tiistai 24. huhtikuuta 2012

Tuomas Kyrö: MiniäLahjakirjaa ei saa katsoa liian tarkasti. Tuomas Kyrön teosta Miniä jaettiin kylkiäisenä kirjakaupoissa 23.4.2012.

Luin Miniän heti ilmestymispäivän iltana, en malttanut jättää myöhemmäksi.

Tuomas Kyrön Miniä kertoo korkeasti koulutetun miniän ja sotaveteraani-appiukon viikonlopusta ja takautumina saamme muistoja ensikohtaamisesta, hiihtoreissusta ja auki jääneistä vessan ovesta. Mäkkärissä käynti ja muut tempaukset tuovat mieleen Team-Ahman vastaavat tapahtumat. Miniän valitus on turhaa, itse ainakin olisin pitänyt siitä, jos olisin saanut  Mocca Masterin joululahjaksi miltei 200 euron kahvinkeittimen. Myös 20 000 markan pesämuna olisi ollut mukava. Itse asiassa olen juuri harkinnut 27 euron kahvinkeittimen hankintaa.

Minun mielestäni Tuomas Kyrön Miniä oli muutenkin varsin kliseinen ja hiomaton. Kylkiäiskirjasta en kuitenkaan pahoita mieltäni, tällaiset tempaukset ovat hyviä. Kertoohan kirja, miten miniä ja appi sekä appi että naapurimaan kansalaiset voivat elää toisiaan ymmärtäen YYA-hengessä. Mainittu sopimus nostetaan esille, se oli voimassa 1948-1991.

Muutamia havaintoja
Pojan seinällä ovat olleet: Led Zeppelinin, Hurriganesin ja Jari Puikkosen julisteet. Kaksi ensin mainittua bändiä oli maineensa kukkuloilla 1970-luvulla, mutta Jari Puikkonen oli huipulla 1981-1989. Teoksen mukaan miniän esikoinen oli 17-vuotias, ja miniä oli saanut sen 28 vuotiaana, josta voi päätellä, että miniä oli syntynyt 1960-luvun puolivälin jälkeen, eli poika fanitti Puikkosta aika myöhään.

Appiukko muisti puolestaan Galina Kulakovaa, joka voikin olla totta, Kulakova hiihti huipulla 1968-1982, mutta Raisa Smetanina, jota ei mainittu, oli huipulla 1974-1992. Appiukko mainitsee myös taitoluistelijat Grigorijets-Plutsirenkova?, joka ei soita minulla mitään kelloja, luultavasti hän olisi voinut muistaa Rodnina-Zaitsev –parin, jos ylipäätään olisi katsonut taitoluistelua. Jalkapallomaalivahti Lev Jashin 1960-luvulta tuntuu olevan muistissa, joten appiukon urheilun seuranta on ollut pahasti jälkijättöistä.

Sivun 94 huonosti lukiessaan saa käsityksen Barabbaksen olleen Vanhan Testamentin hahmon, mutta Uudessa Testamentissa on hänen paikkansa.

Myös Breznev ja Reagan on koplattu yhteen. Breznev oli huipulla 1964-1982, ja Reagan presidenttinä 1981-1989, eli miksi heitä on vertailtu?
*****
26.8.2014

Luin Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa
"Kyllä, minä niin mieleni pahoitin, kun yöllä oli tullut lunta"

Ei voi muuta sanoa kuin oli yhtä vitsiä toistettu. Ongelma oli kohdallani siinä, että se ei edes ensimmäisellä kerralla naurattanut, eikä toistokaan auttanut vaan pahensi tilannetta.

Heitot kuten "Pankin vakavaraisuuden tietää kahvista ja avajaispullasta", ovat yhtä aikaansa eläneitä. Pankkikonttorit ovat häviävä urbaani ilmiö.

Luin oheisen kirjan juttuja, sitten selasin ja piilotin tämän bloggauksen tänne.Kyllä on suositusta ilmiöstä kyse, eli tässä on Sorateiden erikoispainos, jossa aluksi mieli pahoitetaan, kun Voortti Eskortti jäi katsastukseen ...Pukinkonttiin näitä ostetaan  ...

14 kommenttia:

 1. Hyviä havaintoja olet tehnyt. Itse lukaisin kirjan myös eilen läpi, melko hätäisesti kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla oli myös hyvä juttu linkkaan sen tähän :)

   Poista
 2. Minäkään en malttanut antaa tämän kirjan odotuttaa ja luin myös eilen. Onneksi on vielä toinen Kyrö, Ruskea kastike, odottamassa. Sitä tosin en taida ihan heti Miniän jälkeen lukea, ehkä. ;-)

  Hyviä huomioita olet tehnyt. Minulla pisti silmään, että ennen appiukon tuloa mainittiin miniän ottavan vuuan pois uunista (s.43), mutta sivulla 47 vuoka on taas uunissa, käryää ja saa palohälyttimen vinkumaan. Joutuihan Kyrö toki aika nopeasti teoksen kirjoittamaan (luin jostain, että aikaa oli 4 kuukautta?), että onhan se toisaalta ymmärrettävää, että virheitä kiireessä jää. Noh, en pahasti mieltäni pahoittanut, sillä kirja tarjosi oikein hauskan illan lukijalleen ja kylkiäinen ilahdutti varmasti useita kirjaostajia. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöhommien havainoimisessa en ole yhtä tarkka, hyvä huomio, näitä klaffivirheitä sattuu.

   Hieno lisä, toivottavsti perinne jatkuu :)

   Poista
 3. Tosiaan tarkkoja havaintoja! Mutta hyvä myös tuo huomiosi, että lahjakirjan tai kylkiäisen voi lukea hieman toisin. Itse tilasin eilen kirjoja nettikaupasta (en flunssaisena päässyt kirjakauppaan, lähin on 8km päässä), mutta saanen Miniän kylkiäisinä kunhan posti ehtii perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan oikeastaan luin, koska "kaimablogi" oli jo sen lukaissut, ja sain Llosan rankan kirjan luetuksi (tuhma tyttö).

   Tämä oli hyvää vaihtelua.Nopealukuinen, ajoin hauska, ja hyviä havaintoja :)

   Poista
 4. Minäkin sain oman Miniäni, mutta olen päättänyt vielä pantata sen lukemista, että ne suurimmat blogisavut sen ympäriltä laantuu ja omatkin odotukset ehkä vähän hilliintyvät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin meinasin tehdä niin, mutta aloin kuitenkin lukea kokeeksi, ja luin yhdeltä istumalta, aika nopealukuinen kirja :)

   Poista
 5. Oletpa tehnyt tarkkoja havaintoja kirjasta :) Minulla menivät nuo nimet ohi, mutta tartuin samaan kuin Kaisa, Liisa ottaa vuoan uunista ja peittää sen foliolla ja silti hetken päästä palohälytin soi kun ruoka uunissa käryää. Jäin miettimään tuliko Kyröllä tosiaan pieni hassahdus tuossa vai jättikö hän vain mainitsematta, että Liisa laittoi vuoan vielä uuniin. Pieni epäkohta, mutta yllättävästi siihen vain silmä tarttui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mukavia muistoja. Muistini mukaan arvoin tämän kirjan eli sai vielä uuden kisan. Olin aika yllättynyt, että fanituksen kohteet olivat eriaikaisia. Tällaisessa kirjassa sen ymmärtää ja hyväksyy. Minusta Tarttin uusimmassa oli pahoja ajoitusongelmia, käyttivät iPhonea 19990-luvulla, vaikka luuri lanseerattiin vasta 2007.
   Uskon, että palohälytinjuttu on klaffivirhe, ruokaa laitan jos on pakko, mutta en leivo, joten en kiinnittänyt tähän huomiota.

   Mukava kommentti, kiitos siitä. :)

   Poista