Jokken kirjanurkassa julkaisen subjektiivisen objektiivisia arviointeja. Pyrin porautumaan pintakerroksen alle paljastaen sen, joka kiinnostaa tai ärsyttää minua. Ostan kirjat, jotka luen ja arvioin. Yhteystieto: jokken.kirjanurkka -väliin(at)tietty- gmail.com
torstai 24. tammikuuta 2019
Freeman Wills Crofts: S/S Jane Vosperin haaksirikko
Freeman Wills Crofts: S/S Jane Vosperin haaksirikko alkuteos, The Loss of Jane Vosper 1936, suomentanut Marja Hildén, Kustannus Oy Jalava 1987, sivumäärä 315.
Freeman Wills Croftsin dekkari S/S Jane Vosperin haaksirikko alkaa räjähdyksillä höyrylaiva Jane Vosperin ruumassa, josta seuraa aluksen uppoaminen Madeiran lähellä. Lastina laivalla oli aggregaatteja, joita oltiin viemässä Buenos Airesiin. Maissa uutiset otetaan vastaan tyrmistyksellä, ja se herättää huolta etenkin Land & Sea -vakuutusyhtiön toimistossa, sillä heillä on ollut korvattavia vahinkoja paljon, ja yhtiön taloudellinen tila on heikko. Myös neljästä muusta vakuutusyhtiöstä on otettu vakuutuksia. Maissa tutkitaan haveria. Kapteeni Hassell kertoo räjähdyksistä, tulipalosta ja vuodosta. Asiaa käsitellään merioikeudessa. Vakuutusyhtiö on palkannut tutkija John Suttonin selvittämään räjähdystä, sillä he epäilevät vakuutuspetosta. Sutton esittää kyselyitä sekä varustamolta että toimittajilta, mutta katoaa. Land & Sea -vakuutusyhtiön johtaja Jeffrey ottaa yhteyttä Scotlandin ylikomisario Joseph Frenchiin, joka tuntee Suttonin, tämän vaimon ja kaksi tytärtä.
Freeman Wills Croftsin dekkareissa tutkimukset on selostettu varsin yksityiskohtaisesti. Crofts oli itse siviiliammatiltaan insinööri. Tarkastaja French paneutuu asiaan, ja tutkii kaikki johtolangat. Southern Ocean -varustamo oli romuttamassa laivaa, ja Weaver Bannister Engineering Company oli aggregaattitoimittaja. Yhtiön oli tarkoitus saada jalansijaa Etelä-Amerikassa. Laitteilla oli tarkoitus tuottaa sähköä bensiinimoottorin avulla. French haastattelee toimijoita, tutkii tavaroiden liikkeitä, ja seuraa Suttonin jälkiä. Menemättä tutkimusten yksityiskohtiin ja läpimurtoon, niin Sutton löytyy surmattuna.
Crofts kuvaa rikosta, ahneutta ja pahuutta, joka on ikuista. Sen sijaan maailma, jossa ulkomaille matkustaneet henkilöt voidaan etsiä passitoimiston listoista, on mennyttä aikaa. French koluaa paljon listoja, etsii yhtäläisyyksiä, joita nykyisin voitaisiin ajaa tietokoneella millisekunnissa, jos vain yksilön oikeudet eivät olisi niin suuria tietojen keräämisessä ja tietojen vertailussa. Epäiltyjen pankkikirjojakin kartoitetaan, ja valokuvia tarkkaillaan. Nykyään pankkisalaisuus hunnuttaa monen monta vilppiä.
Freeman Wills Croftsin S/S Jane Vosperin haaksirikko on kelpo kultakauden dekkari, jossa ratkaisu tulee enemmän työvoittona ja pieninä älynvälähdyksinä kuin yhtenä isona yllätyksenä. Crofts mainitsee usein tuomiot. Tässä kaksi henkilöä saa kuolemanrangaistuksen, joka poistettiin Iso-Britanniasta lopullisesti vuonna 1969 ja viimeinen kuolemanrangiastus toimeenpantiin viittä vuotta aiemmin. Croftsin dekkareissa on miljöö ja aikakauden ajatukset tarttuneet hyvin paperille ja ne on kuvattu varsin realistisesti, ja minä pidän herran dekkareista ja tarkastaja Frenchistä.
***
Rautatieinsinööri Freeman Wills Crofts (1879 - 1957) oli erittäin tuottelias dekkaristi. Hänen laajasta tuotannostaan on suomennettu vain yhdeksän teosta, "romaaneja" eli minusta dekkareita hän julkaisi 37, ja päälle kokoelmia. Olen lukenut niistä joitain, ja niissä päähenkilönä on ollut tarkastaja French.
Olen blogannut teoksista
Groote-puiston murha
Kiristäjä
Punainen Sirppi
Wight-saaren arvoitus
Kuin varas yöllä
Salaperäinen laatikko
Poliisi ei hellitä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti