torstai 8. heinäkuuta 2021

F. M. Dostojevski: Valkoisia öitä


F. M. Dostojevski: Valkoisia öitä, alkuteos  Belyje Notshi 1848,  Projekti Lönnrotin julkaisu, julkaistu 1896 Rauman Kirjapaino-Osakeyhtiön kirjapainossa. (Kansikuva on oma kyhäelmä).

Tarinan kertoja on Pietarissa asuva 26-vuotias yksinäinen mies, joka käyttää aikaansa kävellen Pietarin katuja ja pohtien yksinäisyyttään ja tarkkaillen hänelle tuntemattomia kaupunkilaisia, joihin hän on kiintynyt, kuten Pietarin taloihinkin. Miehellä on hieman tuloja, ja omaisuutta 1200 ruplaa. Hän asuu ahtaassa asunnossa Matrenan (isoäitinsä?) kanssa.

Juhannuksen aikoihin mies harhailee Pietarin katuja, ja entisestään ahdistuu, kun pietarilaiset matkustavat kesähuviloihinsa. Tällöin miehen elämässä tapahtuu odottamaton käänne, hän menee nuoren neidon avuksi, jota ahdistelee mies. He keskustelevat, mikä miehelle on hyvin epätavanomaista. Tyttö on Nastjenka, 17-vuotias neito. He päättävät tavata seuraavana iltana, jolloin neito kertoo tarinannsa. Tyttö on orpo ja asuu heikkonäköisen isoäitinsä luona. Isoäiti on ommellut Nastjenkan hameen yhteen hänen hameensa kanssa. Isoäiti vuokraa huoneen nuorelle miehelle, joka yrittää ystävystyä Nastjenkan kanssa. Mies antaa hänelle kirjoja luettavaksi. Hän vie mummon ja Nastjenkan katsomaan Sevillan parturia. Nastjenka ihastuu mutta mies  lähtee vuodeksi Moskovaan. Nuoret lupaavat mennä naimisiin, kun mies saapuu Moskovasta.

Nastjenka on epätoivoinen, aika on kulunut, ja hän tietää, että mies on saapunut. 

Nuoret jatkavat tapailua ja sopivat vastaavasti treffit kolmanneksi ja neljänneksi illaksi. Mies rakastuu Nastjenkkaan, joka on lupautumassa miehelle....

Dostojevskin tuotannossa, harvemmin käy hyvin. Tässäkään ei ilman kyyneliä selvitä. 
"Mutta Nastjenka ei katsellut pilviä; hän seisoi vaijeten niinkuin kivettynyt. Silmänräpäyksen kuluttua rupesi hän vapisemaan ja hiipimään lähemmin minuun kiinni. Hänen kätensä vapisi käsivarrellani. Minä katselin häntä. Hän nojautui vielä lujemmin minuun. Tässä silmänräpäyksessä meni eräs nuori mies ohitsemme. Hän pysähtyi äkkiä, katsahti läpitunkevasti meihin ja astui sitten muutamia askeleita. Sydämeni vapisi.
"Nastjenka," sanoin minä puoliääneen, "kuka se on, Nastjenka?"
"Se on hän!" vastasi hän kuiskuttaen, läheten yhä lähemmäksi minua.
Minä saatoin tuskin pysyä jaloillani".

Viime hetkellä Nastjenka tapaa siis Moskovan miehensä, ja lupautuu tälle, ja häitä pukkaa. Nastjenka lähettää kertojalle tunteikkaan kirjeen, joka avaa kyynelkanavat, ja pimentää kertojan valkeat yöt, tummiksi.

Dostojevskin Rikoksesta ja rangaistuksesta olen blogannut TÄÄLLÄ
Dostojevskin Idiootista olen blogannut TÄÄLLÄ
Dostojevksin Karamazovin veljeksistä on blogannut TÄÄLLÄ
Dostojevskin Pelureista olen blogannut TÄÄLLÄ
Dostojevskin Kellariloukko on blogattu TÄÄLLÄ
Dostojevskin Vanhan ruhtinaan rakkaudesta olen blogannut TÄÄLLÄ
*****
Fjodor (tai Fedor tai F.M) Dostojevski (1821-1881) oli venäläinen kirjailija. Hän kirjoitti tämän teoksen vuonna 1859, Dostojevskin päätuotanto on julkaistu vasta 1860-luvulla Riivaajat 1872, ja Karamazovin veljekset 1880. Tiettävästi Dostojevski sairasti epilepsiaa. Velkojat ahdistelivat häntä 1860-luvulla, 1850-luvulla Dostojevski oli poliittisesti valveutunut ja joutui siitä tuomiollekin.

Luin tätä myös Gutenbergistä, joten osallistun Gutenberg haasteeseen.

10 kommenttia:

  1. Oletkin lukenut paljon Dostejevskia. Kiva oli lukea tämä postaus. Tätä en ole lukenut, sen sijaan Rikos ja rangaistus sekä Idiootti ovat tuttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on pienoisromaani tai ylipitkä novelli. Pitäisi lukea tuo Rikos ja rangaistus joskus uudestaan. Kiitos kommentista.

      Poista
  2. Oiva postaus, voi sitä nuoren neidon tunteiden häilyvyyttä ja kohtalon sormea... Kansikuva"kyhäelmäsi" johdattaa hyvin teoksen kaihoisiin, tummeneviin tunnelmiin!

    Mittava setti Dostojevskia Sinulla luettuna, Annelin yllä mainitsemien lisäksi "Karamazovin veljekset" olen lukenut.

    Dostojevski on kiinnostava kirjailija, ja hän kuului epäviralliseen venäläisen kirjallisuuden vapaaehtoisiin "must" - tutustuttaviin ja hänen teoksensa herättivät paljon monipuolista keskustelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Olin vierastanut venäläistä kirjallisuutta mutta blogiaikana olen päässyt hyvään alkuun. Olen itse tuohon kyhäelmään melko tyytyväinen, olisi parempi, jos joki ei olisi Aurajoki vaan Neva.

      Poista
  3. En tiennytkään tästä kirjasta. Rikoksen ja rangaistuksen olen lukenut ja pidin siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on melko tuntematon mutta kiinnostava. Pitäisi lukea tuo R ja R uudestaan.

      Poista
  4. Sinulla kunnioitettavat Dostojevski-luvut! Olen lukenut vain kaksi, Kirjoituksia kellarista ja Rikos ja rangaistus. Jälkimmäinen piti minua otteessaan niin että aivan kärsin kun se loppui ja lumous särkyi. 💛 Karamazovin veljeksiä en saanut luetuksi alkua pidemmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin Karamazovin veljeksistä, vaikka olihan se rankka tarina kuten Rikos ja rangaistus. Luulin nuorempana että kapasiteettini ei riitä Dostojevskiin, mutta lukemisessakin kehittyy, kun lukee.

      Poista