maanantai 4. huhtikuuta 2011

Aino Kontula: Ei eläinkokeita, käyttäkää mopoja! Oppilaan päiväkirja


Aino Kontula: Ei eläinkokeita, käyttäkää mopoja! Oppilaan päiväkirja, Ajatus kirjat 2007, sivumäärä 222. 

Luin Aino Kontulan kirjan  Ei eläinkokeita, käyttäkää mopoja! Oppilaan päiväkirja. Kontula on raisiolaisen emeritiusopettaja. Teos oli helppolukuinen,  mielestäni sangen sarkastinen, mutta asiallinen ja aika koskettavakin, sopii luettavaksi yläkoulun aloittaville ja heidän vanhemmilleen.

Teos on siis oppilaan päiväkirja seiskaluokasta eli mopovuodesta. 

Päähenkilö on arka ja sympaattinen Niko Nyyssönen, joka on kiltti luuseri, hän on 145 cm pitkä ja painaa 40 kg ja häntä haukutaan pätkäksi, hukkaputkeksi ja klonkuksi, koska ontuu. jolla on kovis-isoveli Robert. Katkeroitunut yksinhuoltajaäiti naukkailee eikä anna lapsia tapaamisiin isälle. Äiti juhlii, Robert rötöstelee ja Niko joutuu selviytymään yksin. Naapurissa asuu rouvat Kirkunen ja Kurkanen. Niko käy isoa yläkoulua ”Tyrannosaurusta”. 

Lauseet ovat lyhyitä, ajatukset iskevät perille.

Tapahtuma-aika
Elokuusta 2000 - elokuuhun 2001, tämä ilmenee siitä että on elokuussa 2000 upposi Kursk sukellusvene, syyskuussa pidettiin Sydneyn olympiakisat, jossa Arsi Harju nappasi kultaa kuulantyönnössä tuloksella 21,29, Häkkinen jää toiseksi F1-sarjassa, Lahdessa hiihdon MM-kisoissa 2001 on Hemohes-käryt.

Juoni
Kerronta alkaa prologilla yläasteesta Tyrannosauruksesta, jonne Niko Nyyssönen menee ja päätyy 7 i-luokalle. Päiväkirjan omaisesti tarkastellaan koko lukuvuosi ja epilogissa Niko, joka selviää, aloittaa kasiluokkaa. Seiska-luokka on tuskien taivalta. Kotona äiti juopottelee, Robert rötöstelee, joten Niko ei saa edes syötävää. Alakerran rouvat tuovat ruokaa ja Niko syö koulussa. Hän on koulukiusattu, ja ainoa kaveri on satakiloinen maahanmuuttaja "Kepappi", joka on asiallinen kaveri. Koulua käydään, on kokeita, sählätään. Nikoa kiusataan ja Kepappia nimitellään. Äiti alkaa käydä risteilyillä ja pubissa. Isä saa tapaamisoikeuden, jota äiti yrittää vesittää. Kevät ei ole onnellinen. Rötöstelevä Robert pakenee autolla poliiseja ja joutuu teholle. Äiti joutuu hoitoon. Koulua yritetään polttaa. Eräs oppilas joutuu Pohjanmaalla, eräällä on syöpä. 
Kirjan päätös antaa myös toivoa, Nikon isä tulee kotiin kokkailemaan ja lupaa hoitaa Nikon jalankin kuntoon. Kasvanut Niko on valmis aloittamaan kasin.

Kännykät tuntuivat jo silloin olevan ongelma. Lainaus sivulta.22 "Luokanvalvoja Kurki takavarikoi Riina Rinzu Mäen kännykän päivähoitoon, koska Rinzu oli yrittänyt soittaa oppitunnilla Tiina Tinzu Vuorelle, joka istui hänen vieressään". Asiaan palataan sivulla 94: "Rinzu ja Tinzu eivät ehtineet kouluun ... seisoskelivat kauppaoppilaitoksen kulmalla  ... molemmat puhuivat innokkaasti kännykkään. Toisilleen?"


Henkilöt
Perhe ja naapurit
Niko Nyyssönen, 145 senttinen selviytyjä
Robert Nyyssönen pikku rikollinen ja luuseri, hänelle valitettavasti käy huonosti.
Rouva Nyyssönen, hermoheikko, viinaa naukkaileva äiti, joutuu hoitoon. Kehuskelee sairaudella 3098X:llä, katsoin, että se on traumaperäinen stressihäiriö.
Isä Matti Nyyssönen, ottaa vastuun
Rouva Kirkunen ja Kurkanen, naapureja.
Koulun henkilökuntaa, sukunimet ovat "lintuja":
Lehtori Kurki 7i:n luokanvalvoja, rehtori Haukka, biologian lehtori Ilves, lehtorit Hyyppä, Räyskä (=iso tiira), Teeri ja Sipi, joka opettaa uskontoa sekä Kalle Sorsa, opo Kuikka ja voimistelun opettaja Rastas.

7i:n oppilaita (i:tä haukutaan imbesilleiksi)
Marko Mörgö Lahtinen, kouluhaluton lintsari.
Nita Missi Hohtamo, haluaa hiusmalliksi, sairastuu ehkä leukemiaan ja päätyy sairaalaan.
Riina Rinzu Mäki, luokan "pissis"
Tiina Tinzu Vuori, luokan toinen pissis
Sirja Zimuli Saarinen, kuutamolla "näkee harhoja", yrittää polttaa koulun.
Jussi Muussi Järvi
Johanna Pilleri Peltonen, pummaa opettajilta buranaa, joutuu  Pohjanmaalle.
Metsämarja Manzikka Aho, luokan priimus, äo 141 tähtäin Harvard.
Mikko Ylömummo Aaltonen, jääkiekkoilija, tavoite NHL
Aki Anaali Haapa, on aloitteleva muusikko
Kai Kaakeli Koivu, on edellisen bändikaveri
Aleksi Axu Saari, kumma kaveri, ihmeellistä vessakäytöstä
Aleksi Rolexi Kari, luokan rikkain kaveri, käy Karibialla, Luxorissa, Floridassa ja Thaimaassa, on silti luokan toiseksi paras.
Elina Elza Puro, on suurimman osan vapaa-ajastaa hevostalleilla
Zdravko Zdradzick, luokkatoverit haukkuvat Kepapiksi, asiallinen kaveri, joka on Niko Nyyssösen ainoa koulukaveri.

Niko kerää listaa asioista, joita ei tiedä, tietämättömyyslistassa on asioita 21:een asti, numero 18 on kahteen kertaan eli Hovi ja Impulssin siirto. Muita ovat järjestyksessä: Ekosysteemi, sadisti, kasvien hengitys, ruska, Aleksis Kivi ja hänen tuotantonsa, seurustelu toisen sukupuolen kanssa, sen asenne, isän tapaamisen malli, Päätalo ja Pahkasika (Kalle Päätalo kuoli vuonna 2000 ja Pahkasika päätettiin lopettaa), lippuamiraali, proosa, harkinta-aika, portaali, opettajan kannustuslisä, hemohessi, mobiilisisältö, hovi, impulssin siirto, Omertan laki, pykäläpankki, sekä Gaussin käyrät.

Kirja oli minusta suhteellisen realistinen, mutta yhdellä luokalla ei ehkä tapahdu näin paljoa vuoden aikana, koulussa ehkä. Loppuratkaisut olivat minusta liian dramaattisia.

***
Aino Kontulan (s. 1941) teoksesta Rexi on homo ja opettajat on hullui! olen blogannut TÄÄLLÄ. Siinä on sama idea tarkastella yhtä kouluvuotta, siinä näkökulma on opettajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti