sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Georges Simenon: Maigret ja penkillä istuskelija



Georges Simenon: Maigret ja penkillä istuskelija, alkuteos Maigret et L'Homme du Banc 1953, suomentanut Osmo Mäkeläinen Otava 1955, sivumäärä 211.

Georges Simenonin Maigret ja penkillä istuskelija on tyypillinen komisario Maigret -tarina, mutta sarjan parhaimmasta päästä, tai niistä, mitä minä olen lukenut.

Tarina alkaa maanantaina 19.10,  jolloin Maigret saa puhelun, että mies on löydetty murhattuna Boulevard Saint Martinin pikku kujalta ja siitä alkavat tutkimukset, joita Maigret apulaisineen tekevät kujilla ja asunnoissa.

Kuollut mies osoittautuu Louis Thouret'ksi, joka on ollut porvarillisesti avioliitossa, ja perheessä on yksi tytär. Perhe asuu omakotitalossa esikaupungissa, samalla alueella yhdessä vaimonsa siskojen, ja veljen perheiden kanssa. Vaimon mukaan Louis Thouret toimii apulaisjohtajana Kaplan et Zaninin liikkeessä. Mies tulee kotiin joka ilta junalla kotiin.

Maigret selvittää Kaplan et Zaninin yritystä, mutta ilmeneekin, että se on lopettanut toimintansa. Yhä kummallisempia yksityiskohtia alkaa ilmetä. Louisilla oli kuollessaan keltaiset kengät, joka on yllätys ja kauhistus vaimolle. Lisäksi vaimo hämmästyy, että miehellä oli rahaa lompakossaan, vaikka vaimo säännösteli miehen kukkarossa olevaa rahan määrää. Maigret käy jututtamassa ihmisiä, ja yhä uusia johtolankoja selviää.

Hieman juonen avausta, mutta ei motiivia, eikä murhaajaa paljasteta
Louis Thouret'lla on ollut pieni vuokrahuone, josta löytyy vielä kahdet keltaiset kengät.  Asunnossa on vieraillut poliisin leski. Thouret'n tytär Monique on perintätoimistossa töissä, hänellä on poikaystävä Albert Jorisse. Molemmat ovat tienneet isän kaksoiselämästä. Vaimo joka on pitänyt miehensä ruodussa, on täysin tietämätön työn menetyksestä. Mies on tuonut tilipussin kotiin, ja vaimo on voinut jatkaa seurustelujaan sukulaistensa kanssa.

Tästä avautuu erilaisia tutkintahaaroja ... esimerkiksi kenen kanssa vainaja on käynyt keskusteluja puiston penkillä....

***
Maigret ja penkillä istuskelija sisältää myös Simenonin tapaan pohdintaa miesten ja naisten suhteista. Maigretin vaimo kuvataan järkeväksi, hän hoitaa kotia, kuten Thouret'nkin vaimo, joka ei vaikuta järkevältä. Thouret'n tytär sen sijaan on töissä firmassa, joka ostaa epävarmoja saatavia, ja perii niitä. Monique ei pidä äidistään, ja suunnittelee karkaamista ulkomaille. Moniquen poikaystävä näkee omat mahdollisuutensa.

Rikosten alkusyy on siis dekkarin mukaan vaimon vaatimukset miehensä sosiaalisesta statuksesta, ja turvatuista eläkepäivistä. Kahdenkymmenen viiden vuoden ajan mies oli töissä, mutta sitten työpaikka meni alta.

Dekkarissa selviää vainajan rahojen alkuperä ja yhä monimutkaisempi vyyhti alkaa aueta ...

Maigretit ovat kirjoitettu suhteellisen nopeasti, mutta jos pitää tästä tyylistä, tämä Maigret ja penkillä istuskelija on kelpo dekkari. Otava on julkaissut dekkareita jo 1950-luvulla, ja kaikkiaan tarinoita on yli 80.

****
Georges Simenon (1903 - 1989) kirjoitti yli 400 romaania tai novellia
Muita bloggaamiani Maigreteja:
Maigret ja latvialainen
Maigret ja viinikauppias
Muuta proosaa:
Kolme huonetta Manhattanilla
Luin tämän viime vuonna Ruisrockissa, eli perjantaina 5.7.2019 eli tasan vuosi sitten, Ruisrock olisi ollut ilman koronaa 3. - 5.7.2020.

4 kommenttia:

  1. Järkyttävä määrä kirjoja. Onpa ollut ahkera kirjailija. Maigret on jo klassikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Ahkera kirjoittamaan lisäksi piti naisista ja eli.

      Poista
  2. Simenonilla oli mielenkiintoinen elämä ja uskomaton kirjoitustahti.
    Kuten Mai totesi: Maigret on jo klassikko.
    Sympaattinen persoona tuo piiputteleva ja elämää ymmärtäväinen poliisi.
    Simenonin teokset ovat tasalaatuisia ja komisario Maigret-sarjan parissa tietää olevansa hyvässä ja miellyttävässä seurassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Tunnelma on hyvä ja ovat tasalaatuisia. Maigretin hahmosta pidän.

      Poista