keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Kari Kanala, Milla Mäkitalo, Suhteellista

Kari Kanala, Milla Mäkitalo, Suhteellista, pilkettä & pohdintaa parisuhteesta, Kirjapaja 2019, sivumäärä 112.

Kari Kanala ja Milla Mäkitalo ovat aviopari. Kymmenen vuoden aviotaipaleen kunniaksi he ovat kirjoittaneet eräänlaisen parisuhdeoppaan. Vaikka kirjoittajat ovat pappeja, he eivät saarnaa vaan teoksen ote on optimistinen ja omakohtainen. Teos herättää mukavan tunnelman ja ajatuksia. Teos koostuu lyhyistä luvuista jossa on molempien näkemyksiä. Kari Kanala on ollut ja on asiantuntijana myös Ensitreffit alttarilla ohjelmassa, jonka asiantuntijoista  Mikael Saarinen ja  Elina Tanskanen ovat kirjoittaneet teokseen alustuksensa.

Kirja luo turvallisen tunnelman, jota omiaan tukee Katja Kuittisen kuvitus. Kirjaan on lainattu pätkiä iskelmä- ja pop-lyriikoista.

Seuraavaksi kirjoitan, mitä minulle jäi mieleen kirjasta (katsomatta kirjaa tätä kirjoitettaessa):

Kaikilla ihmisisllä on vapaus sitoutua parisuhteeseen, mutta toista ei voi omistaa. Kun toisen kanssa elää avioliitossa, pitää myös tahtoa. Parisuhde onnistuu keskimäärin paremmin, jos on henkisesti läsnä. Kotona oloon kannattaa tehdä jotkut pelisäännöt, mutta toista ei voi kuitenkaan muuttaa, vaan molemmat joutuvat hyväksymään puolison sellaisena kuin hän on. 

Suhteessa tunnetaidot ratkaisevat ja kehittyvät. Alkuhuuman jälkeen on karikoita edessä, mutta karikoita ei tarvitse tuntea, jos tuntee väylän. (tämä on suhteellisen suoraan kirjasta). Varsinkin kun kumppanilla on aiempia puolisoita, ja yhteisiä lapsia, täytyy tulla toimeen myös exien kanssa, se kannattaa pelisäännöttää suhteessa, eikä salata tapaamisia. Se, minkä on oppinut vanhoissa suhteissa, voi auttaa uudessa suhteessa. 

Kun menee naimisiin, kaverit voivat jäädä taka-alalle, mutta toisen suku ja perhe tulevat lähemmäs, ja kaikki perinteet, jotka ainakin jouluna realisoituvat. Kun rakastaa toista, laittaa itsensä alttiiksi myös haavoittumiselle. Riidat ovat sitä intensiivisempiä, mitä tärkeämmästä asiasta on kyse. Opi riitelemään niin, ettet loukkaa toista. 

Kaikki parit eivät halua lasta, osa haluaa, muttei saa. Kun haluaa ja saa oman lapsen, niin silloin koittavat raskausaika ja vauva-aika. Vauva-aika koittelee monien parisuhdetta, vaikka vauvan tulo on hyvin myönteinen tapahtuma.

Kirjassa on laitettu erilaisella sivuvärillä vierailevat kirjoittajat lyhyin muutaman sivun alustuksin: 

Mikael Saarinen kirjoittaa osuuden  Tunnetaidot parisuhteessa
Elina Tanskanen kirjoittaa aiheesta Seksi ja parisuhde.
Heli Pruuki on kirjoittanut "Rakkauden väri on punainen - aggressio parisuhteessa". 
Minna Tuominen kirjoittaa, Milloin lapsia?
Nina Kauppinen pohdiskelee Muuttuuko parisuhde lapsen saamisen jälkeen
Aku Kaura avaa, Milloin kannattaa hakea apua (pari)terapiasta?

Kari Kanalan ja Milla Mäkitalon Suhteellista -teos on suhteellisen hyvä teos. 

8 kommenttia:

 1. Tästä tulee mieleen, että onpas koottu itsestäänselvyyksiä kirjaksi, mutta tämä tuntemus johtuu varmaan siitä, että olen itse niin vanha.
  Ehkä se auttaa, kun ystävien laiminlyömistä murehtiessa tai kumppanin kanssa tärkeästä asiasta riidellessä muistaa lukeneensa, että joo tämä kuuluu asiaan ja näin on yleensäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta itsestään selvyyksiä, mutta moni seurustelusuhde ja kihlaus päättyy eroon, ja moni avioliitto päättyy eroon.

   Tilastokeskuksen mukaan 2019 avioliittoja solmisttiin 22 296 kpl. Ensimmäisen kerran avioituneiden ikäraja nousee, nyt naisella 32,1 v ja miehillä 34,2. Toinen avioliitto solmitaan naisilla keskimäärin 45,1 ja miehillä 48 v.
   Avioeroja oli 2019 yhteensä 13 365 kpl, solmittuja siis 22 296, tosin noista eroista niin avioliitot on solmittu aiemmin. Avioeroja on ollut vuosittan 13 000 - 14000, mutta avioliittojen solmimisen määrä on laskenut 32 000 tuohon 22 000.
   Itse olen ensimmäisessä avioliitossani, jonka solmimme alle 30-vuotiaana, ja lapsiakin syntyi liittoon ennen tuota 30-vuoden rajapyykkiä. Lapsemme ovat jo täysi-ikäisiä.

   Poista
 2. Napakka nimi teoksella, joka vaikuttaa hyvältä ja "turvallinen tunnelma" kuulostaa mainiolta lukujäljeltä. Aika ajoin on terveellistä tarkastella kutakin noista mieleenjäämistäsi, jotka kaikki mielestäni ovat relevantteja, etenkin tuo yhteinen tahtotila, tarvittaessa malliin Me2 vastaan muu maailma;)

  Kokemuslisää on kertynyt ja ehkä edustan viimeisiä mohikaaneja, mutta 21-vuotiaana avioliittoon, 53 yhteistä vuoristoratamaistakin vuotta takana, keski-ikäisiä lapsia kaksi ja lapsenlapsia viisi 10 - 23 v.

  Kaikki yhdessä koettu ja jaettu on tässä elämänvaiheessa uskomaton voimavara ja auttaa jaksamaan huumorilla ja hyvällä tahdolla eteenpäin kohti uusia seikkailuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, ja tarinasta. Sinun ja Marjatan pitäisi ideoida ja kirjoittaa oma kirja asiasta. Nykypolville voi olla yllätävää, että yhdessä koetut vastoinkäymisetkin ovat useasti voimavara.

   Poista
 3. Uskon, että kyseessä on kirja, joka antaa lukijalle jotakin mieleenpainuvia elämän ohjeita tai ainakin suuntaviittoja parempaan parisuhteeseen. - Itse tuskin tarttuisin kirjaan, koska en omalta osaltani koe aihetta tärkeäksi ja toiseksi, olen niin kyllästynyt populistipappi Kari Kanalaan, joka tuntuu olevan lähes jokaisen tv-ohjelman vakiovieras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein googlata, missä KK on, en katso Tanssi-ohjelmia, enkä laihdutusohjelmia, sen sijaan olen katsonut tuota Ensitreffit-ohjelmaa. Minulle ei tule myöskään Hesaria, missä oli ollut joku kuva. Tämä oli minusta kirjallista kermavaahtoa, pitää varmasti paikkaansa, mutta avioliittoon tarvitaan jotakin muuta, sitä mitä en tiedä, mutta osa siitä on vaistomaista, alitajuista ... en osaa selittää.

   Poista
 4. Tämän voisi joskus lukaista. Vaikuttaa jotenkin sympaattiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sympaattinen, ja ota huomioon myös Anneli A:n kommentti, eli annoksensa kutakin.

   Poista