keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Jude Watson: Jeditehtävä, palkkionmetsästäjät

Jude Watson: Jeditehtävä, palkkionmetsästäjät, suomentanut Ilka Äärelä, Wsoy  2003, sivumäärä 123.
Tämä jeditehtävä, harjoitus Ragoon-6 -planeetalla, tapahtuu viisi vuotta episode yhden eli Pimeän uhkan tapahtumien jälkeen. Jedi Obi-Wan Kenobi kouluttaa 14-vuotiasta padawaniaan Anakin Skywalkeria, joka pyörittää päässään negatiivisia ajatuksia, on kiittämätön, ei luota Obi-Waniin ja kaipaa edelleen Tatoonille orjaksi jäänyttä äitiään Shmi Skywalkeria. Anakinin koulutuksesta päättänyt Qui-Gon Jinn kuoli Pimeän uhkan lopussa ja siksi Obi-Wan otti Anakinin padawanikseen. Tämän piti olla rutiiniharjoituksen, mutta ensin Anakinin hätiköinti ja myöhemmin Granta Omegan palkkaamat palkkionmetsästäjät hidastavat jedien menoa ja jopa uhkaavat heitä. Valomiekkaa monesti tarvitaan.

Tämä on jeditehtäväkirjasarjan yksittäinen kirja. Granta Omega jää vapaaksi ja punoo juoniaan sithipyramidinsa avulla. Teos on varsin uskollinen Pimeän uhkan tulkinnalle voimasta ja Anakinin persoonasta. Anakin ei ole tasapainossa,  hän kyllä pystyy aistimaan tulevaisuutta ja hänellä on nopeat refleksit, mutta hän ei pysty olemaan levollisena läsnä nykyhetkessä, koska menneisyys painaa. Hänessä on aistittavissa vihaa, joka juontuu pelosta, joka johtaa lopulta kärsimykseen.

Kirja on tarkoitettu faneille, sillä tämä sijoittuu aikaan, joka on ennen filmiä Kloonien hyökkäystä.

Ajanvietteenä ja lajityyppinsä edustajana mukava ja viihdyttävä kirja.
******

Star Wars -filmit ja Anakin ja Obiwan niissä (kuva suklaajoulukalenterista)

Pimeä uhka (1999):
Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi sekä Padme Amidala joutuvat jumiin Tatoiine-planeetalle. Siellä on orjana voimasta syntynyt Anakin Skywalkwer äidin kasvattama herkkä poika, jolla on jedin refleksit. Qui-Gon Jinn saa vapautettua vedonlyönnillä Anakinin. Yoda aistii pojassa riippuvuutta äitiin ja pelkoa. Qui-Gon, joka kuolee Darth Maulin hyökkäyksessä, haluaa kasvattaa pojasta jedin. Hän uskoo Anakinin olevan jedin, joka palauttaa voiman tasapainoon.
Kloonien hyökkäys (2002):
Palpatine sitheilee ja aiheuttaa epävakautta imperiumiin. Obi-Wan selvittää laitonta kloonitehtailua, Anakin ja Padme rakastuvat Naboossa. Lopputaistelussa Obi-Wan huomaa paljon vihaa ja epävarmuutta Anakinissa. Anakin näkee painajaisia. Hän kostaa äitinsä kuoleman tappaen silmittömästi hiekkakansaa.
Sithin kosto (2005):
Anakin ja Padme menevät salaa naimisiin. Palpatine kääntää Anakinin pimeälle puolelle. Anakinin tuhoaa suhteensa Padmeen ja aiheuttaa tämän kuoleman. Padmen synnyttämät kaksoset Leia ja Luke sijoitetaan eri paikkoihin turvaan keisarilta ja Darth Vaderilta. Leia Alderaaniin ja Luke Tatoiinelle, jonne myös Obi-Wan erakoituu, koska hän voitti Anakinin taistelussa, mutta ei surmaa tätä. Palpatine pelastaa pahoin palaneen Anakinin ja tekee tälle elossa pitävän mustan haarniskan.
Uusi toivo (1977):
Nuori Luke Skywalker ottaa ensi askeleet jedinä, kun Imperiumin sotilaat tappavat hänen kasvattivanhempansa Tatoiinella. Obi-Wan aloittaa Luken koulutuksen. Darth Vader on kaapannut Leian ja tuhoaa hänen kotiplaneettansa Alderaanin. Darth Vader tappaa Obi-Wanin, joka siirtyy voimaan.
Imperiumin vastaisku (1980):
Luke tajuaa olevansa Darth Vaderin lapsi tai tajuaa, että Anakin Skywalker on Darth Vader. Pilvikaupungissa Darth Vader lyö Luken käden poikki. Obi-Wan on voimassa.
Jedin paluu (1983):
Luke tajuaa, että Leia on hänen kaksoissiskonsa. Darth Vader yrittää käännyttää Lukea pimeälle puolelle kuten Palpatinekin. Sithisalamia sinkoava Palpatine nakataan avaruuteen käkättämään. Lopussa kuolemaisillaan oleva Darth Vader riisuu maskinsa ja katsoo poikaansa Anakinina. Hän siirtyy voimaan yhdessä Obi-Wanin, Qui-Gonin ja Yodan kanssa. Voima on tasapainossa.
*****

The Force Awakens (2015)
Jedin paluusta on kulunut  30 vuotta ja Luke, Leia ja Han Solo ovat vanhentuneita. Han Solon ja Leian lapsiBen  on kääntynyt pimeälle puolelle ja ottanut nimekseen Kylo Ren, ja hän etsii Luke Skywalkeria, joka on kadonnut.
Filmi alkaa Jakku-planeetalta. Kylo Ren haluaa kartan, joka on Jakku-planeetalla. Se on lopulta  BB8-droidin hallussa. Planeetalla on myös romua keräävä tyttö Rey, joka odottaa vanhempiaan. Jakkuplaneetalla stormtrooperit järjestävät verilöylyn, mutta yksi karkaa eli sotilas FN2187 ja ottaa nimekseen Finn. Finn ja Rey sekäö BB8 pakenevat Millenium Falconilla Jakulta matkalla he tapaavat Han Solon ja Chewbackan. He menevät kapinallisten tukikohtaan, jossa on Leia. Kylo Ren on Leian ja Han Solon poika Ben, joka on nyt pimeän puolella, mutta ei täysin paha, hänen mestari on kummallinen Snoke, joka voisi olla aiemmin mainittu Darth Plaques?
Kylo Renn tappaa Han Solon, Rey löytää jakson lopussa Luke Skywalkerin. Rey on mahdollisesti Luken lapsi, mutta ainakin voima on hänessä vahva.2 kommenttia:

  1. Komea bingosaldo! Minulla taitaa bingoilu jäädä puuhasteluasteelle, kun on vasta kaksi ruksia kasassa... tätä se rento haastekesä teettää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päätin ottaa kunnon startin ja lopun aikaa ottaa rennosti ja sinunkin haasteeseen mukavaan dekkarijuttuun on luvassa kesärasteja :)

      Poista