehet haluavat ostaa korkealla hinnalla Tintiltä jo toisaalle luvattua matkakertomusta. Tintin matka alkaa metsästellen, mutta alun salamatkustaja aiheuttaa monia murheita, lopulta hän paljastuu Amerikan gangsterien kätyriksi. Al Capone haluaa timanttikaupan käsiinsä. Tässä on yhteys seuraavaan albumiin eli Tintti Amerikassa.

Albumi on syytä ottaa huumorilla. Tämä on aikansa "matkailumainos", jossa Tintti ampuu antilooppeja,  ottaa kuolleelta norsulta syöksyhampaat, krokotiilien kanssa on yhteenottoja, sarvikuono räjähtää. Tintti ystävystyy paikallisten heimojen kanssa, ja Tinttiä ja Milouta jäädään kaipaamaan ja heitä muistellaan.

Tämä on ensimmäinen suomalainen painos, jonka tausta on tällainen.


Tintti-bloggauksia tulee keväällä muutamia lisääkin
Tinttialbumit
Tintti Neuvostojen maassa
Tintti Afrikassa
Tintti Amerikassa
Faaraon sikarit
Sininen Lootus
Särkynyt korva
Mustan saaren salaisuus
Ottokarin valtikka
Kultasaksinen rapu
Salaperäinen tähti
Yksisarvisen salaisuus ja Rakham Punaisen aarre
Seitsemän kristallipalloa ja Auringon temppeli
Mustan kullan maa ja Seikkailu Punaisella merellä
Päämääränä kuu ja Tintti Kuun kamaralla
Tuhatkaunon tapaus
Tintti Tiibetissä
Castafioren korut
Lento 714
Tintti ja Picarot

Tintti Haijärvellä

Tintti ja aakkostaide

Tintti ja minä postaus
Tintin juhlakirja ja Tintti & co
TINTIN Hergé & his creations

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Etenkin tuo vanha Tintti ja minä postaus. Luin joskus kauan sitten joitain Tintti sarjakuvia...

    VastaaPoista