torstai 23. heinäkuuta 2020

Magdalena Hai: Kellopelikuningas


Magdalena Hai: Kellopelikuningas, Karisto 2013, sivumäärä 330.

Kellopelikuningas jatkaa päähenkilön Gigin perheen tarinaa teoksesta Kerjäläisprinsessa.  Umbroviassa on tehty vallankumous, jonka vuoksi maan kuninkaallinen perhe on maanpaossa Vihreän saaren Keloburgin slummissa. Tarinan minäkertoja Gigi on perheen kuopus ja hänen ystävänsä on katupoika Henry Delafordie. Edellisessä osassa kuninkaallisen perheen murju on räjäytetty ja lopputaisteluissa perheen vastustaja Andros Luopio ampui Gigiä päähän, jonka vuoksi Gigillä on silmälappu ja kuoppa ohimossa.

Vimmaisella taistelulla Luopiota vastaan on ollut monia seurauksia. Perhe saa taloutensa kuntoon ja he pääsevät muuttamaan Alhaistosta Rahastoon, isä suunnittelee ja rakentaa vallanpitäjille lentävää alusta yhdessä keksijä Barnabas Volmontin kanssa. Gigi on hyvin tunnettu ja Alhaiston lapsien ihailema mutta häntä vihaa miesten johtama kiihkouskonnollinen Sokean jumalan veljeskunta, jota taas vastustaa ryhmä Maanalaiset eli Keloburgin slummin lapsijengi, johtajina Naseem (poika) ja Nikanor (tyttö).

Eletään edelleen kuvitteellista 1860-lukua Euroopassa ja Vihreällä saarella (Grönlannissa). Grönlanti on vihreä ja koostuu saarista. Gigin isä on Umbrovian vallasta syösty kuningas Konstantin IV, mutta kiinnostunut vain keksinnöistä. Gigin äiti kuningatar Sofia haluaa naittaa tyttäret oikein, eikä suvaitse Katerinan sulhaseksi Barnabasta, ja ajaa Henryn pois Gigin kintereiltä. Gigin muut vanhemmat sisaret Elliina ja Lillibeta aiotaan naittaa aatelisille.

Tarinassa ihmissusi Mussovits kertoo Umbrovian ensimmäisen kuninkaan Gregorius I:n ja ihmissusien sopimuksesta. Mussovitsin mukaan Sofia on hylännyt susikaartin ja Umbroviankin, Mussovitsin mukaan Katerina ei pysty hallitsemaan ja pitää Gigiä tulevana susikuningattarena. Gigin äiti riitelee Mussovitsin kanssa, ja tylyttää Gigiä, ja pitää tätä rumana silmälappuisena pikkutyttönä.

Kirjan kaava on samanlainen kuin Kerjäläisprinsessan. Sokean jumalan veljeskunta toimii Andros Luopion rahoin. Luopio on tekemässä Umbroviassa ihmissusien puhdistusta.

Edessä on yhteenotto, jossa Gigi, Henry, maanalaiset lapset Naseemin ja Nikanorin johdolla vastaan Luopion soturit ja lahko, taistelu on tuima, ja Gigi ja perhe taistelevat hengestään, Mussovits ihmissusien olemassa olosta. Lisäksi lahko haluaa tuhota Gigin isän ja Barnabasin keksinnöt. Lisäksi kyse on siitä, kuka kuninkaallisesta perheestä on valmis taistelemaan Luopiota vastaan ja astumaan Umbrovian valtaistuimelle.

Kellopelikuningas on sujuvasti kerrottu trilogian väliosa, juoni on vauhdikas ja välillä on jännittävää, ja välillä on romantiikkaa ilmassa. Naseem on ihastunut Gigiin, Henrykin on mutta pystyy hyväksymään Gigin ja Naseemin orastavan suhteen, jonka lopputulos selviää päättöosassa? Loppu on minusta muutenkin omasta mielestäni aika hurja, sillä Gigi saa lisää vammoja, ja isä asentaa mekaanisen tekosilmän, ja olkavartta ja kättä Gigille. Kaikesta huolimatta Magdalena Hain Kellopelikuningas on hyvää kesälukemista alakoulun päättäville mutta myös aikuisillekin. Henkilöhahmot ovat  riittävän vahvoja ja meno erityisjännää.

Henry ja Gigi -trilogia:
Kerjäläisprinsessa (bloggaus 1.7.2020)
Kellopelikuningas (tämä bloggaus)
Susikuningatar (bloggaus 6.8.2020)

*****
Osallistun tällä TuijaTan Naisten viikon haasteeseen TÄÄLLÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti