sunnuntai 19. toukokuuta 2019

P.G Wodehouse: Hiiop, Jeeves


P.G. Wodehouse: Hiiop, Jeeves, sisältää tarinat Hiiop Jeeves, Code of the Woosters 1938, Huomenta Jeeves, Joy in the Morning 1946 sekä Bingo pulassa,  Clustering Round Young Bingo 1925. Suomentanut Kaisa Sivenius. Teos, 2010, sivumäärä 617.

P.G Wodehousen (1881 - 1975) Jeeves-tarinoiden idea on yksinkertainen. Minäkertoja on laiska ja rikas poikamies Bertram 'Bertie' Wooster. Hänen talouttaan hoitaa hovimestari Jeeves. Bertie pitää itseään välkkynä, mutta on todellisuudessa aika tyhmä, kömpelö ja joutuu jatkuvasti vaikeuksiin. Jeeves on isäntäänsä monin verroin älykkäämpi ja junailee asiat lopulta uomiinsa.  Bertie on laiska ja avuton, mitä kuvaa kirjan aloituskin:
Kurkotin kättäni peiton alta, ja soitin kelloa kutsuakseni Jeevesin paikalle.
- Iltaa Jeeves
- Hyvää huomenta
Tästä yllätyin
- Onko nyt aamu?
- Kyllä on
- Oletteko varma ulkonahan on pimeää.
- On sumua ...

Bertie on saanut rahansa perimällä edesmenneet vanhempansa. Bertien sukuun kuuluu paljon setiä ja tätejä, joista eniten tarinoissa esiintyvät Dahlia-täti, tämän aviomies Tom Travers, sekä Agatha-täti. Bertien suurin pelko on joutua naimisiin, hän yrittää pysytellä poikamiehenä ja Jeevesin passattavana, toiseksi tärkeintä on saada nauttia Anatole-kokin herkuista.

Olen lukenut teini-iässä kaikki silloin suomennetetut Jeeves-tarinat, ja P.G Wodehousen teoksia enemmänkin. Sain lahjaksi ylläolevan kirjan jossa on kolme tarinaa, eli kaksi täyspitkää Hiiop Jeeves sekä Huomenta Jeeves ja yksi lyhyt tarina Bingo pulassa.

Bingo pulassa  on kirjan tarinoista ajallisesti ensimmäinen ja lyhin ja sisältää olennaista informaatiota, eli miten loistokokki Anatole päätyi Bertien tädin Dahlian palvelukseen. Dahlia julkaisee Miladys Boudoir -lehteä, johon Bingon vaimo kirjailija Rosie M. Banks kirjoittaa jutun  'Näin varmistan miesmussukkani rakkauden'. Bingo, joka on Bertien vanha koulukaveri vetoaa Bertieen, jotta tämä murtautuisi heille ja varastaisi vaimonsa kirjoittaman jutun. Bertien murto päättyy katastrofiin ja poliisin tuloon, mutta Jeeves on nerokkaasti hankkinut sisäkön Bingolle, ja  saa Anatolen pestautumaan Dahlialle, sekä pystyy estämään jutun julkaisun. Jeeves on yliveto.

Hiiop Jeeves -tarina on kirjan ensimmäinen täyspitkä kertomus ja siinä on muutamia juonilankoja.
Bertie haluaa siis pysytellä poikamiehenä, eikä ainakaan avioitua Madeline Bassetin kanssa, jonka isä on tuomari sir Watkyn Bassett, joka on tuominnut Bertie poliisilakin varkaudesta sakkoihin. Madeleine Basset kihloissa Bertien ystävän Gussie Fink-Nottlen kanssa. Bertie pelkää, että Madeline iskee uudestaan häneen kyntensä, pari on ollut lyhyen aikaa kihloissakin.
Bertien täti Dahlia tarvitsee jatkuvasti mieheltään Tomilta rahaa Miladys Boudoir -lehtensä pyörittämiseen. Tom on keräilijä ja kärkkyy hopeista lehmäkermakkoa. Dahlia käskee Bertien mennä haukkumaan kermanokka antiikkikauppaan, jotta Tom saisi sen halvalla. (Tässä tulee ilmi muuten yksi ikuinen teema, mitä enemmän on rahaa, sitä halvemmalla kaikki pitäisi saada).

Bertie törmää antiikkikaupassa sir Watkyn Bassettiin, joka pitää häntä varkaana, jonka on tuominnut vankilaan kolmeksi kuukaudeksi. Sir Watkyn on kaupassa fasistijärjestön puheenjohtajan Roderick Spoden kanssa. Spode on pitkä ja paksu, ja pahansuopa. Sir Watkyn esittelee Spodelle Bertien rikollisena. Bertie kompastuu kissaan ja miltei lähtee epähuomiossa kermakko mukanaan antiikkikaupasta. Sir Watkyn ostaa lehmäkermakon Tomin nenän edestä.

Gussie Fink-Nottle sähköttelee Bertille maanisesti, että Bertien on pakko tulla eheyttämään hänen kihlaustaan Isä-Bassetin tyköön. Myös Dahlia-täti usuttaa Bertietä varastamaan Tomille kermakon. Bertie menee paikalle, mistä Madeline on imarreltu, hän luulee että Bertie rakastaa häntä yhä.

Gussiella on tapana merkitä muistikirjaansa huomioita ihmisistä. Hän on avautunut tulevan appensa maiskutuksesta ja muista ärsyttävistä tavoista. Muistikirja katoaa, mutta on Bassetin siskon tyttärellä Stephanie Byngillä eli Stiffyllä, joka haluaa mennä naimisiin Bertien ystävän Harold Pinkerin eli Pimeän kanssa. Harold on vain kappalainen, eli hänen pitäisi saada kirkkoherran paikka. Stiffy kiristää Bertietä varastamaan kermakon, jotta hänen sulhasehdokkaansa sen palauttaisi ja voisi pyytää kirkkoherran paikkaa. Dahlia-täti ilmoittaa myöskin tulevansa kartanoon. Lisäksi Roderick Spode ilmoittaa Bertielle tietävänsä, että Bertien tehtävä kartanossa on vain ja ainoastaan varastaa hopeinen lehmäkermakko Tom Traversille.

Tilanne muodostuu todella pahaksi, nuorten avioliitot uhkaavat jäädä solmimatta, Bertietä uhkaa kuukauden vankeustuomio, ja kokki Anatolea ollaan menettämässä.

Jeeves kuitenkin kätilöi ratkaisun, hauskana yksityiskohtana voi mainita, että Spodesta ilmenee silloin erikoinen, nykyisin normaali asia, hän kaupittelee naisten alusvaatteita.

Huomenta Jeeves on näistä tarinoista minusta hauskin.
Bertien Agatha-tädin toinen aviomies Lordi Worplesdon on pyytänyt apua Jeevesiltä fuusiossa. Lordi Worplesdonin ristimänimeltään Percival on laivanvarustaja ja valmistelee fuusiota amerikkalaisen Chichester Clamin kanssa. Asia ei saa vuotaa julkisuuteen, koska tieto vaikuttaa pörssiin.  Suunnitelman mukaan Bertien ja Jeevesin on muutettava lordin tilusten lähellä Wanhaan torppaan.

Percivalin hehkeä tytär Florence Craye, on ollut kihloissa Bertien kanssa ja on ollut aivan tipalla, että hääkellot eivät ole soineet. Bertie, joka luuli, että Spinozan kootut ovat kirjakerhon kuukauden kirja, on hakemassa niteitä Jeevesille. Hän valehtelee Florencelle, että Spinoza on häntä itseään varten. Florencen kiinnostus Bertieen uudelleen nousee, vaikka Florence on iskenyt kyntensä Bertien ystävään D'Arcy Cheesewrightiin eli Stiltoniin ja he ovat kihloissa. Stilton, vaikka on hienostokoulusta, on ruvennut tavalliseksi passipoliisiksi. Florence ei pidä muutoksesta, eikä isä ole antamassa nuorille naimalupaa. Stilton on hyvin mustasukkainen, ja saa selville, että Bertie on ollut kihloissa Florencen kanssa. Maalla Florencen pikkuveli Edwin ahkera partiolainen, aina valmiina myös tulentekoon. Bertien majana oleva mökki roihahtaa palamaan ...

Percival ei anna myöskään naimalupaa Nobbylle ja Bokolle. Nobby eli Zenobia  Hopwood on ollut kihloissa Percyn kanssa, Boko eli George Fittleworth on kirjailija, joka on lähdössä Hollywoodiin, jossa on houkutuksia. Nobby ei halua päästää Bokoa pokamiehenä Amerikan naaraiden raadeltavaksi, Nobby on vasta 20-vuotias, eikä tuolloin täysikäinen ...

Maalla on totisesti mukavaa, ja paljon sattuu ja tapahtuu ennen kuin parit saavat toisensa sekä liikeasiat saadaan päätökseen.

Juonet on monipolvisia, ja juoni langat risteilevät mutta Jeeves on paras!

*****
P.G. Wodehouse (1881 - 1975) eli ristimänimeltään Pelham Grenville Wodehouse oli kuuluisa englantilainen kirjailija, joka aateloitiin vasta 1975. Wodehouse muutti 1930-luvulla Ranskaan, ja joutui saksalaisten arestiin ja teki sodan aikana muutamia radiokuunnelmia Berliinissä. Tämä oli shokki Saksan kanssa sodassa olevalle Britannialle. Sodan jälkeen Wodehouse muutti Yhdysvaltoihin.

4 kommenttia:

 1. Wodehouse on niin brittinen, pitäisi enemmän lukea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Sangen hauskoja, jos sattuu pitämään tämäntyyppisestä huumorista.

   Poista
 2. En ole näitä Jeeves-tarinoita lukenut, mutta katsonut tv-sarjaa Kyllä Jeeves hoitaa. Stephen Fryn ja Hugh Laurien mainiosti esittämä brittihuumori puri minuun tuolloin.

  VastaaPoista