perjantai 15. marraskuuta 2019

Kjell Westö: Lang
Kjell Westö: Lang, suomentanut Katriina Savolainen, Otava 2002, sivumäärä 254.

Luin aikoinaan tämän Kjell Westön romaanin Lang ja nyt uusintalukuna kirppikseltä ostaen. Kirjan päähenkilö on Christian Lang, soittaa tarinan kertojalle Konrad Wendelille Konnille 15.11.2000 klo 2:50 ja  kertoo olevansa keskellä painajaista ja helvetinmoisessa kusessa. Asian hautaamiseen tarvitaan lapiota, jonka alkuperää Lang ei oikeudenkäynnissä paljasta.

Itse en paljasta juonta, koska kirjan jännite on pitkälti, mitä tapahtui, ja miksi, mikä loppujen lopuksi ei edes toisella lukukerralla minulle selvinnyt.

Lang on karismaattinen Sininen Hetki talk shown juontaja, postmoderninen jalokala realismin rehevöittämässä Itämeressä. Langilla on takana kaksi avioeroa, viina maittaa, juontohommat ei,  tyttöystävät vaihtuvat.  Lang tapaa pizzeriasssa Sarita -nimisen mystisen naisen, jonka pauloihin hän vajoaa.... Saritalla on pieni Miro-poika, jonka isä "mukava" Marko putkahtelee ajoittain esiin.

Tarinan etuna on sen lyhyys, mutta kirja ei kestä toista lukemista, Ensimmäisellä kerralla koin alun jännitteen hyvänä. Kirjassa on Westön tuotannolle tyypilliset kliseet, eli huomaamaton kertoja -tässä kirjailija Konrad Wendel (alkukirjaimet KW)- tarkkailee karismaattisempaa hemmoa sivusta lapsuudesta alkaen, ja menestyvälle mulkerolle käy lopulta huonosti. Langia kuvataan lähinnä rakastelujen kautta  kuten aina. Tähän tematiikkaan tosin liittyy kirjan suurin oivallus eli tv-johtajien kilpailu katsojista ja mainostajista. "Tarvittiin entistä puhtaampaa lapsellisuutta, jotta levottoman kanavapujottelun sijaan kodeissa maltettaisiin pysyä kolmekymmentä tai kuusikymmentä minuuttia samalla kanavalla".. ... "varhaisnuorten hengenköyhyyttä ruokkivat kokonaiset kanavat kuten MoonTV ja ja ATV".  s.148. Kuittia tulee myös nuorille toimittajille, .."heiltä siteerattiin elämänviisauksia jotka olivat useimmin tyyppiä Tää on niinku mun juttu ja Pos1iinipi11u on ihan jees. Tämän seurauksena Langin ja Sinisen hetken hillitty älyllinen profiili alkoi auttamatta tuntua aikansa eläneeltä". ss. 148-149.

Suuri Westö-fani Kirsikään kirjanurkassaan ei ole pitänyt tästä. Kirsin bloggauksessa lainaus "someyhteisössä viriteltiin tempausta kirjan valitettavan lyhyen elinkaaren pidentämiseksi tai ainakin asian esille nostamiseksi" tämä ei minusta pidä lainkaan paikkaansa, minä luen pääosin vanhoja kirjoja. Tuolloin vuonna 2014 osa someyhteisöstä luki ja bloggasi arvostelukappaleista, mutta jo silloin moni bloggasi uusista ja vanhoista kirjoista, jotka he hankkivat itse joko ostamalla tai kirjastosta lainaamalla.

Kirjassa mainitaan GameBoy, joka lanseerattiin vuonna 1989, Game Boy Color lanseerattiin vuonna 1998, ihmettelin lievästi sitä, että isä ja poika pelasivat yhtä pelikonetta yhdessä. Kuinka ihmeessä?

Super Nintendossa (1990 -)  oli kaksi ohjainta, ja tv-ruudulle tuli kuva, sillä pystyi hyvin pelaamaan kaksi.

Kjell Westön Lang on tarina hullusta rakkaudesta?


*****
Kjell Westön (s. 1961 Helsingissä) Finlandia-palkittu Missä kuljimme kerran romaani on hyvä. Myös ruotsiksi lukemani Hägring 38  on hyvä ja blogattu täällä
Kjell Westön lehtikirjoituksia on julkaistu teoksessa Halkeamia. Olen blogannut romaaneista Älä käy yöhön yksin sekä  Rikinkeltainen taivasRikinkeltaisisia yksityiskohtia olen tarkastellut täällä.
Vanhenevan miehen kiupisteita Westö tarkasteli myös vuonna 2020 romaanissaan Tritonus

10 kommenttia:

 1. Minäkin olen Westö-fanina ostanut tämän kirjan kirppikseltä, tuolla se odottaa hyllyssä vielä lukemista mutta nyt aloin miettiä kannattaako sitä kuitenkaan...

  On muuten aina mukava nähdä blogeissa myös vanhempia kirjoja! Välillä tuntuu, että samat uutuuskirjat pyörivät näissä blogeissa (omassanikin!) mutta sitten tulee välillä yllätyksiä, kuten nyt tämä sinun postauksesi Langista mikä sai minut muistamaan, että juuri sama kirja odottaa lukemista omassa hyllyssä. /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet niin rutinoitunut että tämä menee hyvin. Ajankuvaajana tää on niinku ihan jees.

   Poista
 2. Kiitos Jokke lukuvinkistä!
  Westöltä olen lukenut Kangastus 38 ja Rikinkeltaisen taivaan. Kirjahyllyssä on odotellut pitkään lukuvuoroa Missä kuljimme kerran teos. Se on niin paksu, että se on voinut vaikuttaa, että en ole saanut aikaiseksi lukea sitä.
  Blogistani ei löydy montaa arvostelukappaletta. Joskus tuntuu kamalalta, kun kirjailija kysyy suoraan, että bloggaisinko hänen kirjastaan. Ja jos lupautuu, niin sitten tuntuu, että on pakko lukea, vaikka en tykkäiskää. En siis lue mielelläni arvostelukappaleita.
  Tällä hetkellä minulla on Kirjahyllyn aarteet-haaste käynnissä. Siinä voi lukea niitä kirjoja mitä omasta kirjahyllystä löytyy ja olen huomannut, että omat kirjat ovat paljon vanhempia. Kirjastosta varaan yleensä uutta, harvemmin vanhempaa. Olen kyllä ostanut tänä vuonna uusia kirjoja, vaikka minulla on ostolakko menossa. Yritän siis lukea alta pois niitä kirjoja, jotka ovat jääneet lukematta.
  Kiva kun avasit keskustelun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä kuljimme kerran on upea. Kannattaa lukea pariin kertaan kestää uudelleenluvutkin.
   Itsekään en halua ottaa arvostelukappaleita minulle se on liian henkilökohtainen juttu ja haluan olla tavallinen lukija.

   Poista
 3. Sinulla on kyllä uskomaton aarreaitta! Westön keralla on tullut leijailtua ja flaneerattua pitkin Helsingin katuja, mutta vaikka postauksesi on kerrassaan mainio ja nauratti, niin tää Lang ei oo niinku mun juttu;)

  Main tapaan en myöskään pyydä enkä liioin ota vastaan tarjottuja arvostelukappaleita, koska kokisin ne sitouttavaksi. Kirjasto ja omat hyllyt ovat ahkerassa käytössä, joten villi & vapaa elo jatkukoon. Blogeista ja jonkun hyvin tuntemani tuttavan innoittamana menee kyllä aina joskus varaukseen, myös omassa perhepiirissä kiertää ajoittain kiinnostavia kirjoja.
  Menestyville ja muille mulkeroille joutaakin käydä keposesti, mutta eikös rakkaus aina olekin vähän hullua!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin tämän Kirppikseltä kun meillä oli paikka siellä. Halusin tietää miltä uusintalunu maistuu. Ajankuva oli hyvin dokumentoitu.
   Itse en halua kerätä sidonnaisuuksia joten hänkin itse kirjat kuten sinäkin. Ihailen paneutumistasi uutuuskirjoihin.
   Juu rakkaus suistaa ihmiset hulluttelemaan.

   Poista
 4. Kiitos kirjan esittelystä. Useita Westön kirjoja olen lukenut, mutta tämä on jäänyt lukematta. Jospa tämä sattuu eteen kirpparilla, niin saatanpa ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopealukuinen kirja. Tämän takia pidin aikoinaan taukoa Westön kirjoissa. Missä kuljimme kerran on upea kirja kuten tuo Kangastus 38.

   Poista
 5. tämäkin odottaa kirjahyllyssäni, suameks

  VastaaPoista