sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Arthur-kuninkaan tarinoita



Arthur-kuninkaan tarinoita, suomentanut Martta Eskelinen, Otava 1955, sivumäärä 237.

Tässä englantilaisista lähteistä suomennetussa Arthur-kuninkaan tarinoissa on 24 eri kertomusta.

Kuningas Arthur on legendaarinen ritari ja Englannin kuningas, josta on eri kirjallisia lähteitä. Arthurin legendat sijoittuvat 500-luvulle. Arthur liitetään velho Merliniin. Arthur asui linnassaan Camelotissa, hänellä oli miekkansa Excalibur.

Teos alkaa pahojen keijukaisten kokouksesta. He aikovat vietellä prinsessan, ja lapsesta tulee paha. Koska prinsessa havahtuu petokseen, ja lapsi Merlin kastetaan, hänestä tulee hyvä.

Tarinat etenevät hiljalleen. Teos on kirjoitettu lapselle tai nuorelle, sillä tulkinnat ovat aika sovinnaisia. Merlin varttuu linnassa, mutta hänet riistetään sieltä, mutta selviää. Myöhemmin hän ystävystyy kuningas Arthurin isän kuningas Uther Pendragonin kanssa. Uther on rakastunut, ja Merlin auttaa Utheria saamaan rakastettunsa Ygiernen puolisokseen. Liitosta syntyy poika Arthur. Merlinin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Merlin on ottanut pojan, ja hänet on sijoitettu toisaalle kasvamaan. Uther kuolee, legendan mukaan Utherin perillinen on se, joka vetää miekan kivestä. Arthur nousee kuninkaaksi ja saa puolisokseen Guineveren.

Merlin on nähnyt näyn hopeisesta pöydästä, hienosta maljasta. Tarina kertoo, että malja on Graalin malja.

Merlin on tehnyt pyöreän pöydän tammesta näyn mukaan. Kun pyöreänpöydän ympärillä ollaan ensimmäistä kertaa, lukee yhden paikan kohdalla, että se on vaarallinen paikka.

Kirjassa on tarinoita ritarien seikkailuista. Ritari Lancelot, joka ei ole alkuperäisissä taruissa, tulee myös mukaan. Hän havannoi Guinevereä, mutta ei mene pidemmälle kuten "oikeissa" tarinoissa. Galahad tulee pyöreän pöydän luo ja istuutuu tuoliin, joka on ollut vaarallinen.  Tämä tapahtuu näyn mukaan. Kirjassa siihen liitetty Graalin maljan etsintä epäonnistuu. Toisen legendan mukaan Lancelotin avioton poika sir Galahad olisi löytänyt Graalin maljan.

Kirja päättyy kuningas Arturin kuolemaan, ja muuttoon Avaloniin.

15 kommenttia:

  1. Ah, olen myöhemmän painoksen tästä kirjasta lukenut (tai ainakin luulen sen olevan sama kirja), itse asiassa melkein ajankohtaisesti sain sen joululahjana eli ensimmäiset tarinat kirjasta on luettu juurikin jouluaattoiltana ennen nukkumaanmenoa :)

    Sittemmin on tullut luettua aika paljon muuta Arthurianaa, ja sen valossa tämä on muistini mukaan aika hajanainen teos, mutta oli moni yksittäinen juttu kuitenkin hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että tämä oli hieman hajanainen, ja varsin riisuttu, mutta kiinnostava kaiken kaikkiaan.

      Poista
  2. Nämä tarinat ovat kirjallisuudessa hyvin lainattuja ja vähän politiikassakin elokuvista ja tv-sarjoista puhumattakaan. Anna-kirjoissa näihin viitataan ja Kennedylle ilmeisesti näillä tarinoilla oli vahva vaikutus. Pitäisiköhän minunkin tutustua. Nuo taikuri-hommat vain ei oikein innosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että on lainattuja, ja minullekin nämä Merlin ja miekka kivestä jutut eivät ole aina innostaneet, mutta koin aika hyödylliseksi tämäkin lukemisen.

      Poista
  3. Kyseistä teosta en ole lukenut, mutta aihepiiri on tuttu ja kyllähän pyöreäpöytä, kiiltävähaarniskaiset ritarit ja linnanneidot seikkailuineen sekä Graalin maljan mysteeri ikikiehtovia ovat.

    Vaikkei sievistelyn viitta harteilla liehu, niin sovinnaisilla tulkinnoilla on/olisi mielestäni sijansa edelleenkin varhaisnuorten kirjallisuudessa ja miksei yleisemminkin malliin "havannoi Guinevereä". Kyllä jotain sopii jättää lukijan mielikuvituksen varaan leväyttämättä aukeaman täydeltä ns. koko Ranskaa ja Reininmaata silmien eteen;) Joulumieltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja joulumieltä sinne. Yleissivistyksen kannalta on hyödyllinen teos, kuningas Arthur on jäänyt aiemmin vähän etäiseksi hahmoksi, tai ollut muiden kirjallisten viitteiden varassa, joita on aika liuta brittiläisessä ja englantilaisessa kirjallisuudessa.

      Poista
  4. me käytiin Arthurin luona viime kesänä:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/08/min-klocka-gick-sonder-pa-resan.html

    VastaaPoista
  5. Aiheesta myöskään:
    http://iltaka.blogspot.com/2018/12/rosemary-sutcliff-kuningas-arthuri.html

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HYvää joulua, luin bloggaustasi. En tiennyt tuosta trilogiasta, kiva että linkkasit ja vinkkasit tuosta.

      Poista
  6. Tämä aina niin uusi aihe vaikka on kaluttu niin monesti, pikku tyttönä kuulin kuunelmankin samasta aiheesta, tosin Guinnever taisi olla suomettuna Elsa:) Elokuviakin on aiheesta pilvin pimein ja niistä suurin osa on tullut katsottua, nuorena tämä kirja tuli kahlattua kuten Robin Hoodit ja muutkin vastaavat opukset:) Kyllä tämä kirja on aina esittelyn väärti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse keskityin lapsena lähinnä Robin Hoodiin, ja se tarinakin aina uudestaan pyöräytetään elokuvan muotoon, mutta myös Arturiin viitataan toistuvasti. Kiitos kommentista :)

      Poista
  7. Voi näitä vihreitä, ensimmäinen lause meni komeasti ilman verbiä ja toisessa lauseessa kuunnelma yhdellä ännällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä sattuu, kun tapahtuu. Aika paljon tulee kommentoitua älypuhelimella, ja nyt uudessa on ennakoiva tekstin syöttö, ja se vaihtaa peräti sanoja.

      Poista