sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Reijo Mäki: Black Jack


Reijo Mäki Black Jack, Otava 2003, Seven-pokkari 2010, sivumäärä 395. (last edit 19.6.2022)

Reijo Mäen dekkari Black Jack luotaa vaihtoehtonuoriin ja perintösotkuihin.

Ensimmäinen kuvaus: Kupittaan Citymarketin biojäteastia, vaihtoehtonuoret dyykkaamassa ruokaa. Kun ei enää huvita, lähdetään taksilla pois Ilmari Ice Suurlahden johdolla ja tyköön. Ice on vähemmän empaattinen nykysysteemin vihaaja, jolla on suurperinnön turvin yllin kyllin rahaa ja komea kämppä. Ilmari vihaa suoritusyhteiskuntaa ja kaikkia sen yksilöitä. Itse hän ei tee yhtään mitään, mutta pelkkä osakesalkku on 75 miljoonan euron arvoinen.

Toisaalla on eteläinen kaveri Jack Abu-Omar soluttautunut Suomeen ja hänellä on suomalainen vaimo Riitta ja lapsi. Sattumaa tai ei kaverien vaimon Riitan  kesäpaikka on Kupittaan CM:n viereisellä siirtolapuutarhakaistaleella. Vaimo kuokkii kasveja, mies muutakin.

Vares taas yksityiskyttää  laulaja Mirkoa tämän vaimon käskystä. Marilyn Mansner kerää kuuluisia laulajia sänkyynsä, eli kyse ei ole henkisestä suhteesta vaan yhdestä kerrasta, joka tapahtuu myös Mirkon kanssa. Vares jututtaa Marilyniä saadakseen todisteita. Marilynin kaksoissisko Norma Jean puolestaan kerää linnakundeja, ja yksi on tulossa siviiliin monta yllätystä kassissaan ja kasseissaan. Marilyn ja Norma Jean ovat upporikkaan Ilmari Suurlahden serkkuja, mutta jääneet perinnön jaossa pikkusummiin uuden testamentin vuoksi. Vares saa pestin Timo Barkilta, pitää etsiä kadonnut kettutyttö Mielikki Bark. Ilmarin kuollut isä teollisuusneuvo Kauko Aatos Suurlahti oli myös kadonneen kettutytön Mielikki Barkin oikea isä. Vares jututtaa Mielikin uskovaista äitiä Almaa, jotta pääsee eteenpäin Mielikin katoamisessa. Alma oli Suurlahden taloudenhoitaja.

Tarinassa on laaja konnakaarti. Harry Hallanvaara pesee rahaa yhdessä Jack Abu-Omarin kanssa pizzeriassa. Hallanvaaran setä on parturi monsieur Lada (monsieur Mosse oli suomalainen maskeeraaja ja parturi), vanha linnakundi, joka on muuttanut nimensä Lauri David Loittonevaksi. Norma Jeanilla on ollut suhde konna Erkki Vauhkosen kanssa, joka pääsee vankilasta. Vankilasta on tulossa myös uusi poikaystävä Adam Aragiri.  

Tämä on Reijo Mäen Vares-sarjassa mukiimenevä teos (julkaistu 2003)  ja kestänyt aikaa hyvin. Tässä on paljon teemoja, kuten globalisaation vastustaminen, kettutarhaiskut, terrorismi, ja ikuinen ahneus.

Koodisanoja ovat vielä La Palma ja Black Jack. Varesten tyyliin lankoja ja hahmoja on paljon, juonitaan, huijataan, tapetaan ja lopussa kaikki kietoutuu yhteen.

Tässä on monta erillistä juttua tai rikosta, Mielikin katoaminen, Ilmarin puuhat, mutta myös Luusalmi on kadonnut. Hän on kirjoittamassa teosta jättitsunameista ja niiden vaaroista (tämän kirjoitusaika oli ennen Tapaninpäivän tsunamia 2004).

Suurin mysteeri on Operaatio Black Jack, onko se kaikkien aikojen paukku vai suutari?

Kirjan loppu on oikea konnien kiihkeä tulitaistelukimara, jossa moni konna hiljenee lopullisesti.
****
Black Jackin maisemia ja kavereita
Vares "ihailee" Ylioppilastaloja Hämeenkadun alussa. Sinne Jussi muutti, kun saapui Merikarvialta opiskelemaan oikikseen. Opinnot eivät edenneet, mutta Jussi Vares jäi Turkuun. Merikarvialla oli Black Jackin aikaan vielä setä Valtteri Vares.

Vareksen kaveripiiri koostuu tässä kirjassa toimittaja Ruuhiosta, antikvariaatin pitäjä pastori Alasesta,  novellikirjailija Luusalmesta ja setämies Valtteri Vares lähettää kortin. Kadonnut Luusalmi löytyy ehjänä. Hän haluaa myös riimitellä ”olen saunatakkinen tyttö, hän on nähnyt pefletin …” . Vareksella on hetken aikaa seuralainen Gun Snell, josta paljastuu yllättäviä asioita. Gun palaa takaisin Helsinkiin ja Vares jää taas yksin
.
Varekset sisältävät Turun tarkkaa kuvailua. Tässä mainitaan Old-Bank eli entinen HOP:n konttori, ja Ravintola Koulu, jossa on ollut entinen ruotsinkielinen ala-aste. 

Uusi-Apteekki
Apteekki oli Aurajoen vieressä ja nyt Uusi Apteekki Kaskenmäessä, siellä vielä Otto.
Olavin Krouvi on hyvin lähellä Uutta Apteekkia nurkan takana Hämeenkadun alussa.

Olavi Krouvi

Hirvensalon saaressakin käydään ja Papinsaaressa, josta rimastuttavasti Reijo Mäki lohkaisee: "Papinsaari oli entinen kesäslummi, josta tehtiin rytinällä haluttua kovanrahan asuntoaluetta". s. 253. Juuri näin ja pätee koko Kaistarniemeen, jonka päässä on Papinsaari.

Kirjassa käydään Lausteellakin, josta Vares tulee gorillapuvussa linja-autolla takaisin. 
Alasen antikvariaatti on Itäisellä pitkälläkadulla.  Elokuvan antikkana on kuvattu Brahenkadun Vaskikarin antikkaa

Puutorilla häämöttää entinen yleinen vessa, joka on nykyään Ravintola Puutorin Vessa, jossa Vares on käynyt tuopillisella.Turun Linnan lähellä on jokilautta "turun murteella" ”Föri”. 


Wanhassa Portissa tai Hämeenportissa Vares käy myös, mutta se lienee nyt Wanha Mestari tai Portti, on siis Hämeenkadun ja Kerttulin kadun kulmassa.
Hämeenkadun ja Kerttulinkadun kulman Portti
--*****
Reijo Mäki (s. 1958) on isojen painosten kirjailja ja yhteiskuntamme avokätinen tuloveronmaksaja. Vares-sarja on hänen tavaramerkkinsä. 
Reijo Mäen esikoisteos on Enkelipölyä.

Luettelo Reijo Mäen Vareksista, ja tarinaa Varesten maisemista on täällä.

Mäki on kirjoittanut muutakin:

Mäellä on myös Roivas-sarja.
1. Kruunun vasikan TÄÄLLÄ
2. Liian kauniin tytön TÄÄLLÄ
3. Slussenin TÄÄLLÄ.
Rahan kääntöpiiri TÄÄLLÄ

Reijon Mäen scifi: Tatuoitu taivas, 1996

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti