sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Dale Carnegie: Miten päästä eroon turhista huolista





Dale Carnegie: Miten päästä eroon turhista huolista, elämisen taidon opastusta. Alkuteos How to stop worrying and start living 1948, suomentanut J.A Hollo, WSOY, 1986. Sivumäärä 322.

Yhdysvaltalainen Dale Carnegie (1888 - 1955) on kuuluisin kirjastaan, Miten  saada ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Kirja on hyvin amerikkalainen. Teos Miten päästä eroon turhista huolista on esitystavaltaan samanlainen. Kerronta on laveaa ja perustuu kirjoittajan omaan kasvamiseen. Ohjeet ovat helppoja kirjoittaa ja lukea, mutta vaikeampi toteuttaa (suluissa on omat kommenttini):

Elä päivä kerrallaan (idea älä murehdi etukäteen)

Varaudu pahimpaan (kun se ei tapahdu, on helpompaa)

Ota selvää tosiasioista, punnitse eri vaihtoehtoja ja tee päätös (tämä on usein juuri vaikeaa, etsiä tosiasioita ja olla viileä analysoimaan ja kovahermoinen päättämään, tulevaisuutta kun ei tiedä)

Dalen ohjeet ovat kirjoitettu hauskasti esim "Kun kohtalo tarjoaa meille happamen sitruunan, yrittäkäämme tehdä siitä virkistävä juoma" (Sangen hyvä neuvo).

Muutenkin ohjeet ovat hyödyllisiä, kuten ei kannata kostaa, täyttäkää mielenne "rauhan, rohkeuden, terveyden ja toivon ajatuksilla".

Yleensä menestyjiä kritisoidaan, mutta Dale antaa tähänkin ohjeet

"Epäoikeudenmukainen kritiikki on monesti peiteltyä kiitosta, Se merkitsee usein sitä, että olette virittänyt toisten mieleen kateutta".

Dale myöskin kehottaa avaamaan "sateenvarjon" josta päälle satava kritiikki valuu pois.

Rentoutuminen on tärkeää, sitäkään Dale ei unohda. Levätkää, ennen kuin väsytte, oppikaa rentoutumaan kun teette työtä. Hyviä perusohjeita.

Lisäksi kannattaa tyhjentää työpöydältä turhat paperit
Suorittakaa tehtävät tärkeysjärjestyksessä
Jos teille tulee ongelma, se pitää ratkaista heti, jos kaikki tarvittava tieto on olemassa
Oppikaa organisoimaan ja delegoimaan.

Vanhahtavasta kirjoitusasusta huolimatta Dale Carnegien teos Miten päästä eroon huolista on hyvä perusteos, jos haluaa päästä eroon turhista huolista.

Joku on toisaalta sanonut, että huolien määrä on vakio ja kun on huolia ja kipua tietää elävänsä. Toisaalta tällä tekee elämästä mielekkäämmän. Ei kannata tuhlata aikaansa turhaan murehtimiseen ja märehtimiseen.

3 kommenttia:

  1. Mukava postaus ja järkeenkäypiä ja yleispäteviä neuvoja jokajampalle!

    Tuo kolmonen on pulmallisin, sillä on todella vaikeaa pohtia neutraalisti ja loogisesti ikäänkuin itsensä ulkopuolelta objektiivisesti asiaa asiana tarkastellen, mutta harjoitelu kannattaa...

    Mennyt on passé ja tulevasta emme tiedä. Sanotaan, että ikääntymisessä on se hyvä puoli, että huomaa, jotteivat ne monet matkan varrella tuntemamme pelot, surun- ja huolenaiheet ikinä toteutuneet eivätkä enää ehdi.

    Sitruunajuomareseptin otan käyttöön;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä oli mukava kirja, ja kiitos mukavasta kommentista :)

      Poista
  2. Elä päivä kerrallaan (älä murehdi etukäteen) on minun mottoni

    VastaaPoista