sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Norman Mailer: Yön armeijat

Norman Mailer: Yön armeijat Historia romaani muodossa - romaani historian tapaan, Weilin + Göös, 1968. Romaani on neljässä osassa sekä lisäosa "Romaani historian tapaan Taistelu Pentagonista".koostuu 282 sivusta.
***
Tämä on tärkeä kirja ja dokumentti tärkeästä ajasta, ja kohderyhmänä on Vietnamin sodan vastustajat ja suuret ikäluokat. Nyt teos on hieman kuiva, nuiva anekdootteja puiva itsekeskeinen kuvaelma sisäpiiri-intellektuellien viikonlopusta.
Norman Mailerin romaani hän-muodossa Norman Mailerista.

Lainauksia s.32 "Tämän lähestyvän kokemuksen ennakko-odotukset, jotka olivat ilmeisesti Mailerin elämän merisuolaa ainakin silloin kun se kävi häneltä hyvin ...Mutta hän oli jo keksinyt mitä sanoisi. Oli mahdollista aloittaa totuutta vääristelemättä sanomalla, että ensimmäinen puhuja muistutti kovasti Nelson Algrenia .... ... hän toimi sen periaatteen mukaan, että ellei voinut tehdä emäntäänsä onnelliseksi, oli toiseksi paras tapa käyttäytyä inhottavasti ..."
Mukana on liuta romaanikirjailijoita, runoilijoita, juttua on eräistä sattumuksista, viitteitä kemikaaleihin löytyy ja useasti sana seksi, mutta ilman mitään intohimon, toiminnan, rakkauden tai edes irstauden kontekstiä. Minulta jää varmasti jotain ymmärtämättä niin laimeaa on kiihkeän asian kuvaus, tästä on voinut jotain jäädä ymmärtämättä ja se on se vapautuminen, pystyy puhumaan asiasta kuin aamukahvin juonnista, minä en pysty..

Takakannessa viritellään odotuksia "Yön armeijat on osallistujan ja silminnäkijän kuvaus suuresta Vietnamin sodan vastaisesta mielenosoituksesta ..." omana huomiona totean, että Mailerin pidättäminen todetaan teoksessa seuraavasti. s.138 "Hän arveli, että hänet kohta vietäisiin johonkin lähelle".
***
Kirja kannatti silti lukea. LBJ eli ilmeisesti Lyndon B Johnson saa muutamin kohdin hieman rapaa siipiinsä, oli vielä tällöin presidentti. Lisäksi hieman ennen mielenosoituksia on käyty Lähi-idän sota 1967, joka vaikutti mielenosoittajien koostumuksiin, ja sota vaikutti maailman tilanteeseen. Antaa perspektiiviä maailman tilanteeseen. Myös Kylmän sodan mekanismien ymmärtäminen on välttämätöntä Vietnamin sodan alkamisen ja jatkamisen tajuamiselle.
***
Sekä Mailerin Yön armeijat että Rothin Meidän jengi ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeitä teoksia. Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset ovat olleet tärkeä etappi sodasta irtautumisessa. Pian koettiin paikan päällä TET-hyökkäys, ja vietnamilaisten huoltoreitithän olivat siirtyneet tunneleihin, joten pommitukset saivat aikaan vain mittaamatonta inhimillistä tuhoa, koska huoltoreitistöä ei tunnettu. Rothin teoksen arvon näen siinä, että se todistaa ensinnäkin amerikkalaisen sananvapauden, toisaalta teoksen ironia ja kritiikki ovat osin aiheellisia edeltävät ja seuraavat tapahtumat huomioiden. Hienoja huomioita.
***
Mailer oli minulle ehkä liian akateeminen ja sisäänpäin lämpiävä, Roth taas lämmitteli liikaa kertojamopoansa, joka kulki ja karkaili liian pitkälle toisiin sfääreihin. Mopo oli ilmeisesti liian viritelty, ja nyt aika on ajanut molempien teosten ohi. Jos pitäisi jomman kumman teoksia lukea valitsisin Rothin.
Nämä molemmat kirjat ovat kannanottoja maailmaan ja sen menoon, joka on koettu huonoksi. Rothia arvostan siksi, että hän uskalta sattirin keinoin tarttua asioihin ja kritisoida. Enemmän kaipaisin nykyisinkin satiiria maailman menoa kohtaan, argumentoivaa, älykästä, joskus jopa provosoivaa.
***
Minusta Mailerissa ja Rothissa olen näkevinäni jotakin samaa kuin jopa George Lucasissa ja Steven Spielbergissä, hienoja taitelijoita. Lucasin Svengijengi 62 ja Spielbergin Indiana Jones 3 luotaa hieman aiempia tuntoja ja tunnelmia..

2 kommenttia:

  1. Lue ihmeessä Mailerin Alastomat ja kuolleet tai kirjailijan viimeiseksi jäänyt Adolfin linna.

    VastaaPoista