sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Nesser Håkan: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä


Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä, Tammi 2005 262 sivua, alkuteos Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö 1998 käännös Saara Villa.

Kirjan laji: Rikos
Miljöö: Ruotsi, 1960-luvulla, tarina jatkuu vuoteen 1997 asti
Päähenkilöt: Erik ja Edmund 14-vuotiaat "kesäorvot", Ewa Kaludis ja hänen oma käsipalloilijansa Bertil "Berra" Albertsson, joka murhataan, Henry-veli, poliisi Verner Lindström.

Luin tämän ostettuani ruotsinkielisen painoksen alennusmyynnistä, mutta minulla oli myös kirjastosta lopulta myös suomenkielinen laitos. Teos oli todella helppolukuinen, siis kielellisesti, mutta merkitykset olivat sanoja suuremmat. 

-Voi sisältää juonipaljatustuksia-
Teos kertoo Erikin (minä) lapsuuden kesästä 1960-luvulta kun  Se Kamala sattui, ja teksti ja dialogi ovat iskeviä, vuoropuhelut ovat osin muutaman sanan lauseita pääosin dialogissa. Pojat keksivät hauskan tavan puhua käyttämällä vain kahta sanaa.
-koko ajan?
-ei aivan
-Objection overruled
-Objection sustained
-Mutta sitten
-kerronta muuttuu
-sitten kun
-se tapahtuu

Det var lätt att läsa, men sen circlar gick sönder ...

Teos on siis iskevästi kirjoitettu, mutta se leikittelee lukijan kustannuksella, koska kyse ei ole poikakirjasta vaan rikosromaanista, jossa selviää myös tapahtumat vähin erin, jos ollenkaan. Nesser minusta huijaa lukijaa kuten huijaa Hitchcock Kim Novakin tähdittämässä Vertigo, Punainen kyynel. Se Kamala ei ole äidin sairaus, vaan murha, joka tapahtuu. Poikien äidit ovat nimitäin poissa: toinen sairaalassa ja toinen vähän huilaamassa ja vierottautumasta pullosta, ja pojat aikuistuvat kaksin mökillä, kun isät pitävät kaupungissa kulisseja pystyssä, välillä pojat ovat Erikin Henry-veljen "valvonnan" alla. Henry kirjoittaa kirjaa (joka ei koskaan valmistu) ja aloittaa suhteen Ewa Kaludiksen vaalean mutta varatun kaunottaren kanssa. Ewa nimittäin seurustelee käsipalloilija Berran kanssa, joka on hyvin mustasukkainen. Erik on tutustunut Ewaan jo koulussa, ja kokee hänet hyvin eroottisesti. Berra tulee mökille ja lopulta hän hän makaa pää verisenä tohjona. Päähenkilön veljeä Henryä epäillään murhasta ja tämä on vangittunakin, mutta lopullista näyttöä ei löydy vaan rikos jää selvittämättömien mappiin.

Vuonna 1997 Erikin solmittua suhteen Ewan kanssa rikos selviää, vai selviääkö.

Teoksessa ei ole Kim Novakia eikä Genesaretin järveä. Kirjan nimi tulee Ewa Kaludisin ulkonäöstä, hän on kuin Kim Novak*. "Genesaretin järvi" on Genesaretin mökin vieressä oleva ruotsalainen järvi, sen voi paljastaa, että Ewa Kaludis ei tainnut siellä järvessä uida. Kirjan nimi on loistava, koska lukijaa petetään tai ainakin minua petettiin ja teos on siksi hieno ja samoin myös nimi, joka ei oikeastaan kuvaa, vaikka kuvaakin. Kuten myös kirjan kansi, jossa rikos näytetään.

Tätä kirjaa en osaa analysoida muuten kuin totean, että tässä on suuri moraalinen ongelma. Rikollinen ei jää kiinni, eikä ole oikeastaan selvää kumpi kahdesta sen teki. Teoksen yllätyksellisyys nimittäin minusta juontuu kerrontatyylistäkin eikä vain tapahtumista.

Kirja on iskevää luettavaa!

___
* Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on niin taitava kirjoittaja, että hän on kirjan nimessä luultavasti, siis minun mielestäni, huomioinut Kim Novakin ja hänen roolinsa Hitchcockin Vertigo punainen kyynel elokuvassa, jossa Madelaine (Kim Novakin näyttelemänä) huijaa korkeasta paikasta kärsivää Scottieta, jota näyttelee James Stewart.

Elokuvan traileri on linkattu ylle.
Tähän viittasin jo aiemmin. Håkan huijaa myös lukijaa (tai ainakin Jokkea) Van Veeteren -sarjassaan, olen lukenut tosin vain yhden, eli Münsterin juttu -teoksen.

Nesserin käsityksiä käännekohdista tässä kirjassa ihmettelen, etenkin Erikin ja Ewan suhteen solmukohdissa esitetyt kommentit, eli aina puhutaan "menkoista" tai kuukautisista, tämä on minusta hieman outoa.
Erik sanoo Ewalle ensimmäisen repliikin
s. 37  "Minä en voi oikein hyvin", sanoin " Taitaa olla menkat tulossa".
Kun Ewa tapaa Erikin vuosia myöhemmin
s.244 Hänellä oli ollut juuri kuukautiset ...
Kun Erik ja Ewa asuvat yhdessä
s.254 Vaikka Ewan kuukautiset loppuivatkin muutamaa kuukautta sen jälkeen ...

2 kommenttia:

 1. Luin tämän kirjan loppuun eilen ja tulin heti lukemaan arviosi. Kirjoitan tästä illemmalla blogiini ja olen samaa mieltä: iskevä luettava, moraalista pohdintaa, iso yllätys. Hyvä kirja, olen vaikuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Minuun tämä kirja vaikutti todella, ostin sen ensin ruotsinkielisenä, mutta luin sen lopulta suomeksikin, tämä bloggaus on alkupään tavaraa, tämä piti kirjoittaa taiten, ettei paljastaisi juonta. Bloggaus on jälkeenpäin luettuna aika lapsellinen, mutta kirjan rakenne perustuu kahden sanan dialogiin, ja on näennäisen yksinkertainen, yritin ilmeisesti matkia sitä.

   Olen nähnyt myös elokuvan, ja siinä loppukohtaus on minusta erilainen, siinä käsikirjoittaja on tehnyt selkeän valinnan, ehkä hieman kryptisesti sanottu, mutta suojelee "juonipaljastuksilta".

   Poista