perjantai 16. joulukuuta 2011

Tenavat

Kirja A3-kokoa
Tenavat (engl. Peanuts) on ollut tärkeä sarjakuva minulle.

Hahmoina on pieniä lapsia ja koira. Sarjakuva on muutaman kuvan mittainen, jotkut pidempiä. Tällä hetkellä ainoa kirja, joka minulla on Me Tenavat eli jonkinlainen yhteenveto Tenavavuosista 1965-1987, sarja alkanut vuonna 1950 ja piirrettiin aina Charles M. Schulzin kuolemaan asti vuoteen 2000. En tiedä mistä kirjani on hankittu, mutta sitä on paljon luettu. Suhteeni Tenaviin on syvällä ja piilossa. Sarja toimii mustavalkoisena ja värillisenä ja siitä on tehty piirrettyjäkin. 

Sarjan idea on minusta seuraava:
Jaska Jokunen (Charlie Brown) on pyöreäpäinen poika, joka tarkoittaa hyvää ja yrittää paljon, mutta epäonnistuu aina. Jaskan isä on parturi. Jaska Jokusella on pikkusisko Salli, joka on ihastunut Jaskan naapuriin ja kaveriin Eppuun. Salli (Sally Brown) ei erityisemmin arvosta eikä ihaile Jaska Jokusta. Salli on hieman "hölmö" ja odottaa Jaska Jokuselta enemmän, mutta minusta Salli on sympaattinen hahmo. Jaska on perussuorittaja hän hoitaa hyviin koiraansa Ressua, mutta Ressu ei ole erityisen kiintynyt Jaska Jokuseen. Myös Tellu ja muut tytöt kiusaavat Jaska Jokusta. Pojat ovat sarjassa reppanoita, Jaska Jokunen epäonnistuu aina, Epulla on riepu, Rapa-Ripa tuo mukanaan pölypilven ja Amadeus pimputtaa minipianoaan, hänellä tosin on taitoa ja unelma. 

Eppu (Linus) on rautaa ja on filosofinen kaveri, mutta hän imee peukaloaan ja raahaa riepuaan. Eppu on Jaska Jokusen paras kaveri ja asuu naapurissa. Eppu yleensä onnistuu, jos on sen paikka. Tellu (Lucy) on Epun isosisko, ja minusta Tellu on vastenmielinen tyyppi. Hän on äkäinen besserwisser aina mollaamassa Jaska Jokusta. Tellu on kyllä älykäs ja aikaansaava ja useasti onnistuu. Tellu eli Tellervo on tyttöjen jengin johtaja. Tytöt yleensä voittavat pojat esimerkiksi leirikilpailuissa lähinnä yhteishengen ja reippauden vuoksi. Lippe (Violet) ja muut tytöt ovat minusta ärsyttäviä, kuten luonnonkiharat kutrit omistava tyttö, jolla oli minusta kissa, josta Ressu ei pitänyt.

Piparminttu Pipsa (Peppermint Patty) ja Maisa (Marcie) ovat sen sijaan mukavia hahmoja, eivätkä kiusaajia kuten Tellu ja Lippe. He käyvät toista koulua. Piparminttu Pipsa on poikatyttö, joka on baseballissa ja urheilussa hyvä. Hän on joillain tasolla ihastunut Jaska Jokuseen. Pipsa on minusta ok-näköinen, mutta tyttöporukassa ei se kaikkein kaunein. Maisa hänen ystävänsä on minusta koko porukan älykkäin ja fiksu. Piparminttu-Pipsa ei ole älyn jättiläinen, ei edes tunnista Ressua koiraksi. Piparminttu Pipsa on kyllä hyväntahtoinen eikä kiusaa muita niin kuin useimmat muut tytöt. Maisa on kiltti ja saattaa olla ihastunut Jaskaan, riippuu sarjakuvasta. Tellu pitää psykiatrin kojua joissain sarjoissa. Neuvot eivät ole kaksisia, mutta rahat hän kynii. Minusta hän on "paraskin" psykiatri. Kädenväännössä Tellu on paras. Ainoa joka pistää kampoihin Tellulle on Ressu, ja Epun riepu. Käden väännöt ovat päättyneet  Ressun pusuun, joka ei Tellua ole miellyttänyt. Tellu yrittää vierottaa Eppua rievusta. Myös tv-ohjelmien katselusta käydään keskusteluja. 

Amadeus (Schroeder) on nuori pianisti, joka ei arvosta Tellua. Tellu roikkuu Amadeuksen pianon vieressä. Amadeus haluaa olla huippupianisti, suomalainen nimi Amadeus viitannee Wolfgang Amadeus Mozartiin, mutta Amadeus soittaa vain Beethovenia, mutta englanniksi nimi on Schroeder Telluhan on Lucy  van Pelt, on olemassa säveltäjä Hermann Schroeder (1904-1984). Amadeus pelaa baseball joukkueessa on se pallon kiinniottaja, ei varmasti ole työllistävä työ, sillä Jaska Jokusen syötöistä tulee aina juoksuja.

Rapa-Ripa (Pig-Pen), jonka hahmoon liittyy pölypilvi on mukava sivuhahmo. Tumma Sami, punatukkainen tyttö, johon Jaska on niin lätkässä ovat myös sivuhahmoja. En muista punatukkaista tyttöä nähneeni, niin kun en aikuisiakaan.

Ressu (Snoopy) on Jaska Jokusen koira ja minun lempihahmoni. Ressussa on paljon arvoituksellista. Hän uskaltaa ja hän pystyy, hän kirjoittaa aina samaa kirjaa, joka alkaa oli ”Oli synkkä ja myrskyinen yö”, Ressu kuvittelee olevansa ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankari, joka Sopwith Camelillaan oli Punaisen Paronin perässä, ja yleensä altavastaajana. Ressu on Jaska Jokusen baseballjoukkueen* ainoa kelvollinen pelaaja, hänellä on välillä yleellinen koirankoppi välillä ja ihailijoitakin. Ressu myös kokee intohimoisia, mutta tuhoontuomittuja rakkauksia, kissoja hän inhoaa. Ressun paras ystävä lienee pieni keltainen lintu Kaustinen (Woodstock). Ressu muistelee koiratarhaansa, josta kotoisin. Hänellä on myös veljiä esim. Remppu, joka asuu kojoottien kanssa ja Remppu on myös omituinen. Ressulla on monia vaiheita välillä on lainelautaa, kerran ainakin koirankoppi tuhoutui tulipalossa. Ressu makaa koirankopin päällä, ja ystävänä keltainen lintu Kaustinen (Woodstock :). Ressu ei näy kiintyneeltä Jaska Jokuseen, joka ruokkii häntä, eikä myöskään Salliin. Ressu on hyvin itsellinen beagle.

Tellulla ja Epulla on myös pikkuveli Toisto (Rerun), jonka tulo sarjakuvaan tapahtui äidin tarakalla. Siellä oli varsin pelottavaa. Aikuisia sarjakuvassa ei nähdä. Jaska Jokusen isä on parturi, hän käy koulua, ja osallistuu tavauskilpailuihin, ja käy kesäleireillä. Eppu on Jaska Jokusen kaveri, joka ei ole vieroittautunut rievustaan. Hän uskoo Suureen Kurpitsaan.

Minusta Tenavat on mukava sarjakuva, joka ei ole valtavan hauska, mutta on asenteiltaan oikea, ja on hyvää luettavaa. Kaikista oudoista lapsista tulee sympaattisia. Erilaisuus on rikkautta ja se pitää hyväksyä. Tenavissa ollaan ”pienen ihmisen puolella”. Tenavat ei sisällä mitään, mitä lapsi ei voisi lukea. Jotkut asiat ymmärtää ehkä hieman vanhempana.
Takakannen kuva
Takakannen kuvassa on päähahmot. Tellu, joka ei esimerkiksi, koskaan anna Jaska Jokusen potkaista jenkkifutispalloa, Eppu, joka tässä ilman riepua, mukava Jaska Jokunen, pirtea Piparminttu-Pipsa, sympaattinen Salli ja Kaustinen ja lempihahmoni Ressu.

***
Baseball-juttu ei ehkä aukea suomalaiselle, vaikka täällä pesäpalloa  pelataankin. Jaska Jokunen on syöttökummulla. Joukkue on aivan rupusakki. Epulla on riepu, Ressu on koira, Tellu ja Lippe ja muut tytöt eivät ole kiinnostuneita. Amadeus ei ole urheilullinen. Joskus Rapa-Ripakin pelasi. Jaskalla yleensä lähtee vaatteetkin pois syötön jälkeen  ja kaatuu kummulle. Aina seuraava kausi on toiveissa parempi, mutta on huonompi, sama kuin leijan lennätyksessä tai amerikkalaisen jalkapallon potkaisemisessa ...

3 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Alkoi hymyilyttää heti kun näin, että kirjoita Tenavista, ne olivat joskus minullekin tärkeitä ja läheisiä. Kiitos aikamatkasta siis! Mielenkiintoista myös lukea aikuisen mietteitä ko. sarjakuvasta. Pitääpä itsekin joskus palata Tenavien pariin.

  t. Jenni
  http://www.lily.fi/palsta/koko-lailla-kirjallisesti

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Muumimaratonit sinulla menossa.
  Juttuun en viitsinyt laittaa, että meillä oli pienenä koira ja sillä koirankoppi ulkona, vaikka ei öitä siellä juuri ollut. Ja Ressu-lelukin :)

  VastaaPoista
 3. Oli mukava lukea kirjoitukseksi Tenavista! Ne ovat olleet minullekin tärkeä sarjakuva ja juttusi sai kaipaamaan taas sympaattisten hahmojen ja Tenavat-filosofian pariin. Yleensä olen saanut Jouluksi jonkun Tenavan lahjaksi, mutta nyt en pitkään aikaan... Täytyisi kaivaa varastosta jokunen Jaska luettavaksi!

  VastaaPoista