torstai 1. lokakuuta 2015

Paolo Coelho: Alkemisti



Paolo Coelho: Alkemisti, Alquimista 1988, suomentanut Sanna Pernu, Bazar 2006, sivumäärä 180.

Paolo Coelhon Alkemisti on tarina andalusialaisesta lammaspaimenesta Santiagosta. Santiago on ollut opissa pappisseminaarissa, mutta palannut lampaiden kaitsijaksi. Hän on taitava työssään, kaitsee laumaansa, keritsee lampaita ja myy kauppiaalle villaa. Santiago on kiinnostunut kauppiaan tyttärestä. Hän näkee toistuvasti unta, hän on löytämässä aarretta Egyptistä.

Alkemisti on tarina ihmisen kasvusta ja elämästä. Lauseet ovat yksinkertaisia. teksti on terapeuttista, osa tarinasta on vertauskuvallisella tasolla. Tarina sisältää myös uskonnollisia viittauksia, jotka jätän mainitsematta, kuten "loppuratkaisutkin", suositan lukemaan kirjan pelkästään Coelhon huomioiden vuoksi, joista alla poimittuna muutamia.

Juoni lyhyesti
Santiago on oppinut lammaspaimenena tulkitsemaan laumaa, ja oppinut hiljaisuudesta. Hän kysyy unista neuvoa ennustajalta ja vanhukselta, joka esittäytyy Melkisedekiksi, Salemin kuninkaaksi, joka kehottaa häntä seuraamaan oman elämänsä tietä. Hän puhuu myös Maailman Sielusta, johon tarinassa viitataan monesti, mutta ei enää tässä bloggauksessa. Santiago pystyy päästämään irti paimenen työstä ja kauppiaan tyttärestä ja lähtee kohti pyramideja ensin Tangeriin. Tangerissa häneltä varastetaan matkarahat ja hän päätyy töihin kristalleja myyvään kauppaan, jossa hän kiillottaa kristalleja. Kauppa sujuu suotuisasti, ja tässä osiossa puhutaan oman elämänsä tiestä ja haaveiden toteuttamisesta. Santiago ottaa vastoinkäymisten jälkeen seikkailijan asenteen eikä uhrin. Tässä osiossa käydään monta hedelmällistä keskustelua, ja Santiago osaa lopulta kristallien myynnin, enteiden tulkinnan ja sanattoman kielen.

Lähtiessään kaupasta "varakkaana", hän voisi palata lammaspaimeneksi, mutta päättää ylittää karavaanin mukana Saharan autiomaan. Hän tapaa karavaanissa englantilaisen, joka yrittää kirjoista oppia alkemian salaisuuden. Hän etsii myös alkemistia. Santiago sen sijaan tarkkailee aavikkoa, hän oppii, sillä aavikko on vanha ja viisas. Vaikeuksien kautta he päätyvät keitaalle. Aavikolla riehuu sota, joka on aiheuttanut ja aiheuttaa paljon vaaratilanteita. Karavaani ei kykene jatkamaan matkaa. Keitaalla Santiago tapaa elämänsä naisen kaivolla, jossa Santiago odottaa joka päivä tätä, he käyvät keskusteluja elämästä. Keitaalla on myös alkemisti, joka odottaa oppipoikaa, ja englantilainen, joka haluaa oppipojaksi. Kirjan luonteeseen liittyen, englantilainen ei ole vielä sillä tasolla, että hän voi olla oppipoika. Santiago näkee enteitä, että keitaalle vastoin aavikon lakia hyökätään, hän varoittaa keitaan vanhimpia. Jännittävien vaiheiden jälkeen hyökkääjät tapetaan ja johtaja hirtetään. Alkemisti paljastaa itsensä ja on valmis ohjaamaan Santiagon pyramideille. Santiago joutuu painimaan sydämensä kanssa, jotta pystyy jättämään ihastuksensa keitaalle. Alkemisti osoittaa, että jos Santiago ei toteuta unelmiaan, avioliitto, ja muu menestys näivettyvät.

Tarina jatkuu ja pyramidit saavutetaan, lopussa on tavallaan alku ja itse tarinan loppu ei ole aivan suoraviivainen, mutta on onnellinen.

Arvostelu
Paolo Coelhon kerronta on mestarillisen yksinkertaisella tasolla. Joka kappaleessa on yksinkertaisia totuuksia, mikä on unelmien voima, mikä meitä vie eteenpäin, mikä kahlitsee ja sokeuttaa. Jokainen voi kokea tästä elämyksiä. Jotkut asiat tosin olivat liian lennokkaita, ja sitä paitsi kirjan toimijat ovat miehiä. Naisten osa on olla kotona ja odottaa, keitaan tyttö ja kauppiaan tytär. He odottavat miestä, tiukasti kotona. Lisäksi aavikon sanotaan olevan kuin oikukas nainen. Arvosteluista päätellen, tämä on kuitenkin naisten rakastama kirja.

Kirjan takana on paljon ylistäviä arvosteluja, Russell Crowen mukaan hän suosittelee hukassa oleville kahta kirjaa Alkemistiä ja Siddhartaa, Siddhartassa on jotain samaa. Tämä Alkemisti on minusta sukua myös Bachin Lokki Joonatanille kasvamisen ja oman tien löytämisen suhteen sekä Pikku prinssille aavikonkin suhteen. Rudyard Kiplingin Kim koko maailman ystävän lasken samaan kategoriaan. Nämä teokset ovat lukijoiden mukaan joko höpöhöpöä tai elämää kantavia. Minusta nämä ovat enimmäkseen jälkimmäistä, mutta arviointi liittyy myös jokaisen tunnetilaan ja elämänvaiheeseen.

Coelhon huomioita ja oivalluksia
En kirjaa niitä aivan sanatarkasti, sillä kirjan hyvyyttä on niveltää viisaudet itse tapahtumaan

Santiago oppii aluksi suotuisan onnen periaatteen ja ymmärtää aloittelijan hyvän onnen, mutta joutuu lopussa tekemään unelmansa täyttämiseksi "ison loppurypistyksen"

Ihmisen pitää valita, haluaako toteuttaa unelmansa vai  haluaako haaveilla.

Aavistukset ovat sielun nopeita sukelluksia elämän virtaan.

Tuntematonta ei tarvitse pelätä, koska jokainen ihminen pystyy saavuttamaan sen, jonka haluaa ja mitä tarvitsee. Pelkomme katoaa kun ymmärrämme että kohtaloa ja maailmaa ohjaa sama käsi. Jos haluat jotakin täydestä sydämestä, olet lähellä maailman sielua. Sydän puhuu, mutta sitä pitää osata kuunnella, eikä torjua unelmia, sen takia sydän puhuu etenkin lapselle. He eivät torju unelmia.
Rohkeus on tärkeää ja välttämätöntä, kun tavoitellaan unelmia.
Oikea rakkaus ei kiellä seuraamasta elämäntietä.
Älä ajattele taakse jäänyttä.
Oppia voi vain tekojen kautta.
Pelko tuskasta on pahempaa kuin itse tuska.
Uudempi painos löytyy kaupasta

Ajanjakso ja viisasten kivi
Kirjan tapahtumat ovat ikuisia, sijoittaisin tarinan 1900-luvun alkuun, sillä kirjassa puhutaan esperantosta, joka kehitettiin vasta vuonna 1887, lisäksi sotilailla on käsissään tuliaseita.

Nimensä mukaan puhutaan alkemististä ja alkemiasta. Myös Potterista tuttu viisasten kivi ja elämän eliksiiri on mukana tarinassa, samalla tavalla elämän eliksiiriä juotaessa elinikä nousee.

Usein puhutaan että alkemistit yrittäisivät muuttaa lyijyä kullaksi. Kulta on tarinassa vain sivutuote, alkemistin tehtäväkenttä on varsin toisenlainen, siihen liittyvät maailman kieli ja henki.
Epäjalojen ajatusten jalostaminen ja mielen puhdistaminen ovat myös alkemistin tavoitteina. Alkemistit ovat tavallaan kuin jedit, eräässäkin kohdassa alkemisti käännyttää soturit katseella ja puheella. Lisäksi alkemian oppi siirtyy suullisena, ja on "mestari" ja "oppipoika".

*****
Paolo Coelho (s. 1947) on brasilialainen kirjailija. Alkemistiä sanotaan hänen läpimurtoteoksekseen, Coelhon ensimmäinen suomennettu teos on Pyhiinvaellus 1987. Olen blogannut (mutta en pitänyt) teoksesta Veronika päättää kuolla (1988) täällä. Teoksen alkusanoista selviää, että Coelholla on ollut hyvin vaikea ja onnetonkin lapsuus ja nuoruus.

10 kommenttia:

  1. Jostakin syystä välttelen Coelhoa ja tiedän, että ei ole minun kirjojani. Suosittu kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Coelhon teos Veronica päättää kuolla oli minulle pettymys, joten tästä en odottanut mitään. Tätä taustaa vastaan oli hieman yllättävää, että pidin tästä. Tässä oli kyllä minusta jotain liian lennokastakin.

      Poista
  2. Alkemistin kanssa piti olla kynä ja paperi mukana, jotta tärkeimmät oivallukset sai kirjattua ylös. Silti jotenkin skeptisen suhtautumiseni takia en päässyt nauttimaan Coelhosta sillä tasolla kuin häntä on ylistetty. Ehkä pitäisi lukea häneltä jotakin muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kirja joka varmasti jakaa ihmisiä. Itsekin taiteilin ohuella trapetsilla, onko tämä hyvä vai ei. Viisaudetkin ovat muissakin kirjoissa, joita olen luetellut bloggauksessani. Ilman kirjojakin nämä oivaltaa, kutenkirjasakin lukee. On tässä kuitenkin jotai, moni megatähti tätä suitsuttaa ....

      Poista
  3. Liika ylistys voi olla haitaksi kirjalle ja kirjeilijalle. Itse en ainakaan pysty kovin avoimin mielin ylistettyjä lukemaan, elleivät ole jo tuttuja itselle. Muuten on koko ajan takaraivossa sellainen "mikä tässä nyt sitten muka on niin hienoa" -ajatus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta :)

      Luultavasti Coelholle on aivan sama kehunko vai moitinko hänen teoksiaan. Molemmat toimet olen tehnyt.

      Luulisin myöskin, että ihmiset eivät hae lukuvinkkejä tästä blogista, luen niin vanhoja kirjoja, tämänkin olen ostanut kirppikseltä. :)

      Poista
  4. Tuohon sinun edellä olevaan. Veikkaan, että sinulta haetaan lukuvinkkejä paljonkin. Itse mietin usein, että heivaisinko uutuudet kokonaan pois tai minkä verran toisin blogiini. Hahmottelen vasta blogini raameja.

    Coelho on välillä koettelevaa, luin viime vuoden uutuuden ja en oikein pitänyt. Sen sijaan Valon Soturin käsikirja on iskenyt minuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että Coelho on koko ajan sillä rajalla onko falski, tämä minusta ei ollut.
      Uskoisin lukuvinkkien kohdalla ennenminkin niin, että blogille tulee tietty linja, ja "vakiolukijat" oppivat bloggarin linjan ja vertaamaan omaan, ja sitä kautta tiedostamaan, onko kirja sopiva itselle....
      Jotenkin yritän kertoa "vain oman mielipiteeni", vinkkaamisen koen jotenkin vaikeaksi, joskin joskus kirjoitan. Russell Crowen vinkkaus voi olla hyvä, jos on hukassa, tämä kirja voi (ei siis välttämättä, mutta voi) auttaa.

      Poista
  5. Tulin lisäämään vielä toisen eli Coelhon Pyhiinvaellus on maistunut minulle myös. Viime vuoden rakkaus plääh ei.
    Tuota tarkoitin, että sitä oppii tietämään, missä blogissa on kotoisaa, että kirjallisuus kiinnostaa. Kerään Christien kirjoja, ja haluaisin ehtiä lukemaan niitä. Kerään myös Langin kitjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläkin on jokunen Christie, mutta saatvuus on ollut niukkaa, mutta luku-urakkaan olen käyttänyt kirjaston hyviä varauspalveluja hyväkseni.

      Poista