perjantai 25. elokuuta 2023

Jack Vance: Iltaruskon maa

 


Jack Vance: Iltaruskon maa, alkuteos The Dying Earth 1950, suomentaja Juhani Koskinen, Kirjayhtymä 1988, sivumäärä 188.

Jack Vancen scififantasia Iltaruskon maa on kirjoitettu romaanin muotoon, mutta se koostuu kuudesta novellista. Novellien tapahtumapaikka on  raihnainen maapallo, jota ikivanha punainen aurinko valaisee. Rappeutuminen etenee, velhoja on, mutta useimmat loitsut ovat unohtuneet ja niitä luetaan kirjoista. Väkivalta on tyypillinen tapa ratkoa ongelmia.

Juonellisia novelleja on kolme, joista ensimmäinen on Turjan Miirin valtias. Miirin valtias Turjan on yrittänyt luoda elämää, huonoin eväin, luodut olennot ovat epätäydellisiä, ja kuolevat pian. Hän haluaa oppia Pandelumelta, joka asuu toisella planeetalla. Hän loitsii itsensä Pandelumen luo, mutta joutuu hankkimaan Pandelumelle Kandive Kultaparran amuletin. Anastuksen jälkeen Pandelume alkaa opettaa Turjania. Pandelume on luonut kauniin naisen nimeltä T'sais. T'sais näkee vain rumaa, ja tappaa olennot tieltään, planeetalle tullut Turjan joutui puolustautumaan, mutta selvisi. Turjan tekee T'saisille kiltin kaksosen T'sainin, joka opettaa T'saisia (joka jää "hämmennyksen" tilaan). Turjan vie T'sainin maahan. Turjan joutuu myöhemmässä kertomuksessa vangiksi, häneltä halutaan tieto, miten elämää luodaan. T'sain pelastaa Turjanin, mutta haavoittuu kuolettavasti. Turjan lupaa luoda hänet uudestaan.

T'sais pystyy jo hillitsemään itseään, hän pyytää Pandelumelta, että pääsisi maahan, jossa tapaa noidan rumentamaan Etarrin. Etarr saa palautettua ulkonäkönsä ja saa T'saisin kumppanikseen. 

Tarinoissa loitsut, ne harvat, jotka ovat olemassa, luetaan kirjoista. Amuletit suojaavat kirouksilta. Aarteita vartioivat ahneet ja petolliset velhot. Lopputarinoissa ilmenee, että on joitain saarekkeita, joissa on vanhaa huipputeknologiaa ja toisaalta demoneja. Osa henkilöistä lähtee etsimään parempaa tulevaisuutta avaruusaluksilla, osa jää vangiksi kuolevalle planeetalle.

Kieli teoksessa on rikasta: Lännessä aurinko hipoi ikäloppua maata; rubiininpunaiset säteet, sakeat ja hehkeät kuin viini, tunkeutuivat viistosti muhkuraisten puitten lomitse ja vaipuivat levolle ikivanhan metsän sammaleiselle permannolle ... s.5

Jack Vancen novellikokoelma Iltaruskon maa on sekoitus scifiä, fantasiaa ja dystopiaa. Luullakseni tämä olisi teini-iässä uponnut paremmin, mutta hyvin palkittu teos viime vuosituhannella (jolloin toki itsekin olin teini).

*****

Jack Vance (1916 - 2013) oli ristimänimeltään Jack Holbrook Vance, joka kirjoitti yli 60 teosta, joista viisi on suomennettu. Vance asui Kaliforniassa, ja on saanut monta palkintoa fantasia- ja scifi-teoksistaan, mutta hän kirjoitti salanimellä myös dekkareita.

7 kommenttia:

  1. Kiitos kerrassaan mielenkiintoisesta esittelystäsi!
    Ensimmäistä kappalettasi lukiessa oli pakko kahteen kertaan tarkistaa ilmestymisvuosi:) Tuntui turhan nykymenon mukaiselta...

    Esimerkkisitaattisi perusteella ei voi kuin ihailla - ja sen tekee mieluusti - kirjailijan verbaalista ilmaisukykyä ja teki mieli painaa päänsä sammaleiselle permannolle.
    Tuottelias kirjailija, joka ei syyttä suotta ole runsaasti palkittu, laitetaanpa tämä teos tulevilla listoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain tämän kirjan lahjaksi, mutta se oli hyllyssä aika pitkään, yllätyin positiivisesti.

      Poista
    2. Kiitos Jokke, mukava kuulla ja toivottavasti sama tapahtuu kohdallani, avauksesi perusteella sitatteineen on lupa odottaa mieluisaa lukutuokiota:)

      Poista
  2. Maaginen kansikuva, melkein hypnoottinen.

    Scifi ja fantasia eivät juurikaan ole olleet minun juttuni, dystopia vielä vähemmän, mutta hiukan olen alkanut mieltyä katsottuani tänä vuonna molemmat Avatar-elokuvat. Hauskaa katsoa millaisia nimiä kirjoittajat ovat antaneet muiden maailmojen hahmoilleen. Heittomerkin käyttö on yksi kikka, T'sais ja T'sain 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin scifiä nuorempana, mutta fantasiaa en oikeastaan silloinkaan. Hyvä kirja on hyvä genrestä huolimatta.

      Poista