maanantai 12. maaliskuuta 2012

Marja Aarnipuro rintasyöpävuosi


Marja Aarnipuro: rintasyöpävuosi, on 2011 julkaistu teos, jossa toimittaja tarkastelee oman traagisen elämänvaiheen kehittymistä, joka alkoi vuonna 2009. Teoksessa on 281 sivua, tekstiä, tietolaatikoita sairaudesta ja sanasto.

Minusta tällaiset teokset ovat hyviä. Teos antaa esimerkiksi sairastuneelle, ja sairastuneen lähipiirille tietoa sairaudesta ja myös toivoa. Lääkärit ja terveydenhoito Suomessa ovat huippuluokkaa. Oma kokemus ja vertaistuki ovat silti tärkeitä. Lisäksi terveydenhuollon neuvoista ei lähipiiri juurikaan hyödy, he eivät käy vastaanotolla, jokainen vaihe on uusi, joten vertaistieto on tärkeää.

Teoksessa lähdetään asiaa aivan alusta kertomaan kronologisesti: määräaikaistarkastukset, mammografia, sen hankaluudet, koepalat, kertominen epäilyksestä tyttärelle, diagnoosin saaneen omat kokemukset muiden sairastumisesta, leikkauksen odottelua, leikkaus, hoidot, kontrollit ...

Lisäksi teoksesta löytyvät asialliset tietolaatikot, hyvä sanasto ja nettilinkkien osoitteita.

Minusta tämä oli hyvä kirja.

Bloggaukseni tarkoituksena on tuoda kirja tietoisuuteen. Ostin sen tavaratalosta, mutta sitä varmasti löytyy kirjastoista. 
***
Aarnipuro toimii YLE:n Aamutv:n jälkiviisaissa alkuvuonna 2013, eli hyvässä kunnossa on, on ollut aikakausilehdissä töissä (Apu, ja Katso?) edit 18.1.2013
***
--
Tämä kuuluu sarjaan postauksia, joissa tarkastelen elämän kiperiä ongelmatilanteita, muissa on tarkasteltu äidin kokemuksia lapsen anoreksiasta ja koulukiusaamisesta

2 kommenttia:

 1. Mikä sattuma, että kumpikin liikumme nyt näissä aiheissa...

  Tämä kirja pitäisi omistaa! Kaiken todennäköisyyden mukaan tulen kuolemaan rintasyöpään. Siinä ei auta edes se,että elinikäodotteeni on 99,9 vuotta. Mikään ei auta.

  Miten jaksaa edes ajatella, että Ranskassa kuolee joka tunti nainen rintasyöpään...

  Lähestyn rintasyöpävuosia, syön estrogeenia, tosin en tupakoi, eikä suvussani ole rintasyöpää ollut - vielä, mutta todennäköisyys sairastua tähän kasvaa naisella koko ajan. Olen elänyt tätä sairautta ystävieni kautta, joten ihan noviisi en ole.

  Hienoa on, että joku laittaa itsensä likoon ja tekee omasta sairaudestaan kirjan. Hienoa on myös, että joku kertoo näistä kirjoista muille: Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Kun kommentoin sinun bloggausta "ravinnosta" Syötkö riskiruokaa... olin jo ohjelmoinut tämän bloggauksen...

   Minusta teos on juuri mainitsemastasi syystä tärkeä.

   Poista