keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Anna-Leena Härkönen: Takana puhumisen taito


Anna-Leena Härkönen: Takana puhumisen taito, Kirjakauppaliitto Helsinki 2014, 156 sivua, 32 minämuotoista napakkaa tarinaa.

Anna-Leena Härkönen: Takana puhumisen taito on täynnänsä Anna-Leena Härkösen nasevia minämuotoisia huomioita maailmasta. Ensimmäinen juttu on valomerkistä, joka tulee aina liian aikaisin. Härkösen huomiot ovat ikäisensä naisen, mutta ovat universaaleja tästä maailmasta, kuten nimijutussa Takana puhumisen taito. Kaikesta ja kaikista puhutaan takana. Kun kaksi ihmistä puhuvat aina juttu menee poissaoleviin. Ihmiset myös jauhavat jauhetuista jutuista, jauhetaan toisten kanssa toisten juttuja ja soppa on valmis. Toden puhujallakin on vaikeaa. Häntä karsastetaan, koska toden sanominen koetaan takana puhumiseksi ja pahan puhumiseksi. Härkönen on minusta tiivistänyt ongelman hyvin, ei näillä sanoilla, mutta ilmiönä. Hän laajentaa takana puhumisen myös nettikirjoitteluksi. Ei varmaan kivaa kenellekään, jota arvioidaan netissä.

Urbaaneja juorujakin "levitetään" eli mitä voi tehdä daamin käsilaukulle taksissa. Nimistä on myös huomioita. Ulkomailla voi törmätä varsin kummallisiin nimiin, jotka herättävät mielikuvia.

Teos päättyy juttuun Niksi-Sirkka. Nimi on oivaltava ja assosioi Niksi Pirkkaan, josta löytää vinkkejä laidasta laitaan, mitä kaikkea vanhoilla sukkahousuilla voi tehdä. Härkönen sen sijaan kyselee määrätyiltä ihmisiltä neuvoja ja saa niitä, mutta neuvoja tulee asioista, joihin ei neuvoja niin tarvitsisikaan. Toisaalta toisia on kiva neuvoa, niin mukava olla Niksi-Sirkka. Vinkkejäkin annetaan, esimerkiksi älä palauta koruja, jos mies on jättänyt sinut toisen takia, syy vinkkiin selviää kirjasta.

Olen aikaisin liikkeellä, joten en spoilaa muiden lukunautintoa.

Itse arvioisin kirjan hyväksi ja oli siis varsin hauska, napakka ja tuntui todelta, vaikka on fiktiota, mutta realistinen. Kirja kannattanee lukea pienissä erissä,  ei ole siis jatkuvajuoninen. Näkökulma on viisikymppisen naisen, se pitää rehellisyyden nimessä sanoa. Onneksi minulla ei ole näitä kaikkia pulmia, on toki joitain muita.

Takana puhumisen taito on kirja, jonka saa Kirjan ja Ruusun päivän kylkiäisenä, kun ostaa vähintään kymmenellä eurolla kirjoja, tai tänä vuonna laajennetun päivän, sillä kirjaa saa ostoksen kylkeen  23-25.4.2014 tai niin kauan kuin niitä riittää.

*****
Anna-Leena Härkönen (s. 1965) voitti esikoisteoksellaan Häräntappoase J.H Erkon palkinnon. Bloggaus kirjasta on täällä. Kirja ilmestyi kolmekymmentä vuotta sitten. Härkönen oli Ylen aamu-tv:n haastattelussa keskiviikkona 23.4.2014 klo 8.15. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla Härkönen mainitsee kirjaksi, joka on tehnyt häneen lähtemättömän vaikutuksen, lainaus ei ole sanatarkka. Seuraava Härkösen romaani käsittelee käsitykseni mukaan lottovoittajia tai lottovoittoa.

Kirjan ja Ruusun päivää on vietetty jo parina aiempana vuonna
Vuoden 2012 kirja oli Tuomas Kyrön Miniä, arvio täällä.
Vuoden 2013 kirja oli Jari Tervon Jarrusukka, arvio täällä.
Vuoden 2015 kirja oli Kari Hotakaisen Kantaja, arvio täällä.

13 kommenttia:

 1. Vaikuttaa kiinnostavalta teemalta kirjalle. Tätäkö ei siis voi sitten ostaa mistään? Minähän en Kirjan ja Ruusun päivälle kykene. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettikaupat Akateemisessa ja Suomalaisessa mahdollisesti myyvät tätä, ehkä muutkin nettikaupat, yli kympillä pitää ostaa.

   Poista
  2. Minä luotin, että Adlibriksestä saa kuten viime vuonnakin, mutta ei näkynyt eikä myöskään Suuren Suomalaisen Kirjakerhon valikoimassa. Pitää varmaan huomenna rynnätä kirjakauppaan!

   Poista
  3. Täytyy tunnustaa, että katsoin etukäteen Turun paikat mistä kirjaa saa, ja Akateeminen aukesi ensiksi hain sieltä kirjan. On kurja, jos Adlibris ei ole mukana, olen ostanut sieltä viime aikoina kirjoja, ja tulee nopeasti.

   Poista
  4. Ajattelin lähinnä sitä, että tätä kirjaa ei ilmeisesti tule myyntiin lainkaan "yksittäisenä". Eli jos vaikkapa kesällä tulen Suomeen, niin on turha luulo, että tämän voisi jostain ostaa? Paitsi ehkä divarista. :)

   Poista
  5. Ei saa erillisenä, ja vain tietyistä kaupoista kylkiäisenä esim. Akateeminen ja Suomalainen ja Turussa Kansallinen Kirjakauppa.

   Poista
  6. Itse ostan kolmasosan kirjoista huuto.netistä, eli sieltä kannattaa katsoa.

   Poista
  7. Joku jo myyHuuto.netissä osta heti toiminnolla ja kympin hintaan.

   http://www.huuto.net/kohteet/harkonen-anna-leena-takana-puhumisen-taito/311023278

   Poista
 2. Olet tosiaan ollut aikaisin liikkeellä, minä vasta suunnittelen lähtöä katselemaan tarjontaa.

  Minulla ja on Härkösellä on siis sama kirja, joka on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen ostaja, kirjan nappaa.

   Kuulun minäkin seuraan :)

   Poista
 3. Nopeeta toimintaa Jokke! Itse en ole ehtinyt edes kirjakaupalle, saati lukemaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi myöhään .... :)

   Minulla oli "iltavuoro" töissä, joten tämän ajoituksen suunnittelin tarkkaan (katsoin, mistä kirjan saa ensin). Vähän meni mönkään, kun kirja ei ollut ns. juonellinen, mutta tämä oli kyllä mukavaa vaihtelua.

   "Pakinoita" tai millä nimellä juttuja haluaa kuvata niin lukemista riittää pitkäksi aikaa, itse menin jutut läpi varsin pikulukumaisella otteella, ja nyt olen kotiin tullessani bussilla lukenut uudestaan lukuja :)

   Poista