tiistai 7. marraskuuta 2023

Kata Kärkkäinen: Minä ja Morrison

 


Kata Kärkkäinen: Minä ja Morrison, Tammi 1999, Loisto-pokkari 2002, sivumäärä 240.

Kata Kärkkäisen (s. 1968) esikoisteos Minä ja Morrison kertoo Millasta, joka rakastuu pikkurikolliseen Akiin, jolla on Joonas-veli. Kirja filmattiin ja sen ohjasi Lenka Hellstedt, pääosissa olivat Irina Björklund (Milla) ja Samuli Edelmann  '(Aki).

Minä ja Morrison on helppolukuinen tarina, joka puolen välin jälkeen ankeutuu. Päähenkilö ja minä-kertoja Milla ajelehtii, tapaa Akin, jonka kanssa seurustelee, sänkyilee ja huumeilee. Filmissä Akilla on Joonas-niminen poika, mutta kirjassa hän on pikku-veli, joka Akin mukaan on "lievästi jälkeenjäänyt", tosin Joonas on hyvin älykäs joillakin aloilla ja hyvä piirtämään. 

Äiti haluaisi että Milla opiskelisi, menisi akateemisiin naimisiin. Millalla on Akin kanssa huumehengailussa pelkkää alamäkeä, ja Aki sössii asiansa ...

Juoni puksuttaa ankeaan loppuunsa. Kirja on kiinnostanut sen verran, että kirjasta pukattiin filmi, joka kaiketi sekin menestyi hyvin. Olen nähnyt filmin tv:stä.

Kirjan kansi on vuoden 2001 filmistä. 

****


Anssi Kelan Sinkku Milla soi elokuvassa. Yllä virallinen Millan musiikkivideo youtubesta. Anssi laulaa Akin talossa, ja seinällä on Jim Morrisonin kuva. Anssi Kela oli lukenut elokuvan käsikirjoituksen ja ottanut biisiin siitä sanat, Milla hei, joskin kertosäe kuvaa aika hyvin Millan elämää ja äidin asennetta siihen:

Milla hei sun täytyy muuttuu
sun elämältä suunta puuttuu
sä aina tartut tikkuun lyhimpään
se ei johda mihinkään
sä et oo mikään tyttö enää
sun täytyis tehdä jotain järkevää
ja lapselliset leikkis lopettaa (Anssi Kela).

Kirjan ehkä mielenkiintosin kohta liittyy 26-vuotiaaseen Millaan, jonka ristimänimi yllättäen on kirjan mukaan Mirjam, Milla itse on muuttanut nimen Millaksi.
Videolla näkyy myös flipperi, jota peliä kirjailija sanoo pelanneensa kotikaupungissaan nuorena (lähde Yle Elämäni kesä). Luullakseni kirjan kiinnostavuus on Milla pohdinnoissa ja ratkaisuissa, joka kuvaa tuon ajan nuorten aikuisten ongelmia. 

Filmi oli yksi osa (osa 2) Levottomat -filmisarjaa. Milla on peruslevoton. 

Milla sinkkuna julkaistiin (ilmeisesti) 7.11.2001. eli tämä päivä.


Tuolloin julkaistiin elokuvista Soundtrack, jonka myös ostin, yläkuva biisilistasta.

6 kommenttia:

  1. Tämä tosiaan kuvasi aikakautensa nuorten maailmaa ja visioita ja tuo Anssi Kelan kappale on paljonpuhuva, eikä sen sanoma ole ajan saatossa valitettavasti suinkaan vanhentunut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milla on Anssi Kelan keikoilla hyvinkin toivottu, ja jäänyt elämään keikkasettiin, mikä on minusta jonkin verran yllättävää.

      Poista
  2. Milla on menevä ralli ja tarttuva, joten en ihmettele sen jatkuvaa suosiota. En itse asiassa tiennyt kappaleen olevan soundtrack.

    Kärkkäisen Kahdeksas huone on lukulistalla siitä narsistisesta syystä, että päähenkilö on Anki. :) Se on kovin harvinaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milla on julkaistu singlenä ja se oli myös Nummelan multiplatinapainoksissa.

      Minä ja Morrisoni elokuvasta julkaistiin Soundtrack, jossa on myös Anssi Kelalta Nummela-levyltä biisi Harhaa.

      Poista
  3. Oon Kärkkäiseltä lukenu ainoastaan Mandala-trilogian kaks ekaa osaa. Liekkö kolmatta osaa ikinä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kata Kärkkäinen käsikirjoitti tv-sarjaa Samppanjaa ja vaahtokarkkeja, kun se tuli, pidin siitä tai muistelen pitäneeni.

      Poista